Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Α.Π.Θ. - ΝΕΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ Α.Π.Θ.
ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ. (2310) 997158, 996778 Fax (2310) 996730 e-mail: louizou@ad.auth.gr

Κτήριο Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή» Α.Π.Θ., Τ.Κ. 541 24, Θεσσαλονίκη

H Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου διοργάνωσε, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 12.00, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., εκδήλωση για την παρουσίαση του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του Α.Π.Θ. (ΚΕΔΕΚ).

Την παρουσίαση του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου (ΚΕΔΕΚ) έκανε ο Αντιπρύτανης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ., Καθηγητής Σταύρος Πανάς.

Το ΚΕΔΕΚ είναι ένας νέος πανεπιστημιακός θεσμός πραγματοποίησης της συνεργατικής και πρωτοπόρας έρευνας αιχμής. Βασίζεται στην κοινή χρήση εξελιγμένων ερευνητικών εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και υποδομών, ώστε η έρευνα να είναι ανταγωνιστική προς τα αντίστοιχα διεθνή κέντρα. Είναι ένα ανοιχτό κέντρο για όλους τους ερευνητές και τις ομάδες με οργανωμένη και ελεγχόμενη προσβασιμότητα. Ο προσανατολισμός του είναι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε καινοτόμες εφαρμογές και η διοχέτευση τους στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό.

Το ΚΕΔΕΚ αποτελείται από επτά Εργαστήρια Έρευνας Διεπιστημονικού Χαρακτήρα (ΕΕΔΙΧ) από τα οποία τα πέντε δραστηριοποιούνται σε θετικές και τα δυο σε θεωρητικές ερευνητικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, οι τομείς δραστηριότητας των ΕΕΔΙΧ αφορούν στην Υγεία-Τρόφιμα-Γεωργία και Βιοτεχνολογία, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, στη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη, στη βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων, στις σύγχρονες επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές διαδικασίες, στις Κοινωνικές-Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες και στις Ανθρωπιστικές επιστήμες και πολιτιστική κληρονομιά.

Επιπλέον, με τη λειτουργία του ΚΕΔΕΚ υλοποιούνται οι στόχοι της διεπιστημονικής έρευνας που είναι, μεταξύ άλλων, η διατήρηση της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής φήμης του ερευνητικού δυναμικού του Α.Π.Θ. στην κοινωνία της γνώσης, η ευθυγράμμιση της ακαδημαϊκής δραστηριότητας με την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, η παροχή οικονομικά χρήσιμων δεξιοτήτων που καλύπτουν τις ανάγκες της βιομηχανίας και της κοινωνίας, η ακαδημαϊκή αριστεία, η ανάπτυξη της ερευνητικά οδηγούμενης διδασκαλίας σε μεταπτυχιακά προγράμματα και η διατήρηση και βελτίωση της θέσης του Α.Π.Θ. στις διάφορες διεθνείς κατατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: