Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Ηλιακή ενέργεια χωρίς επιδοτήσεις

Ηλιακή ενέργεια χωρίς επιδοτήσεις
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Για την ενθάρρυνση, την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, η Ευρώπη βασιζόταν κυρίως σε ένα σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι κυβερνήσεις καταβάλλουν ένα υψηλό premium για ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ προτιμούν λιγότερο άμεσα κίνητρα, όπως το να υποχρεώνουν τις δημοτικές αρχές στην αγορά ενός ποσοστού ηλεκτρικού ρεύματος από εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρόλο που σε κάποιες αμερικανικές πόλεις και πολιτείες -κυρίως στο Βερμόντ- ακολουθείται τακτική παρόμοια με της Ευρώπης.
Προς το παρόν, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο χρειάζεται να στηριχθεί μέσω επιδοτήσεων, διότι προϋποθέτει την αγορά νέου εξοπλισμού, καθώς και επενδύσεις σε τεχνολογίες υπό εξέλιξη. Ομως το κόστος μειώνεται ραγδαία.
«Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας διδάχθηκε πολλά από το παράδειγμα της Ισπανίας», επισημαίνει η Κάσιντι ΝτιΛάιν, αναλύτρια της ευρωπαϊκής αγοράς ηλιακής ενέργειας στην Emerging Energy Research. Πριν από δύο χρόνια, η πόλη Πουερτολάνο της Ισπανίας είχε ζήσει ένα σύντομο «πυρετό χρυσού» του 21ου αιώνα.
Το Πουερτολάνο ανακάλυψε μια νέα πηγή ενέργειας, τον ήλιο. Με τη βοήθεια γενναιόδωρων κινήτρων από την ισπανική κυβέρνηση για τη σύσταση μιας εθνικής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας, η πόλη σύντομα απέκτησε δύο εργοστάσια ηλιακής ενέργειας, μονάδες κατασκευής ηλιακών πάνελ και δισκιδίων πυριτίου, καθώς και ινστιτούτα ερευνών καθαρής ενέργειας. Περίπου το ήμισυ των εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας του 2008 αφορούσε στην Ισπανία.
Οταν όμως η ισπανική κυβέρνηση άλλαξε τακτική το Σεπτέμβριο του 2008, μειώνοντας τις επιδοτήσεις και περιορίζοντας την ανέγερση εργοστασίων ηλιακής ενέργειας, η σύντομη ευημερία του Πουερτολάνο έφθασε στο τέλος της.
Αρκετά εργοστάσια έκλεισαν, χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τις θέσεις τους, ξένες εταιρείες και τράπεζες «εγκατέλειψαν» τα συμβόλαια που είχαν διαπραγματευθεί.
Στη βιασύνη της να δημιουργήσει μια βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, η Ισπανία έκανε κάποιους λάθος υπολογισμούς: τα ηλιακά εργοστάσια μπορούν να στηθούν τόσο γρήγορα και εύκολα, που το μαζικό ενδιαφέρον για συμμετοχή ήταν μεγαλύτερο του αναμενομένου.
Και οι «απλόχερες» επιδοτήσεις «φούσκωσαν» το κόστος σε μια εποχή που μειωνόταν σε άλλες περιοχές, κυρίως λόγω του έντονου ανταγωνισμού από κατασκευαστές πάνελ στην Κίνα.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι πιθανότατα μέχρι την επόμενη χρονιά η Ιταλία θα αποτελέσει την πρώτη χώρα που η ηλιακή ενέργεια δεν θα χρειάζεται επιδοτήσεις για να ανταγωνιστεί το ηλεκτρικό ρεύμα από ορυκτά καύσιμα.
Η Ιταλία διαθέτει άφθονη ηλιοφάνεια και υψηλό κόστος ρεύματος δεδομένου ότι εισαγάγει το μεγαλύτερο μέρος των ορυκτών καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: