Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Εορτασμός Κιλελέρ ενάντια σε κάθε είδους "τσιφλικάδες"

ImageΗ 100η επέτειος από την εξέγερση του Κιλελέρ τιμήθηκε την Κυριακή 21 Μαρτίου στη Λάρισα, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη και της πολιτικής ηγεσίας του Νομού και λίγων αγροτών, στον χώρο του ομώνυμου μνημείου.


Στην εκδήλωση και με φόντο την πολλαπλή κρίση της ελληνικής οικονομίας, υπήρξαν πολλές αναφορές σε μια διαμορφούμενη αγορά «νέων, τσιφλικάδων από τη μια και κολίγων από την άλλη». Στις παρεμβάσεις τους οι πολιτικοί θυμήθηκαν ξανά την αξία του πρωτογενούς τομέα και τη σημασία της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων διατροφής.

Στο πλαίσιο αυτό κοινή συνισταμένη ήταν η παραδοχή ότι η αγροτική παραγωγή αποτελεί μοχλό για την αύξηση της ελληνικής παραγωγικότητας και ανατροπής του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου και κατ΄ επέκταση του ελλείμματος των εισαγωγών-εξαγωγών.

ImageΟ υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης, στην αρχή της ομιλίας του έκανε λόγο για «σύγχρονους εκφραστές καταδυνάστευσης του αγρότη που χρησιμοποιούν άλλες μορφές, όπως της πολιτικής «αγγαρείας», των προνομιακών σχέσεων και συμφερόντων, της διάσπασης και αποδυνάμωσης των συνδικαλιστικών κινημάτων» στέλνοντας μήνυμα αγώνα, ενάντια «σε κάθε είδους «τσιφλικάδες» που απομυζούν τον ιδρώτα των πραγματικών εργατών γης αλλά και θύτες κάθε μορφής που θέλουν να εγκλωβίσουν τον αγρότη με αδιέξοδα μικροπολιτικά παιχνίδια».

Αρνούμενος, όπως είπε, να ωραιοποιήσει τη σκληρή πραγματικότητα, αναφέρθηκε στους νεκρούς του Κιλελέρ τους οποίους ζήτησε να τιμήσει παραθέτοντας «όχι πολιτικές ρητορείες αλλά έργο που υλοποιείται», όπως:

- το αγροτικό κτηματολόγιο που για πρώτη φορά διαθέτει η χώρα,

- την επανάκτηση της αξιοπιστίας και της συνέπειάς μας απέναντι στους εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

- τη σύνταξη εθνικού συνταγολογίου για τα αγροτικά εφόδια οι τιμές των οποίων θα είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων της Ε.Ε.

- στην εφαρμογή με όρους διαφάνειας της διανομής του εθνικού αποθέματος και των ποιοτικών παρακρατημάτων

- την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες από το 7% στο 11% και

- την ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας και το ΤΕΜΠΜΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καρχιμάκης στην αναμόρφωση του κανονισμού ασφάλισης της φυτικής παραγωγής, εντάσσοντας νέα ζημιογόνα αίτια λόγω των κλιματικών αλλαγών, με ταχύτερη και δικαιότερη κατανομή των αποζημιώσεων. Ενώ στάθηκε στο νομοσχέδιο (βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικής διαβούλευσης) για την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και -στη συνέχεια- κατάθεσης νομοσχεδίου για Ενιαίο Μητρώο Αγροτών και επεξεργασίας ρυθμίσεων για την εξυγίανση του Συνεταιριστικού Κινήματος.

Αναφορές οι οποίες προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, αφού το μεν σχέδιο νόμου για το συνδικαλισμό φάνηκε να απορρίπτεται ως άκαιρο και αναποτελεσματικό, ενώ θετικές ήταν εκείνες για την ανάγκη δημιουργίας νέων και ισχυρών συνεταιρισμών.

Καλώντας όλους σε μια «μάχη για την ποιότητα», ο υφυπουργός εξήγγειλε την ανασυγκρότηση των φορέων ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων και τη δημιουργία ενός «διατροφικού Τειρεσία» για όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν τη διατροφική νομοθεσία ή αισχροκερδούν, καθώς και τη δημιουργία μητρώου εμπόρων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για να αποτραπούν τα φαινόμενα των «ελληνοποιήσεων» και άλλων αθέμιτων τρόπων ανταγωνισμού.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Θ. Κοκκινούλης, σημείωσε ότι οι αγρότες είναι σε διαρκή εξέγερση για να παραμείνουν στα χωράφια τους, στέλνοντας το μήνυμα: «ότι δεν μπορούμε να πάρουμε με το καλό θα το παίρνουμε με το «άγριο» στο δρόμο».

Ακόμη, κάλεσε τον υφυπουργό και την κυβέρνηση να ασκήσουν πολιτικές που θα μετατρέπουν σε πλεονέκτημα τον μικρό αγροτικό κλήρο, να αποφασίσουν αν θέλουν ζωντανά τα χωριά με τους νέους να ασχολούνται με τη γεωργία, να δημιουργηθεί παρατηρητήριο τιμών αγροτικών προϊόντων καθώς και να γίνουν προσπάθειες ανάπτυξης εθνικής καταναλωτικής συνείδησης. Τέλος, διαβεβαίωσε τον κ. Καρχιμάκη ότι η ΕΑΣ θα είναι αρωγός στην σύσταση νέου συνεταιριστικού κινήματος.

Ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης στην ομιλία του απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα του "Αχελώου" κάνοντας μόνον μια έμμεση αναφορά διαβεβαιώνοντας ότι «ως κυβέρνηση δε θα αφήσουμε να ερημοποιηθεί η Θεσσαλία, υλοποιώντας και τα μικρά και τα μεγάλα έργα που απαιτούνται».

Ο νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Θ. Κοκκινούλης κάλεσαν την κυβέρνηση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο θέμα, ενώ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης έκανε λόγο για ανεπιθύμητους υπουργούς (εννοώντας την υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη) και αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Καρχιμάκη έκανε λόγο για πολύ «μπλα, μπλα, αλλά χωρίς λέξη για τον Αχελώο».


Την ανάγκη να σκεφθούμε τα μηνύματα της εποχής εκείνης, τη σημερινή συμβολή τους και αξία για μια δικαιότερη κοινωνία, για την ισότητα και τη δημοκρατία, για την πορεία και το μέλλον του αγροτικού μας χώρου επεσήμανε, από την πλευρά του, στον χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γ. Αλεξιάδης.

Παραμένουν επίκαιρα τα μηνύματα της εξέγερσης των κολίγων της Θεσσαλίας, οι αγώνες τους για τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και διαβίωσης των αγροτών, η αντίδραση τους στην κυριαρχία των ολίγων.

Σήμερα η κατάσταση στον αγροτικό χώρο είναι ζοφερή. Η κρίση μηδενίζει το εισόδημα των παραγωγών, των κτηνοτρόφων. Οι εμπορικές τιμές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα έχουν καταρρεύσει. Οι τιμές των παραγωγού συνεχώς περιορίζονται και τα καρτέλ διαφεντεύουν τον τόπο. Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές διατροφικών προϊόντων βλέπουν να αυξάνονται υπέρογκα οι τιμές στο ράφι. Διαπιστώνουμε όλοι ότι οι υποδομές στον αγροτικό τομέα είναι ανεπαρκείς, ενώ αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε την απειλή των κλιματικών αλλαγών, την έλλειψη νερού αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Διαπιστώνουμε ακόμα ότι έχουμε ένα γερασμένο αγροτικό πληθυσμό, χωρίς να στηρίζεται επαρκώς η ανανέωσή του. Οι αγρότες βιώνουν ένα επάγγελμα που ακόμα βρίσκεται στην κοινωνική απαξία.

Σήμερα διεκδικούμε μία αγροτική πολιτική, η οποία θα διασφαλίζει και θα εγγυάται ένα ελάχιστο εισόδημα για την αξιοπρεπή διαβίωση του αγρότη. Διεκδικούμε μία κοινωνική πολιτική, η οποία θα βελτιώνει τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου σε όλα τα επίπεδα. Στη σύνταξη, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στην πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια αγροτική πολιτική που θα ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να επιλέγουν την παραμονή τους στο αγροτικό επάγγελμα, χωρίς να βλέπουν την επιλογή αυτή ως λύση ανάγκης και απελπισίας.

Ο αγώνας μας πρέπει να είναι ξεκάθαρος, εναντίον των μονοπωλίων, εναντίον της σύγχρονης τοκογλυφίας, εναντίον κάθε νέας μορφής τσιφλικάδων, αλλά και εναντίον κάθε πολιτικής που στηρίζει τον σύγχρονο και στυγνό τρόπο εκμετάλλευσης των αγροτών, αλλά και κάθε εργαζόμενου.

Τέλος, για «αποκαλυπτήρια της κυβέρνησης», έκανε λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη στην εκδήλωση , η β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ροδούλα Ζήση, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γρ. Αλεξιάδης και οι εκπρόσωποι της ΣΥΔΑΣΕ και της πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Αν. Χατζηγιάννης και Λεων. Πολυμενάκης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των νεκρών του Κιλελέρ και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: