Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ημερίδα για τη βιολογική αμπελουργία και την οικολογική οινοποίηση

Ημερίδα για τη βιολογική αμπελουργία & την οικολογική οινοποίηση

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Αριστοτέλους 38, 10433 Αθήνα / τηλ: 210-8224384, fax: 210-8218117
www.dionet.gr

Περιφερειακό Γραφείο Θεσσαλίας
Χατζημιχάλη 81, 41334 Λάρισα / τηλ & fax : 2410-670922
dio_thessaly@dionet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για τη βιολογική αμπελουργία & οινοποίηση το Σάββατο 20 Μαρτίου στο Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς την παρακολούθησαν πολλοί ενδιαφερόμενοι αμπελουργοί & οινοποιοί από όλες τις αμπελο-οινικές περιοχές της Κ. Ελλάδας (Μεσενικόλας, Δαφνοσπηλιά, Ραψάνη, Ελασσόνα, Τύρναβος, Αγχίαλος, Δομοκός κλπ.), αρκετοί γεωτεχνικοί, ερασιτέχνες αμπελουργοί & φίλοι του κρασιού εκδηλώνοντας πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις προϋποθέσεις εφαρμογής βιολογικής καλλιέργειας στους αμπελώνες και για τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ε.Ε. σχετικά με τον επικείμενο Καν. της οικολογικής οινοποίησης.

Την Ημερίδα διοργάνωσαν από κοινού η ΑΝ.ΚΑ. κ η ΔΗΩ και τη χαιρέτησαν οι κ.κ. Β. Παππάς (Επιμελητήριο Καρδίτσας) & Κ. Παπαλός (Πρόεδρος της ΑΝ.ΚΑ. & Δήμαρχος Κάμπου) ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης με επιστολή τους οι Βουλευτές Καρδίτσας κ.κ. Ντ. Ρόβλιας & Κ. Τσιάρας καθώς και ο (πρώην) Πρόεδρος της Βουλής κος Δ. Σιούφας.

Στις εισηγήσεις τους οι κ.κ. Χ. Αργυρόπουλος & Θ. Καραθάνος αναφέρθηκαν στις πιο σημαντικές παραμέτρους που διέπουν τη βιολογική αμπελουργία & οινοποίηση ενώ με τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα των παρευρισκομένων κάλυψαν τις περισσότερες από τις απορίες που δημιουργήθηκαν καθώς – όπως τονίστηκε – είμαστε ακόμη στο στάδιο της διαβούλευσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κος Χ. Αργυρόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στο 3-ετές ερευνητικό πρόγραμμα της ΔΗΩ και αναφέρθηκε στις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται στη βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού και πιο συγκεκριμένα στην εγκατάσταση του αμπελώνα, στη διαχείριση του εδάφους, στη θρέψη & λίπανση των φυτών, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στη διαχείριση του νερού, στις μεθόδους φυτοπροστασίας & τέλος στις συνθήκες του τρύγου και της μεταφοράς των σταφυλιών στο οινοποιείο.

Στη συνέχεια ο κος Θ. Καραθάνος αναφέρθηκε στο πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την οινοποίηση και στις προτάσεις των διαφόρων φορέων του κλάδου για την οικολογική οινοποίηση. Ακόμη, αναφέρθηκε στις συνήθεις οινολογικές πρακτικές & στα πρόσθετα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με βάση τον επικείμενο Καν. σε επίπεδο Ε.Ε.

Μικρές παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι κ.κ. Ηλ. Σφέτσιος, Πρόεδρος της Λέσχης Οινοφίλων Καρδίτσας & Θ. Ζορμπάς, Διευθυντής της ΔΗΩ στη Θεσσαλία.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι αφενός μεν η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των αμπελουργών ήταν πολύ μεγάλο προκειμένου να ενημερωθούν έγκυρα αφετέρου δε ότι οι προθέσεις πολλών εξ αυτών είναι να προχωρήσουν σε περισσότερο φιλικές μεθόδους παραγωγής οίνων που θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους εντός και εκτός συνόρων.

Τέλος, σα θετικό καταγράφεται το γεγονός ότι πολλοί αμπελουργοί από περιοχές εκτός Καρδίτσας εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την πραγματοποίηση παρόμοιων εκδηλώσεων στις περιοχές τους.

Με εκτίμηση,
Για τη ΔΗΩ

Θοδωρής Ζορμπάς
Διευθυντής Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλίας



Χαρίσης Αργυρόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΗΩ ”Προϋποθέσεις εφαρμογής βιολογικής αμπελουργίας & οικολογικής οινοποίησης/ Αποτελέσματα Ερευνητικού Προγράμματος ΔΗΩ" ,Θανάσης Καραθάνος, Χημικός – Οινολόγος, Ειδικός Γευσιγνωσίας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων "Θεσμικό πλαίσιο, περιβαλλοντική νοοτροπία και πρακτικές συμβουλές με στόχο την ποιότητα" , Ηλίας Σφέτσιος, Χημικός – Οινολόγος, Πρόεδρος της Λέσχης Οινοφίλων Καρδίτσας - Θοδωρής Ζορμπάς, Διευθυντής ΔΗΩ Θεσσαλίας "Συνοπτική εικόνα της αγοράς βίο" (Φωτογραφίες Ημερίδας)
anka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: