Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Aγρότες πούλησαν την «κατεστραμμένη» παραγωγή σταφίδας


Αποζημιώσεις για ψευδείς δηλώσεις

Αγρότες εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να πωλούν ποσότητες σταφίδας, την ίδια στιγμή που για την... καταστροφή της παραγωγής τους είχαν εισπράξει υψηλές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Αγροτικών Ασφαλίσεων). Οι συγκεκριμένοι εννέα παραγωγοί, καθώς και περίπου 20 άλλα άτομα θα πρέπει έως το τέλος του έτους να επιστρέψουν συνολικά 280.000 ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα στην αρμόδια ΔΟΥ.

Η συγκεκριμένη περίπτωση στο Ζεμενό Κορινθίας ήρθε στο φως ύστερα από καταγγελία τριών εξ αυτών που αφορούσε... τους υπόλοιπους έξι συναδέλφους τους. Η έρευνα που ακολούθησε απέδειξε ωστόσο ότι και οι εννέα αγρότες είχαν πωλήσει «κατεστραμμένη» παραγωγή, ενώ βρέθηκε ότι ακόμα είκοσι παραγωγοί στην περιοχή δεν είχαν «χάσει» όλη τους την παραγωγή - όπως είχαν δηλώσει. Ερωτήματα πάντως γεννάει η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να πραγματοποιήσει εκ νέου έρευνα για το θέμα, «κάτι που είναι εκτός της τυπικής διαδικασίας που ακολουθείται» σύμφωνα με στέλεχος του ΕΛΓΑ.


Η έκταση του φαινομένου ψευδών δηλώσεων καταστροφής της παραγωγής πιθανότατα είναι πολύ μεγαλύτερη, και αυτό γιατί οι εκτιμητές συχνά βασίζονται στις δηλώσεις των ιδίων των αγροτών ή τοπικών παραγόντων για το «ποια ακριβώς» είναι τα κτήματα που επλήγησαν. Οι εκτιμήσεις επίσης γίνονται από εποχικούς υπαλλήλους που δεν γνωρίζουν την περιοχή. Χαρακτηριστικά, 45 παραγωγοί στη Λακόπετρα Αχαΐας έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα για ψευδείς δηλώσεις καταστροφής της παραγωγής τους, ενώ για 40 ακόμα, στη Στιμάγκα Κορινθίας, διεξάγεται έρευνα.

Για την ιστορία αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής σταφίδας στο Ζεμενό Κορινθίας καταστράφηκε εξαιτίας των βροχοπτώσεων και του καύσωνα το 2008. Κατατέθηκαν τότε 231 δηλώσεις για καταστροφές και ο αρμόδιος οργανισμός (ΕΛΓΑ) μετά τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων κατέβαλε συνολικά 1.423.000 ευρώ σε αποζημιώσεις για απώλεια παραγωγής. Λίγο καιρό αργότερα, ωστόσο, τρεις παραγωγοί της περιοχής κατήγγειλαν εγγράφως ότι έξι συνάδελφοί τους είχαν πωλήσει σταφίδα σε συγκεκριμένο έμπορο. Μετά την καταγγελία διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση τόσο για τους καταγγέλλοντες όσο και για τους καταγγελλομένους, καθώς επίσης και για τους υπόλοιπους παραγωγούς της περιοχής που είχαν δηλώσει ολοκληρωτική καταστροφή της καλλιέργειάς τους.

Σύμφωνα με το νέο πόρισμα, που προέκυψε από τη σύγκριση των τιμολογίων πώλησης με τις δηλώσεις καταστροφής, και οι εννέα αγρότες πούλησαν ποσότητες σταφίδας σε συγκεκριμένο έμπορο παρά το γεγονός ότι είχαν δηλώσει ολοκληρωτική απώλεια παραγωγής και είχαν λάβει αποζημίωση. Ο λόγος μάλιστα που οι τρεις κατήγγειλαν τους υπόλοιπους ήταν όπως φάνηκε πωςι θεώρησαν ότι έλαβαν μικρότερη αποζημίωση από τους άλλους! Ενδεικτικά, ένας από αυτούς είχε υποδείξει στον υπάλληλο του ΕΛΓΑ που είχε αναλάβει την εκτίμηση της καταστροφής ως δικό του κτήμα που ανήκε σε άλλον, καθώς στο δικό του δεν καλλιεργούσε καν σταφίδα αλλά… μπρόκολο.

Τα πορίσματα των επιθεωρητών του ΕΛΓΑ αναθεωρήθηκαν με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη σύγκριση των τιμολογίων των ποσοτήτων που πουλήθηκαν με τις ποσότητες που είχαν παρουσιαστεί ως κατεστραμμένες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ τον Οκτώβριο του 2009 οι αγρότες θα πρέπει να επιστρέψουν συνολικά 280.000 ευρώ σε δύο δόσεις, τον Αύγουστο του 2010 και στο τέλος του έτους. Ωστόσο, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε στο ΕΛΓΑ ότι συγκρότησε νέα επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα δεδομένα για όσα έχουν γίνει στο Ζεμενό.

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: