Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Τα κυριότερα σημεία των τριών νομοσχεδίων του ΥπΑΑΤ

Με τις μέχρι σήμερα διορθώσεις που έχουν γίνει στα τρία νομοσχέδια, που αφορούν Αναμόρφωση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού κινήματος, αλλαγές στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής αλλά και στο μητρώο των αγροτών, ο ΑγροΤύπος, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει υπεύθυνα τους αναγνώστες του, έχει κωδικοποιήσει τα πλέον σημαντικά σημεία τους που είναι τα εξής:
Αναμόρφωση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού κινήματος, αλλαγές στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής αλλά και στο μητρώο των αγροτών προβλέπουν τα τρία νομοσχέδια τα οποία επεξεργάζεται το Υπ.Α.Α.Τ και σύντομα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή. Τα τρία νομοσχέδια, με τις μέχρι σήμερα διορθώσεις που έχουν γίνει, είναι ακόμη υπό διαμόρφωση από τους φορείς που εμπλέκονται στο καθένα ξεχωριστά αν και έχουν επεξεργαστεί νομικά από το ΥπΑΑΤ.
Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις αγροτών περιλαμβάνει:


τη δημιουργία και λειτουργία κλαδικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στον πρώτο βαθμό, ενοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος με τη δημιουργία και λειτουργία συνδικαλιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε ευρύτερες περιφέρειες και την οικονομική αυτοτέλεια των Συνδικαλιστικών Αγροτικών Οργανώσεων (ΣΟΑ).


Όσον αφορά στο Σχέδιο Νόμου για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία προβλέπεται αύξηση της εισφοράς προς τον ΕΛΓΑ στο 6% για τη φυτική παραγωγή και στο 1% για την ζωική και θερμοκηπιακή παραγωγή. Παράλληλα αλλάζει ο τρόπος είσπραξης της εισφοράς, ο οποίος θα γίνεται μέσω των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, υποχρεωτικά για όλους τους φορολογούμενους που έχουν γεωργικά εισοδήματα.


Ειδικότερα στο νομοσχέδιο για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής επανακαθορίζεται το ενιαίο εθνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας, και αναδιατυπώνονται οι σκοποί του ΕΛΓΑ, αλλάζει ο τρόπος είσπραξης της εισφοράς, προκειμένου να παταχθεί η εισφοροαποφυγή και η εισφοροδιαφυγή, θεσμοθετείται η αναλογική κατά προϊόν αποζημίωση στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, ασφαλίζονται νέοι κίνδυνοι που οφείλονται, είτε στις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές όπως η ξηρασία, ή η ερημοποίηση είτε στον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.


Επίσης αυξάνεται η εισφορά που καταβάλλεται στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου, αλλά απαλλάσσονται από την καταβολή της οι οικονομικά ασθενέστεροι αγρότες με χαμηλό εισόδημα, διατηρείται μεν η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των παραγωγών στον ΕΛΓΑ αλλά συμμετέχουν στην ασφάλιση ιδιωτικές εταιρείες και συνεταιριστικοί αλληλοασφαλιστικοί φορείς που θα ασφαλίζουν κινδύνους με επιδότηση του ασφαλίστρου και διαμέσου των Ταμείων Αλληλοβοήθειας όπως προβλέπεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Πυλώνας I) με αποτέλεσμα ο αγρότης να έχει επιπλέον και προαιρετική ασφαλιστική κάλυψη με μειωμένη επιβάρυνση, καταργούνται οι σχεδόν ετήσιες κατ΄ εξαίρεση αποζημιώσεις κ.α.


Τέλος σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για το προσχέδιο Νόμου που αφορά στο «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» σε εφαρμογή πρόκειται να τεθεί η καταγραφή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, με στόχο να μπορούν να εντοπιστούν οι πραγματικοί δικαιούχοι των κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων.


Τελειώνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δυστυχώς και η σημερινή ηγεσία του ΥπΑΑΤ, παρά τις αρχικές εξαγγελίες που έκανε, ακολουθεί τις ίδιες «συνταγές» ενημέρωσης που είχαν και οι προηγούμενες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φορές όχι μόνο να μην ενημερώνεται σωστά ο αναγνώστης αλλά αντιθέτως να του δημιουργείται σύγχυση.




Δεν υπάρχουν σχόλια: