Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Αναστολή των κινητοποιήσεων των γεωπόνων ζητούν φορείς και αγροτικές εξαγωγικές επιχειρήσεις

Προβληματισμό αλλά και αγανάκτηση εκφράζουν τέσσερις φορείς της Βόρειας Ελλάδας για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας των οποίων, όπως επισημαίνουν, «οδηγούνται σε κλείσιμο οι αγροτικές εξαγωγικές επιχειρήσεις».
Οι φορείς αυτοί είναι: οι σύνδεσμοι Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής - Διακίνησης Φρούτων - Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT), η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ).

Με κοινή επιστολή τους καλούν τους γεωπόνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις. Καλούν παράλληλα και το Υπουργείο να λάβει, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες νομαρχίες, σε πρώτη φάση άμεσα ουσιαστικά μέτρα για να αποκατασταθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή των ελέγχων. Στην κατεύθυνση αυτή ζητούν να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες από το εθνικό και κοινοτικό πλαίσιο δυνατότητες ελέγχων από την ίδια την επιχείρηση, όπως ο θεσμός του "Εγκεκριμένου Εμπόρου", που παρέχει το δικαίωμα αυτοελέγχου των επιχειρήσεων και εφαρμόζεται σε άλλες κοινοτικές χώρες.

Στην επιστολή αναφέρουν μεταξύ άλλων πως "από τις κινητοποιήσεις πλήττονται ιδιαίτερα τα νωπά αγροτικά προϊόντα, κυρίως φρούτα εποχής και λαχανικά, ενώ και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αδυνατούν να παραλάβουν πρώτες ύλες ή και να εξάγουν τα προϊόντα τους.

Δήλωση Νομάρχη

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης στηρίζει μεν "τα δίκαια", όπως τα χαρακτηρίζει, αιτήματα των γεωτεχνικών, ωστόσο τους καλεί να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Με δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων:

"Η Νομαρχία συμπαρίσταται και μάλιστα έμπρακτα στα δίκαια αιτήματα των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων, για το κόψιμο των εκτός έδρας μετακινήσεων. Για το λόγο αυτό, μόλις χθες στείλαμε επιστολή στην αρμόδια υπουργό την κ. Μπατζελή. Από κει και πέρα όμως, καλώ τους γεωτεχνικούς να αντιληφθούν ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε, προκαλείται ακόμη μεγαλύτερη ζημία στις επιχειρήσεις. Τους ζητώ, λοιπόν, να επιδείξουν την αναγκαία κατανόηση και να αναστείλουν την αποχή τους, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη δικαίωση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: