Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Δημοπράτηση μελέτης για τα νερά της Θεσσαλίας


Δημοπράτηση μελέτης για τα νερά της Θεσσαλίας



Την περίφημη μελέτη για τη διαχείριση των νερών της Θεσσαλίας, που θα κρίνει την τύχη της εκτροπής, δημοπρατεί μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η μελέτη θα εξετάσει το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, θα αξιολογήσει τις δυνατότητες να καλυφθεί από υδατικούς πόρους της περιοχής και θα τοποθετηθεί για την αναγκαιότητα ή όχι της εκτροπής του Αχελώου.


Η εκπόνηση μελετών για όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας είναι υποχρεωτική, βάσει της Οδηγίας 2000/60 την οποία η χώρα μας εφαρμόζει με μεγάλη χρονική καθυστέρηση. Στο πλαίσιο αυτό προκηρύσσονται μέσα στις επόμενες ημέρες οι διαχειριστικές μελέτες της Θεσσαλίας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηπείρου.


Στόχος της μελέτης της Θεσσαλίας είναι κατ’ αρχάς να ορίσει την έκταση του υδατικού προβλήματος της περιοχής, για το οποίο σήμερα υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις και όχι εμπεριστατωμένες μελέτες. Στο ίδιο πλαίσιο θα εξετάσει τις δυνατότητες για εξοικονόμηση νερού, αλλά και για ανάπτυξη των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας, προκειμένου -όπως ορίζει η Οδηγία- να καλύπτονται οι ανάγκες της από δικούς της πόρους.


Τέλος, όσον αφορά τον Αχελώο, η μελέτη θα προσδιορίζει το πραγματικό του υδατικό ισοζύγιο, αν μπορεί να διατεθεί νερό σε άλλη περιοχή και αν τελικά η εκτροπή είναι αναγκαία, κάτι που δεν έχει έως σήμερα τεκμηριωθεί από ολοκληρωμένες επιστημονικές μελέτες.


Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόσφατα απέστειλε προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωδικαστήριο σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της Οδηγίας 2000/60 από την Ελλάδα για την περίπτωση της Θεσσαλίας. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε επιτρέψει τη μεταφορά νερού από μια λεκάνη απορροής ποταμού σε μια άλλη, χωρίς προηγουμένως να έχουν εκπονηθεί τα σχέδια διαχείρισης του νερού στις περιοχές στις οποίες οι λεκάνες αυτές ανήκουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: