Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Οριστικό τέλος στα 55 ΤΟΚΑΑ και την ΑΓΡΟΓΗ

Την κατάργηση των 55 Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή, τα μεν πρώτα δεν παρήγαγαν ποτέ έργο και η δεύτερη έχει ολοκληρώσει το έργο για το οποίο είχε συσταθεί (δημιουργία ψηφιακών χαρτών).
Όσο για τα δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν ότι θα υπήρχε δολιοφθορά στους χάρτες και στην ψηφιοποίηση είναι ανυπόστατα και γελοία καθότι σε τακτά χρονικά διαστήματα και μετά τη ολοκλήρωση των αιτημάτων οι χάρτες παραλαμβανόταν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και πάνω στο υπόβαθρο γινόταν η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων των παραγωγών από τις ΕΑΣ.
Οι παραπάνω οργανισμοί είναι «θύματα» της οικονομικής κρίσης, αφού το υπουργείο δεν έχει την πολυτέλεια να διατηρεί ανενεργές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα, ούτε να συντηρεί υπαλλήλους, που δεν έχουν – ακόμα – αντικείμενο, δηλαδή την ενημέρωση των αγροτών για τα προγράμματα, πράγμα που ουδέποτε έγινε.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα υπό την προεδρεία του Θ. Πάγκαλου καταρτίστηκε συγκεντρωτικός κατάλογος με τις υπηρεσίες που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν. Ο κατάλογος αυτός θα παραδοθεί στο κλιμάκιο των επιτηρητών του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα.
«Πρόκειται για υπηρεσίες που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς ποτέ να παραγάγουν έργο» δηλώνει η υπουργός, η οποία αναφέρει ότι στα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης απασχολούνται συνολικά 403 άτομα, τα οποία θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες, αλλά με διαφορετικό μισθό, ανάλογα δηλαδή με τις απολαβές που θα έχουν οι υπόλοιποι υπάλληλοι της υπηρεσίας όπου πρόκειται να μεταταχθούν.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η μισθοδοσία των 403 υπαλλήλων επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 5,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος λειτουργίας των 55 καταστημάτων ξεπερνά τα 1,4 εκατ. ευρώ.
Ο μέσος βασικός μισθός των υπαλλήλων είναι 2.766 ευρώ, όπως αναφέρει η υπουργός, και στα χρήματα αυτά περιλαμβάνονται 14 μισθοί, ανθυγιεινό επίδομα (για το οποίο εξετάζεται με ποια δικαιολογία δόθηκε), οικογενειακό επίδομα κτλ.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και της πολιτικής της κυβέρνησης για την κατάργηση ή τη συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών, η κυρία Μπατζελή προγραμματίζει, με νομοσχέδιο που θα φέρει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, και την κατάργηση της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, που σήμερα απασχολεί 296 υπαλλήλους των οποίων η μισθοδοσία φθάνει τα 8,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η κυρία Μπατζελή είχε χαρακτηρίσει «νομικά κενές» τις 296 προσλήψεις που είχαν γίνει από τη ΝΔ προκαλώντας την αντίδραση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτ. Χατζηγάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: