Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Αυγή-Ανακωχή με τα ΤΕΙ, μάχη με τα Πολυτεχνεία

Ανακωχή με τα ΤΕΙ, μάχη με τα Πολυτεχνεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/03/2010 Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να ξεπέρασε προς το παρόν το σκόπελο των ΤΕΙ, αλλά πέφτει πάνω στο μέτωπο που έχουν συγκροτήσει Πολυτεχνεία και ΤΕΕ τα οποία αντιδρούν στην υποβάθμιση των πτυχίων των αποφοίτων τους.
Οι διαβεβαιώσεις του Γ.Πανάρετου για τα επαγγελματικά δικαιώματα στη Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ, ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις στα ιδρύματα, αλλά η άρνηση του ΥΠΕΠΘ να αναγνωρίσει ως μάστερ τα πτυχία των Πολυτεχνείων προκαλούν την πρώτη κινητοποίηση την ερχόμενη Παρασκευή. Οι ακαδημαϊκές κοινότητες των Πολυτεχνείων, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ καλούν τους μηχανικούς, τους γεωτεχνικούς και τους διδάσκοντες σε τετράωρη διακοπή κάθε επαγγελματικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας στους χώρους εργασίας και μάθησης.
Τα παραπάνω ιδρύματα και επιστημονικοί φορείς τονίζουν ότι ήδη αναγνωρίζουν τα διπλώματα των αποφοίτων τους ως ακαδημαϊκώς ισοδύναμα με το Ευρωπαϊκό Master, εφράζουν τη σφοδρότατη αντίθεσή τους στην άρνηση της πολιτείας να τα κατοχυρώσει ως τέτοια και ζητούν την κατάταξη των Μηχανικών και των Γεωτεχνικών πενταετούς διάρκειας σπουδών στο 7ο επίπεδο προσόντων και των ΤΕΙ στο 5ο.
Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των ΤΕΙ δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη δέσμευση Πανάρετου για έκδοση των εκκρεμούντων επαγγελματικών δικαιωμάτων πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, αλλά και τη δήλωσή του ότι δεν θα αποδεχθεί διαφωνία συναρμόδιων υπουργείων για συντεχνιακούς λόγους. Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των ΤΕΙ, τα ιδρύματα δηλώνουν διατεθειμένα να δεχθούν ένταξη στο ίδιο επίπεδο με αυτό των πτυχιούχων του πανεπιστημιακού τομέα ίσης διάρκειας φοίτησης.
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ δηλώνουν ότι η μελλοντική στάση των ιδρυμάτων θα εξαρτηθεί από την τήρηση των δεσμεύσεων Πανάρετου και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. αν τα παραπάνω δεν τηρηθούν.
Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: