Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ετήσια έκθεση αξιολόγησης του ΟΣΔΕ από φέτος


Σημαντικές τροποποιήσεις επιφέρει ο νέος Κανονισμός 122/2009 της Επιτροπής όσον αφορά στην πολλαπλή συμμόρφωση και το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, στο πλαίσιο των καθεστώτων άμεσης στήριξης για τους γεωργούς. Εισάγεται υποχρέωση των κρατών μελών να υποβάλλουν ετήσια έκθεση του συστήματος αξιολόγησης αγροτεμαχίων.

Επιπλέον τα κράτη μέλη θα μπορούν να εξαιρούν από τον δειγματοληπτικό έλεγχο της πολλαπλής συμμόρφωσης τους αγρότες που έχουν ενταχθεί σε κάποιο σύστημα πιστοποίησης. Όπως αναφέρεται στον κανονισμό, «Μετά την υποβολή των προτάσεων απλοποίησης στο Συμβούλιο τον Απρίλιο 2009, καταγράφηκε μία σειρά πιθανών βελτιώσεων όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την απλοποίηση των κανόνων που διέπουν την εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης. Είναι σκόπιμο να ενσωματωθούν οι βελτιώσεις αυτές στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1122/2009 της Επιτροπής.

Το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων αποτελεί βασικό στοιχείο στη διαδικασία εξασφάλισης ορθών πληρωμών στους γεωργούς και διασφάλισης των πόρων της Ένωσης. Για τη βελτίωση της ποιότητας του συστήματος αυτού, πρέπει να προβλεφθούν διατάξεις για την ετήσια αξιολόγηση του συστήματος. Κρίνεται σκόπιμο τα κράτη μέλη να αξιολογούν την ποιότητα του συστήματος σύμφωνα με εναρμονισμένη μέθοδο και να υποβάλουν εγκαίρως έκθεση για να είναι δυνατή η αποτελεσματική χρησιμοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.

Το άρθρο 64 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 προβλέπει παρέκκλιση όταν ένας γεωργός, τον οποίο αφορά η ένταξη της συνδεδεμένης στήριξης, δεν διαθέτει δικαίωμα ενίσχυσης αλλά δηλώνει ορισμένο αριθμό μισθωμένων δικαιωμάτων ενίσχυσης κατά το πρώτο έτος ένταξης της συνδεδεμένης στήριξης. Στον γεωργό αυτό πρέπει να χορηγηθούν δικαιώματα για τα οποία ισχύει η παρέκκλιση όσον αφορά την ενεργοποίηση. Για τον αποτελεσματικό έλεγχο, πρέπει να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα των δικαιωμάτων αυτών.

ImageΚατά τη διενέργεια ελέγχων πολλαπλής συμμόρφωσης που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1122/2009, ένα κράτος μέλος μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Για λόγους αποτελεσματικότητας, ένα κράτος μέλος πρέπει να έχει επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει για τις σχετικές πράξεις και τα πρότυπα προκειμένου να επιτευχθεί το ελάχιστο ποσοστό ελέγχου. Ωστόσο, πρέπει να εξασφαλίζεται ότι διατηρείται αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου.


Όσον αφορά στη δειγματοληψία των επιτόπιων ελέγχων για την πολλαπλή συμμόρφωση, ένα κράτος μέλος μπορεί να λάβει υπόψη του στην ανάλυση κινδύνου τη συμμετοχή των γεωργών στα σχετικά συστήματα πιστοποίησης. Κρίνεται σκόπιμο να αποσαφηνιστεί η χρήση της επιλογής αυτής.

Οι εκθέσεις ελέγχου πρέπει να αποστέλλονται στον οργανισμό πληρωμών ή στη συντονιστική αρχή εντός της καθορισμένης προθεσμίας. Για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, σε περίπτωση που η έκθεση ελέγχου δεν περιλαμβάνει διαπιστώσεις, πρέπει να θεωρείται επαρκές ότι οι εκθέσεις ελέγχου διατίθενται απευθείας στον οργανισμό πληρωμών η στην συντονιστική αρχή. Οι τροποποιήσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό αφορούν τις αιτήσεις ενίσχυσης για τις περιόδους εμπορίας ή τις περιόδους πριμοδότησης που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2010. Συνεπώς, ο παρών κανονισμός πρέπει να εφαρμοστεί αναλόγως.

Τα κράτη μέλη αξιολογούν ετησίως την ποιότητα του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων. Η αξιολόγηση καλύπτει τα ακόλουθα στοιχεία ποιότητας:

α) την ορθή ποσοτικοποίηση της μέγιστης επιλέξιμης έκτασης·

β) την αναλογία και την κατανομή των αγροτεμαχίων αναφοράς για τα οποία η μέγιστη επιλέξιμη έκταση περιλαμβάνει τις μη επιλέξιμες εκτάσεις ή για τα οποία δεν περιλαμβάνει τη γεωργική έκταση· γ) την κατηγοριοποίηση των αγροτεμαχίων αναφοράς για τα οποία η μέγιστη επιλέξιμη έκταση περιλαμβάνει τις μη επιλέξιμες εκτάσεις ή για τα οποία δεν περιλαμβάνει τη γεωργική έκταση·

δ) την ύπαρξη αγροτεμαχίων αναφοράς με σημαντικά ελαττώματα· ε) την αναλογία της δηλωθείσας έκτασης προς τη μέγιστη επιλέξιμη έκταση εντός των αγροτεμαχίων αναφοράς· στ) το ποσοστό αγροτεμαχίων αναφοράς που αποτέλεσαν αντικείμενο τροποποιήσεων κατά τη διάρκεια των ετών· ζ) το ποσοστό παρατυπιών που διαπιστώθηκε κατά τους επιτόπιους ελέγχους.

Κατά τη διενέργεια της αξιολόγησης που, τα κράτη μέλη:

α) χρησιμοποιούν τα δεδομένα που επιτρέπουν την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης επί τόπου·

β) επιλέγουν το κατάλληλο τυχαίο δείγμα όλων των αγροτεμαχίων αναφοράς. Η έκθεση αξιολόγησης και, κατά περίπτωση, οι διορθωτικές ενέργειες με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους διαβιβάζονται στην Επιτροπή το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου μετά το σχετικό ημερολογιακό έτος. Ωστόσο, για το ημερολογιακό έτος 2010, τα στοιχεία αυτά διαβιβάζονται στην Επιτροπή το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2011.»

Όσον αφορά στις υποχρεώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης, τα κράτη μέλη μπορούν να απαλλάσσουν τους γεωργούς από τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στον σχετικό κανονισμό, στις περιπτώσεις που οι σχετικές πληροφορίες τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων αρχών στο πλαίσιο άλλων συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου που εγγυώνται συμβατότητα με το ολοκληρωμένο σύστημα, σύμφωνα με το άρθρο 26 του κανονισμού(ΕΚ) αριθ. 73/2009. 2.

Η ενιαία αίτηση υποβάλλεται μέχρι την ημερομηνία που καθορίζεται από τα κράτη μέλη, το αργότερο όμως την 15η Μαΐου.

Κατά τον καθορισμό της εν λόγω ημερομηνίας, τα κράτη μέλη λαμβάνουν υπόψη το διάστημα που απαιτείται ώστε να είναι διαθέσιμα όλα τα σημαντικά στοιχεία για την ορθή διοικητική και δημοσιονομική διαχείριση της ενίσχυσης και εξασφαλίζουν ότι μπορούν να προγραμματιστούν αποτελεσματικοί έλεγχοι.

Στο άρθρο 51 παράγραφος 1, παρεμβάλλονται τα ακόλουθα εδάφια μετά το δεύτερο εδάφιο:

«Ένα κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει, βάσει ανάλυσης κινδύνου, να αποκλείσει από το δείγμα ελέγχου που επιλέγεται βάσει ανάλυσης κινδύνου τους γεωργούς οι οποίοι συμμετέχουν σε σύστημα πιστοποίησης. Ωστόσο, εφόσον το σύστημα πιστοποίησης καλύπτει μόνο μέρος των απαιτήσεων και των προτύπων που πρέπει να τηρούνται στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης από τον γεωργό, εφαρμόζονται οι κατάλληλοι δείκτες κινδύνου για τις απαιτήσεις ή τα πρότυπα που δεν καλύπτονται από το σύστημα πιστοποίησης.

Εφόσον από την ανάλυση των αποτελεσμάτων ελέγχου προκύψει ότι υπάρχει υψηλή συχνότητα μη συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις ή τα πρότυπα που περιλαμβάνονται στο σύστημα πιστοποίησης όπως αναφέρεται στο δεύτερο εδάφιο στοιχείο β), οι δείκτες κινδύνου που αφορούν τις εν λόγω απαιτήσεις ή τα πρότυπα αξιολογούνται εκ νέου και, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, αυξάνονται».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση της ΕΕ απου αφορά στον Κανονισμός πολλαπλής συμμόρφωσης και ΟΣΔΕ

πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: