Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Γεωργική γη & ΑΠΕ & Σχετική μελέτη της ΕΕ

Η ανάγκη προστασίας της γεωργικής γης(με αφορμή την ανάγκη χωροθέτησης ΑΠΕ)
Μιχάλης Αναστασιάδης Γεωπόνος Γ.Π.Α., MSc Περιβαλλοντικής Πολιτικής & Διαχείρισης*

Mόνο μία ορθολογική και οριοθετημένη χωροθέτηση των ΑΠΕ, που να λαμβάνει υπόψη της τις παράλληλες στρατηγικές στοχεύσεις της χώρας, μπορεί να οδηγήσει στη γρήγορη, δίκαιη και αποτελεσματική επίτευξη ενός «καθαρού» ενεργειακού τομέα. Η χωροθέτηση αυτή οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της τη μεγάλη σημασία για τη χώρα της γεωργικής γης. Η βιαστική χωροθέτηση, η απουσία υποστηρικτικής τεκμηρίωσης (μελετών) και η προτεινόμενη αντιμετώπιση όλων των γεωργικών γαιών με τον ίδιο τρόπο άνευ προϋποθέσεων, είναι πιθανό να οδηγήσει σε δυσφήμιση των ΑΠΕ και άλλες παρενέργειες.


ΠΛΗΡΗΣ ΟΘΟΝΗ

H σχετική Μελέτη που προκήρυξε η ΕΕ, αυτή θα πρέπει να αξιολογεί το ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγροτική οικονομία και στο εισόδημα των παραγωγών, την κατανομή των συντελεστών παραγωγής. Επίσης, τον εντοπισμό και την ανάλυση των λόγων που έχουν οδηγήσει σε ταχεία επέκταση τους σε ορισμένες περιοχές και τα εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξή τους ή πρόσληψη σε άλλες περιοχές με σημαντικές δυνατότητες. Ο μέγιστος προϋπολογισμός του έργου είναι 500.000 ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών είναι η 7η Μαΐου 2010. Η Επιτροπή σκοπεύει να αναθέσει τη σύμβαση κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2010, μετά την αξιολόγηση των προσφορών που θα υποβληθούν. Ο ανάδοχος θα πρέπει να πραγματοποιήσει τη μελέτη μέσα σε 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Ο σύνδεσμος είναι αυτός:

B-Βρυξέλλες: Επιπτώσεις της ανανεώσιμης ενέργειας στους Ευρωπαίους αγρότες 2010/S 53-077521 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ (ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ) Υπηρεσίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: