Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Μπλε ελιές... από τη δακοκτονία


Όσοι Κρητικοί δουν το καλοκαίρι τις ελιές τους… μπλε, δεν πρέπει να ανησυχούν! Θα έχει ψεκάσει το συνεργείο δακοκτονίας! Το μείγμα (φάρμακα – νερό) θα είναι χρωματισμένο μπλέ, για λόγους ελέγχου.

Αυτό είναι ένα από τα μέτρα ελέγχου της δακοκτονίας που προωθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, μετά από πρόταση του αντινομάρχη Ζαχαρία Σπυριδάκη.

Συγκεκριμένα συνεδρίασε η επιτροπή Πρωτογενή Τομέα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης η οποία αποφάσισε να προωθήσει μια σειρά μέτρων για την έγκαιρη έναρξη και τον έλεγχο της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς.

Το πρώτο μέτρο είναι το «άνοιγμα» της προκήρυξης για τα συνεργεία δακοκτονίας, που αποτελούν το σημαντικό «κρίκο» στην καταπολέμηση του δάκου.

Το δεύτερο μέτρο είναι να ζητηθεί άμεσα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η τοποθέτηση εξειδικευμένων τομεαρχών δακοκτονίας, που να είναι σε θέση να μετρούν με ακρίβεια τους πληθυσμούς του εντόμου, ώστε οι καταπολεμήσεις να γίνονται στην ώρα τους. Επίσης, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα ζητηθεί η άμεση έγκριση πιστώσεων, ώστε το κράτος να έχει σοβαρότητα και κύρος ως εργοδότης, απέναντι σε όσους θα αναλάβουν το έργο. (Ακόμα οφείλεται ποσό ύψους 1,4 εκατ. ευρώ στα συνεργεία δακοκτονίας από την περσινή καταπολέμηση….)

Φέτος όμως θα ληφθούν και άλλα μέτρα, αδιαμφισβήτητα πρωτότυπα και πιθανόν αποτελεσματικά.

Ένα από αυτά είναι και ο χρωματισμός του υγρού που θα χρησιμοποιείται από τα συνεργεία. Υπάρχουν είδη χρωμάτων φιλικά προς το περιβάλλον και χωρίς υψηλό κόστος. Έτσι, σύμφωνα με όσα λέχθηκαν χθες στη συνεδρίαση της επιτροπής, τα συνεργεία της δακοκτονίας θα ελέγχονται από πού έχουν περάσει και τι ψέκασαν. Πρόκειται για ιδέα των ίδιων των αγροτών, αφού αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου.

«Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να ελέγχουμε άμεσα αν γίνεται και πώς δολωματικός ψεκασμός» υπογράμμισε ο κ. Σπυριδάκης.

Να σημειωθεί ότι με το δολωματικό ψεκασμό δεν ψεκάζεται το σύνολο των ελαιόδεντρων (δεν είναι ψεκασμοί κάλυψης). Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τον αριθμό των δέντρων που ψεκάζεται και τις ποσότητες που χρησιμοποιούνται. «Τα συνεργεία δακοκτονίας θα ενημερωθούν πλήρως για τον τρόπο που θα γίνεται η διαδικασία. Όσοι θέλουν να αναλάβουν τη δακοκτονία φέτος, πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά!» είπε ο κ. Σπυριδάκης.

Επίσης, κάθε περιοχή θα είναι χωρισμένη ανά συνεργείο, ώστε όλοι οι παραγωγοί να γνωρίζουν ποιος ψεκάζει τα ελαιόδεντρα τους. Και πριν από κάθε ψεκασμό, θα ανακοινώνονται οι περιοχές που θα ψεκάζονται, για να ελέγχουν τη διαδικασία και οι ενδιαφερόμενοι αγρότες.

«Φέτος δεν επιτρέπεται να αποτύχουμε στη δακοκτονία. Αν αποτύχουμε για άλλη μια φορά, αυτή η αποτυχία θα αποτελέσει πάρα πολύ μεγάλο πλήγμα στην ελαιοκαλλιέργεια του τόπου μας» κατέληξε ο κ. Σπυριδάκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: