Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Υφαρπαγή αντικειμένου αγροτικών επαγγελμάτων

Σε αποκλεισμό και από τα αγροτικά επαγγέλματα σπρώχνωνται οι Αγρότες

Με την επικίνδυνη φράση «φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση» επιχειρείται άλωση των αγροτικών επαγγελμάτων και διάλυση του αγροτικού κοινωνικού ιστού, με παράδοση του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ.

Αυτό προβλέπεται στην υπό διαβούλευση, από σήμερα μέχρι 23 Μαρ 2010, Κοινή Υπουργικά Απόφαση (ΚΥΑ) «Καθεστώτα Ενισχύσεων της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 για τον Άξονα 3 του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013»(ΠΑΑ)». Με προπέτασμα τα «καθεστώτα ενίσχυσης» γίνεται προσπάθεια υφαρπαγής ενός καθαρά αγροτικού επαγγέλματος (όπως είναι ο αγροτουρισμός), και μοίρασμα τόσο των ενισχύσεων όσο και κυρίως του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων και σε μερικώς απασχολούμενους σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Η δημιουργουμένη ασάφεια, ενός ξεκάθαρα καθορισμένου στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση αγροτικού επαγγέλματος, όπως είναι ο αγροτουρισμός, _ίσως_ ανοίγει τον δρόμο και για τους λογιστές που «ασχολούνται μερικώς σε κάποια γεωργική εκμετάλλευση».

Έτσι βάζοντας ένα κήπο με ζαρζαβατικά, ένας συνταξιούχος της ΔΕΗ, ή του ΟΤΕ ή της Ολυμπιακής, ή ακόμα και από κάθε άλλο επάγγελμα, ένας γιατρός, ένας δικηγόρος, ένας μηχανικός, ένας δημόσιος Υπάλληλος, ένας ιδιωτικός Υπάλληλος, ένας Επιχειρηματίας θα μπορούσε πιθανά «να ασκεί γεωργική εκμετάλλευση κατά μερική απασχόληση» και να ληστεύει με έναν νέο «ευγενικό» τρόπο τα χρήματα και τις δυνατότητες που όλη η κοινωνία θέλει να διαθέσει για τους αγρότες.

Η εισβολή κεφαλαιούχων ή έστω ετεροεπαγγελματιών στα αγροτικά επαγγέλματα, σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια, θα αποκλείσει τους αποκλειστικά αγρότες και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, από χρηματοδοτικά μέσα, λόγω της μεγαλύτερης οικονομικής βάσης των «εισβολέων». Ιδιαίτερα τα χρηματοδοτικά μέσα που προβλέφθηκαν και δημιουργήθηκαν για την στήριξη των πολυλειτουργικών ΑΓΡΟΤΩΝ και του αγροτικού κοινωνικού ιστού, αντί να στηρίζουν τους αγρότες, τελικά κινδυνεύουν να καταλήξουν στα χέρια κάθε μορφής επενδυτή, αποκλείοντας τους αγρότες είτε σε αποκλειστικούς «εργάτες γης» είτε σε νεόπτωχους ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

Οι «εισβολείς» δεν θα επωμίζονται όλα όσα σημαίνει η άσκηση ενός αγροτικού (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοπονία) επαγγέλματος και ιδιαίτερα της κοινωνικής του διάστασης, αλλά θα «αρπάζουν» επιχειρηματικά μόνο την «κρέμα της κρέμας» των αγροτικών επαγγελμάτων, όπως είναι ο αγροτουρισμός και η μεταποίηση της δικιάς τους αγροτικής παραγωγής. Έτσι μετά τους ενδιάμεσους μεταπράτες της αγροτικής παραγωγής και τους μεταποιητές και εμπόρους αγροτικών προϊόντων, αποκτάμε τώρα και θεσμικά, «εκμεταλλευτές» των αγροτικών υπηρεσιών.

Οι αγρότες κινδυνεύουν να «στριμωχθούν» μόνο στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αφαιρώντας την μέχρι σήμερα ελπιδοφόρα ασφαλιστική δικλείδα, μεταποίησης των δικών τους αγροτικών προϊόντων και παροχής υπηρεσιών αγροτουρισμού, ώστε να απολαμβάνουν έστω μικρό μέρος της υπεραξίας των παραγόμενων από τους αγρότες αγροτικών προϊόντων και αγροτικών υπηρεσιών (όπως ο αγροτουρισμός).

Ο αγρότης δεν είναι εργάτης γης, ούτε είναι το χωράφι εργοστάσιο, και η αγροτική εκμετάλλευση δεν κατάντησε ακόμα μόνο «business». Ο αγρότης είναι ο μόνιμος κάτοικος της αγροτικής περιοχής, είναι ο καλλιεργητής ή εκτροφέας ή αλιέας που φροντίζει το περιβάλλον, μέσα στο οποίο και ο ίδιος ζει, είναι ο δυνητικός παραγωγός ενέργειας, είναι ο κατακρατητής ρύπων (ρύπων που συντείνουν στην κλιματική αλλαγή), πρέπει να είναι αυτός που διατηρεί την κοιτίδα του πολιτισμού και της παράδοσης, είναι αυτός που στηρίζει τον αγροτικό κοινωνικό ιστό και την αγροτική ζωή με τις αξίες και τον τρόπο ζωής της.

Η ΚΥΑ πρέπει να αναγράφει σαφώς «φυσικά πρόσωπα κατά κύριο επάγγελμα αγρότες»

Δεν υπάρχουν σχόλια: