Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ενίσχυση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και της συμβολαιακής γεωργίας σχεδιάζει η Μπατζελή

Την ενίσχυση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων στα πλαίσια της αναθεώρησης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», καθώς και την δημιουργία μιας «γεωργίας που θα στηρίζεται στο συμβόλαιο» προανήγγειλε, μεταξύ άλλων μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα με την υπουργό «τα πρώτα βήματα έγιναν με το βαμβάκι και την ντομάτα και θα προχωρήσουμε και σε άλλες παραγωγές οι οποίες είχαν ξεχάσει τι θα πει συμβόλαιο μεταξύ παραγωγών και εμπόρων, ή διακινητών»

Όπως εξήγησε η κα Μπατζελή, στο κλείσιμο συνέντευξης τύπου που παρέθεσε την προηγούμενη Τετάρτη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου της, αυτή την εποχή πραγματοποιούνται συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξη σοβαρά και τον αγροτικό τομέα. Ήδη κατά μέσο όρο το αγροτικό εισόδημα σε όλα τα κράτη μέλη υφίσταται μείωση 25%, ενώ αναμένεται επιδείνωση της κρίσης, παρά το γεγονός ότι εκτός Ε.Ε. αναμένεται να σημειωθεί αύξηση της ζήτησης αγροτικών προϊόντων, τόσο για τρόφιμα όσο και για πρώτες ύλες προς βιομηχανική χρήση. Ταυτόχρονα συζητείται και η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την μετά το 2013 εποχή.

Στα πλαίσια αυτών των συζητήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά να προτείνει δύο βασικά εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης:

  • Την δημιουργία ενός μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων που θα ενεργοποιεί μηχανισμούς τύπου κοινοτικών παρεμβάσεων, αλλά όχι με την κλασική μορφή. Με αυτόν τον τρόπο θα καλύπτεται η απώλεια του αγροτικού εισοδήματος, όπως αυτή θα προσδιορίζεται κατά μέσο όρο σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.
  • Την ενίσχυση του λεγόμενου «Πυλώνα 1» της ΚΑΠ, που περιλαμβάνει τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, με μεταφορά πόρων από τον «Πυλώνα 2» και κυρίως αυτών των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων.

Με δεδομένη αυτή την οπτική της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, στις προθέσεις της υπουργού είναι η ενίσχυση στην παρούσα φάση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, ώστε αν στο μέλλον μεταφερθούν στον πρώτο Πυλώνα να υπάρχουν πολλές εγγυήσεις που θα μπορούν να δοθούν ως άμεσες ενισχύσεις στους έλληνες αγρότες.

Όσον αφορά την συμβολαιακή γεωργία, είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει να πάρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα πλαίσια των εθνικών μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που πλήττει σοβαρά και τον αγροτικό τομέα της χώρας μας.

Άλλο ένα μέτρο που ανέφερε η υπουργός είναι η δημιουργία παρατηρητηρίου αγροτικών τιμών, σε συνδυασμό με μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά το αγροτικό εισόδημα.

Κατάληγοντας η υπουργός ανέφερε πως βασικός στόχος, στην μεγάλη επαναδιαπραγμάτευση που γίνεται σε διεθνές - ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, είναι να αναδειχθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού αγροτικού τομέα που είναι τα αγροδιατροφικά προϊόντα. Μόνο έτσι, τόνισε, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να δημιουργήσουμε νέους μηχανισμούς και πρότυπα, κατ΄ αρχήν για τους παραγωγούς, τα οποία θα βασίζονται στις ανάγκες και τα πρότυπα των καταναλωτών.

paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: