Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΠΟΣΕΓ:Παρατηρήσεις για το σχέδιο Κ.Υ.Α. μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του Π.Α.Α. 2007-2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ

Διδότου 26, ΑΘΗΝΑ, ΤΚ 10680, Τηλ. 210-3623594, 6947 566915, fax 210-3623784 E-mail: poseg@otenet.gr

Ημ/νία: 24/03/2010

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

1. Ειδικό Γραμματέα κ. Ευάγγελο Διβάρη

Fax: 210 527 5143

2. Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων
Μέτρων & Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης

κ. Γιώργο Πούμπουρα

Fax: 210 527 5268

Κοινοποίηση:

1. ΓΕKΤ.Ε.Ε.

2. Παραρτήματα του ΓΕKΤ.Ε.Ε.

3. Π.Ο.Σ.Γ.

4. Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ.

5. Π.Ε.Γ.Δ.Υ

6. Συλλόγους Μέλη

7. Γεωπόνοι

Θέμα

: «Παρατηρήσεις για το σχέδιο Κ.Υ.Α. μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του Π.Α.Α. 2007-2013

Κύριε Γενικέ,

Σας στέλνουμε τις παρατηρήσεις μας και τις προτάσεις μας για το σχέδιο Κ.Υ.Α. Μέτρο 121

«Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
Με την ευκαιρία αυτή σας γνωρίζουμε ότι επιθυμούμε να μας καταχωρήσετε στον πίνακα των αποδεκτών όλων των εγγράφων που έχουν σχέση με τον προγραμματισμό την οργάνωση και την υλοποίηση του ΠΑΑ 2007-2013.

Αναλυτικότερα για το σχέδιο Κ.Υ.Α. μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» επισημαίνουμε και προτείνουμε τα παρακάτω.

1. Άρθρο 3. (2 α). Πεδίο Εφαρμογής

2. Το καθεστώς ενίσχυσης δεν εφαρμόζεται:

α) λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο ΠΑΑ, στις περιπτώσεις που οι προτεινόμενες επενδύσεις έχουν ενισχυθεί ή προβλέπεται η ενίσχυσή τους στο πλαίσιο των ΚΟΑ,

Διαπίστωση. Δημιουργείται μεγάλη σύγχυση με τα προβλεπόμενα και τα περιλαμβανόμενα στις ΚΟΑ.

Πρόταση. Τα προβλεπόμενα και τα περιλαμβανόμενα στις ΚΟΑ να είναι σε όλους γνωστά και να προσδιορίζονται επαρκώς πριν από κάθε πρόσκληση.

2. Το καθεστώς ενίσχυσης δεν εφαρμόζεται:

γ) μέχρι το τέλος του 2010, στους καπνοκαλλιεργητές δικαιούχους του Μέτρου 3 «Διαφοροποίηση γεωργικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την γεωργία, για να παρασχεθεί η δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών δραστηριοτήτων και η απόκτηση εναλλακτικών εισοδημάτων»

δ) στους τευτλοπαραγωγούς των περιοχών που τροφοδοτούσαν τα εργοστάσια της Ελληνικής

Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Λάρισα και Ξάνθη δικαιούχους της ενίσχυσης αναδιάρθρωσης δυνάμει του Καν. (ΕΚ) 320/2006, άρθρο 3.

Διαπίστωση. Δίνεται η εντύπωση ότι οι καπνοκαλλιεργητές και οι τευτλοπαραγωγοί αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστή επί το δυσμενέστερο ομάδα δικαιούχων, αφού δεν τους δίνεται η δυνατότητα της ίσης μεταχείρισης και των ίδιων δικαιωμάτων σε σχέση με τους υπόλοιπους δικαιούχους.

Πρόταση. Όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες να ενταχθούν στο μέτρο 121, υπό την προϋπόθεση αθροιστικά να μην ξεπεράσουν το ανώτατο επιλέξιμο ποσό στο σύνολο των προγραμμάτων που έχουν ενταχθεί.

2. Άρθρο 4. Στόχος

Στόχος του μέτρου είναι η βελτίωση της συνολικής επίδοσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων κυρίως μέσω της στήριξης επενδύσεων: …

Η βελτίωση της συνολικής επίδοσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων δύναται να εξειδικεύεται περαιτέρω με αποφάσεις λεπτομερειών εφαρμογής.

Διαπίστωση. Η βελτίωση της συνολικής επίδοσης διαπιστώνεται με γεωργο-οικονομική μελέτη.

Πρόταση. Η βελτίωση της συνολικής επίδοσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων διαπιστώνεται με γεωργο-οικονομική μελέτη η οποία

εξειδικεύεται περαιτέρω με αποφάσεις λεπτομερειών εφαρμογής.

3. Άρθρο 7. (2 β & 2 γ). Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των επενδύσεων

Στο πλαίσιο των ΚΟΑ …

Διαπίστωση. Δημιουργείται μεγάλη σύγχυση με τα προβλεπόμενα και τα περιλαμβανόμενα στις ΚΟΑ.

Πρόταση. Τα προβλεπόμενα και τα περιλαμβανόμενα στις ΚΟΑ είναι σε όλους γνωστά και προσδιορίζονται επαρκώς πριν από κάθε πρόσκληση.

4. Άρθρο 7, 2 (γ). Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των επενδύσεων

Προβλήματα διάθεσης στην αγορά …

Διαπίστωση. Η αοριστία περί των προωθούμενων και των μη προωθούμενων πολλές φορές αξιοποιείται και προσαρμόζεται ποικιλοτρόπως.

Πρόταση. Προσδιορίζονται επαρκώς μόνο τα μη προωθούμενα κατά περιοχή προϊόντα με Υπουργική απόφαση και όλα τα υπόλοιπα είναι προωθούμενα.

5. Άρθρο 15, (1 & 3). Υποβολή αίτησης ενίσχυσης

1. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς ενίσχυσης θα πρέπει να υποβάλλουν τυποποιημένη αίτηση ενίσχυσης (φάκελος υποψηφιότητας) στον τόπο και χρόνο που προσδιορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Διαπίστωση. Δημιουργείται από την διατύπωση αυτή, η εντύπωση και η σύγχυση ότι με μία απλή αίτηση ενίσχυσης αξιολογούνται και κατατάσσονται προτάσεις, μοιράζονται και κατανέμονται χρήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αξιολογηθεί η αίτηση ενίσχυσης είναι η υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου και γεωργο-οικονομικής μελέτης.

Πρόταση. Η υποβολή της αίτησης ενίσχυσης συνοδεύεται από επιχειρηματικό σχέδιο και γεωργο-οικονομική μελέτη.

3. Η αίτηση ενίσχυσης συντάσσεται και υπογράφεται από μέλος του ΓΕKΤΕΕ

Διαπίστωση. Δημιουργείται από την διατύπωση αυτή η εντύπωση ότι η αίτηση ενίσχυσης μπορεί να υπογράφεται από όλους τους Γεωτεχνικούς. Τέτοιο δικαίωμα δίνεται μόνο στους Γεωπόνους ΠΔ. 344/200 άρθρο 9, παρ. 2, Η απασχόληση, με αμοιβή, γεωπόνου είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις μελετών και εκτέλεσης έργων: …. ι) Στις μελέτες σύνταξης προγραμμάτων μεγιστοποίησης του γεωργικού εισοδήματος και της ορθολογιστικότερης εκμετάλλευσης των συντελεστών παραγωγής, αύξησης της παραγωγικότητας και ελαχιστοποίησης του κόστους παραγωγής (επιχειρησιακά σχέδια γεωργοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων) .

Πρόταση.

Η αίτηση ενίσχυσης συντάσσεται και υπογράφεται από διαπιστευμένο Γεωπόνο μέλος του ΓΕKΤΕΕ.

6. Άρθρο 17. Ομάδα Έργου Αξιολόγησης

Διαπίστωση. Το έργο της αξιολόγησης μπορεί να υποστηριχθεί και από εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίοι καταχωρούνται σε ειδικό Μητρώο αξιολογητών.

Πρόταση.

Μέλη των ομάδων έργου αξιολόγησης μπορεί να είναι και εξωτερικοί συνεργάτες γεωτεχνικοί οι οποίοι καταχωρούνται σε ειδικό Μητρώο αξιολογητών. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εγγραφή στο ειδικό Μητρώο Αξιολογητών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

7. Άρθρο 18. Γνωμοδοτική Επιτροπή

3. Σε κάθε Γνωμοδοτική Επιτροπή τα μέλη με δικαίωμα ψήφου είναι τρία και ορίζονται ως ακολούθως: …

Διαπίστωση. Οι γνωμοδοτικές επιτροπές αξιολογούν τις αξιολογήσεις. Το έργο τους είναι πολύ ειδικό και χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις. Για το λόγο αυτό η παρουσία των Γεωτεχνικών είναι απαραίτητη.

Πρόταση. Σε κάθε Γνωμοδοτική Επιτροπή συμμετέχουν Γεωτεχνικοί, τα μέλη με δικαίωμα ψήφου είναι τρία και ορίζονται ως ακολούθως: …

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Ευθύμιος Ιακωβάκης Δημήτριος Καρακώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: