Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ



ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ



Είναι πλέον γνωστό το μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων νερών της υδρολογικής λεκάνης του Ασωπού από την ανεξέλεγκτη διάθεση βιομηχανικών και άλλων αποβλήτων.



Αρχίζει να αναδύεται και το πρόβλημα της ρύπανσης των εδαφών και αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας όλο και πιο συχνά, παρατηρήσεις και αποτελέσματα σχετικά με τη σύνδεση των ρυπασμένων εδαφών με την ποιότητα και την καταλληλότητα για κατανάλωση, κάποιων αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή.



Ανησυχίες αρχίζουν να εκδηλώνονται για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον στην εκβολή του Ασωπού Ποταμού.



Το ΓΕΩΤΕΕ, ανταποκρινόμενο στον θεσμικό του ρόλο, καταθέτει μια σειρά προτάσεων, με στόχο:



α) να σταματήσει η εκτεταμένη ρύπανση των υδάτων, των εδαφών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, β) να επανέλθουν τα υπόγεια νερά και εδάφη στην αρχική τους ¨καλή κατάσταση¨ και γ) να εξασφαλιστεί καλής ποιότητας νερό στα Οινόφυτα και στις άλλες Παρα-ασώπειες κατοικημένες περιοχές.



Από τη συγκέντρωση, μελέτη και επεξεργασία του πλήθους των στοιχείων, εκθέσεων, μελετών, δημοσιευμάτων και επιστημονικών εργασιών, η ομάδα εργασίας του ΓΕΩΤΕΕ, διαπίστωσε τα παρακάτω:



1ον) Υπάρχει εκτεταμένη ρύπανση, με εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα, των υπόγειων νερών των περισσοτέρων υδροφόρων συστημάτων της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης του Ασωπού εξ αιτίας:



· Της άμεσης απόρριψης (διάθεσης) ακατέργαστων και επικίνδυνων βιομηχανικών λυμάτων στους υδροφόρους δια μέσου υδρογεωτρήσεων, των οποίων η θέση δεν είναι γνωστή.



· Της παροχέτευσης ακατέργαστων και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, βιομηχανικών λυμάτων στον Ασωπό ποταμό, τα νερά του οποίου στη συνέχεια μολύνουν τόσο τους υδροφόρους ορίζοντες που συναντούν κατά μήκος της διαδρομής τους, όσο και το θαλάσσιο περιβάλλον στις εκβολές του ποταμού.



· Της ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών και υγρών βιομηχανικών αποβλήτων σε διάφορους χώρους στην επιφάνεια του εδάφους, με αποτέλεσμα να αποτελούν μόνιμες σημειακές πηγές ρύπανσης τόσο των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων όσο και των γειτονικών εδαφών.



· Της συσσώρευσης αποβλήτων στους προαύλιους χώρους κάποιων βιομηχανιών, η απόπλυση των οποίων με τα νερά της βροχής συμβάλλουν στη ρύπανση εδαφών και υπόγειων νερών.



· Της εκπομπής αερίων ρύπων οι οποίοι, διαλυόμενοι από το νερό της βροχής, μεταφέρονται στη συνέχεια στο έδαφος και τα νερά.



· Του ποιοτικά βεβαρυμμένου επιστρεφόμενου στους υδροφόρους ορίζοντες αρδευτικού νερού.



2ον) Υπάρχει σημαντική ρύπανση των εδαφών, σε άγνωστη έκταση και ένταση, που συνδέεται :



· με την ανεξέλεγκτη επιφανειακή διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων, όπως προαναφέραμε



· με τη χρήση για άρδευση, υπόγειων νερών που προέρχονται από ήδη ρυπασμένους υδροφόρους ορίζοντες



· με την, ενδεχομένως υπερβολική, χρήση λιπασμάτων, φυτοπρο-στατευτικών προϊόντων (γεωργικών φαρμάκων) και βελτιωτικών των εδαφών.



Η ρύπανση αυτή φαίνεται να συνδέεται με το ¨πέρασμα¨ κάποιων βαρέων μετάλλων, χρωμίου και άλλων στοιχείων στους ιστούς αγροτικών προϊόντων, που η παρατεταμένη τους κατανάλωση, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου.



3ον) Η περίπτωση του Ασωπού ποταμού θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα αντιμετώπισης της ρύπανσης και για άλλες βιομηχανικές περιοχές για τις οποίες αρχίζουν να διατυπώνονται υπόνοιες για την συμβολή τους στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος (περιοχή Θηβών, Ανατολικής Αττικής, κεντρικής Εύβοιας).



Προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης



· Μια πρώτη, άμεση και βασική ενέργεια θα πρέπει να είναι η συλλογή και επεξεργασία όλων των λυμάτων (βιομηχανικών και αστικών). Αυτό προϋποθέτει την κατάλληλη χωροθέτηση των αγωγών συγκέντρωσης και μεταφοράς των λυμάτων αλλά και της μονάδας επεξεργασίας των λυμάτων. Πριν από την κατασκευή οποιουδήποτε έργου θα πρέπει να έχει αποφασιστεί ο τρόπος διάθεσης τόσο των υπολειμμάτων της επεξεργασίας των λυμάτων (λυματολάσπης και ιλύος) όσο και των εξυγιασμένων προϊόντων. Τα τελευταία θα πρέπει να είναι νερό τέτοιας ποιότητας και καθαρότητας που θα επιτρεπόταν η επαναχρησιμοποίησή του, τόσο για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών όσο και για την τροφοδοσία των υδροφόρων οριζόντων της περιοχής. Μάλιστα θα μπορούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα τροφοδοσίας περισσότερο των παράκτιων υδροφόρων οριζόντων και λιγότερο των καρστικών, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της προοδευτικής υφαλμύρινσής τους.



· Συγκέντρωση, επεξεργασία και κατάλληλη διάθεση όλων των στερεών βιομηχανικών αποβλήτων, που η ανεξέλεγκτη επιφανειακή τους απόθεση είναι μόνιμη πηγή ρύπανσης νερών και εδαφών.



· Εντοπισμό όλων των θέσεων παράνομης και ανεξέλεγκτης επιφανειακής διάθεσης απορριμμάτων και λυμάτων. Μετά τον εντοπισμό τους να απομακρυνθούν όλα τα στερεά απόβλητα και τα πιθανόν ρυπασμένα εδάφη επί των οποίων έχουν τοποθετηθεί ή διατεθεί τα απόβλητα και λύματα. Αυτό προϋποθέτει εκτεταμένη δειγματοληψία και αναλύσεις εδαφών από τους χώρους της ανεξέλεγκτης διάθεσης των στερεών και υγρών αποβλήτων. Μετά την διαπίστωση του βαθμού ρύπανσης των εδαφών στις περιοχές αυτές, θα πρέπει να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν κατάλληλα προγράμματα απορρύπανσης αυτών των περιοχών.



· Εντοπισμό και σφράγισμα των παράνομα λειτουργούντων υδρο-γεωτρήσεων και ιδιαίτερα αυτών που κάποιες βιομηχανίες χρησιμοποιούν για την υπεδάφια και χωρίς επεξεργασία διάθεση των λυμάτων τους.



· Άμεση ανάθεση εδαφολογικών μελετών προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ρύπανσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων με βαρέα μέταλλα όπως χρώμιο, παράγωγα των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων ή και με άλλες επικίνδυνες ουσίες, και διερεύνηση του κατά πόσον οι ουσίες αυτές μπορούν να περάσουν στην τροφική αλυσίδα. Από τα αποτελέσματα αυτών των μελετών θα εξαρτηθεί και η λήψη συγκεκριμένων και ειδικών μέτρων (π.χ. αναδιάρθρωση καλλιεργειών με προγράμματα αμειψισποράς με τη συμμετοχή βιομηχανικών φυτών ή προγράμματος αναβάθμισης) για την απορρύπανση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.



· Καθαρισμό και εξυγίανση της κοίτης του Ασωπού ποταμού με κατάλληλη διάθεση των προϊόντων καθαρισμού και εξυγίανσης. Αν δεν γίνει καθαρισμός και εξυγίανση της κοίτης του ποταμού, τότε αυτός, για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ενδεχόμενη επιτυχή παρεμπόδιση διάθεσης λυμάτων στον ποταμό, θα αποτελεί μόνιμη πηγή ρύπανσης των υποκείμενων υδροφόρων στρωμάτων. Η διαδικασία αυτή θεωρούμε ότι είναι η πλέον δυσκολότερη από πλευράς υλοποίησής της, κρίνεται όμως απολύτως αναγκαία, εκτός και εάν διαπιστώσουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα έχουμε φυσική εξασθένιση των ρύπων.



· Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών συνεχούς παρακολούθησης των υπόγειων νερών και των νερών του Ασωπού ποταμού. Αυτό προϋποθέτει την κατάλληλη επιλογή των σημείων και την κατάλληλη στελέχωση των υπηρεσιών της Νομαρχιακής ή Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ικανοποιητικό σε αριθμό και ειδικότητες προσωπικό.



· Επιτακτική κρίνεται και η συνεχής παρακολούθηση της ποιότητας του θαλασσινού νερού εκατέρωθεν των εκβολών του Ασωπού ποταμού, αλλά και της κατάστασης και της ποιότητας της βιοποικιλότητας των υδάτων της περιοχής (ποταμός και εκβολές).



· Να διερευνηθεί εάν και κατά πόσο στην υδρολογική λεκάνη του Ασωπού ποταμού έχουν γίνει όλες εκείνες οι ενέργειες και δράσεις που προβλέπονται από την οδηγία 60/2000 της ΕΕ και την εθνική μας νομοθεσία έτσι ώστε μέχρι το 2015 να έχει επιτευχθεί η διατήρηση ή και η αποκαταστήση της καλής κατάστασης όλων των υδάτων. Ήδη θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί και να είχαν περάσει από διαβούλευση διαχειριστικά σχέδια όχι μόνο για την λεκάνη του Ασωπού ποταμού, αλλά και όλες τις άλλες υδρολογικές λεκάνες, κάτι που όμως δεν έχει γίνει και που για μια ακόμη φορά θα μας φέρει αντιμέτωπους με τα όργανα της ΕΕ.



· Σε σχέση με την εξασφάλιση καλής ποιότητας νερού στα Οινόφυτα και τις άλλες κατοικημένες περιοχές που συνδέονται με αυτά, επισυνάπτουμε την πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει και υποβάλλει το παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ στο Δήμο Οινοφύτων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης που αντιμετωπίζει.


ΤΟ ΓΕΩΤΕΕ ΠΑΡ/ΜΑ ΑΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΣΙ . ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΠΕΡΣΙ ΣΥΣΤΗΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ/Σ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ 5ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΙ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
ΠΑΡΑΥΡΕΘΗΚΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΛΗΦΘΗΚΑΝ ΥΠΟΨΗ ΕΝΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΝΤΩΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΥΝ , ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ.
ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ( ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ)
ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ!!!
ΟΤΙ ΤΟ ΤΕΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΕΙΤΕΙΤΑΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΟΥΣ.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ/ΣΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΩΛΟΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: