Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ένα ελληνικό νησί βραβεύεται από την Ευρώπη

Της Μαριέτας Χριστοπούλου

Και το βραβείο «Εuropean Enterprise Award 2010» για την κατηγορία «Ιmproving the Business Environment» κερδίζει… ο δήμος Ιητών! Αυτό είναι πολύ πιθανό να ακουστεί στη τελετή απονομής των συγκεκριμένων πανευρωπαϊκών βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου στη Μαδρίτη καθώς η Ίος διεκδικεί ένα από τα 5 βραβεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα που σημειώνει τα τελευταία χρόνια.

«Οι προοπτικές του τουρισμού δεν δείχνουν ευοίωνες. Δε μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς λοιπόν. Προχωρήσαμε στη δημιουργία της τυροκομικής δημοτικής επιχείρησης, αντλώντας πόρους από τον ίδιο το δήμο αλλά και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» αναφέρει στο Capital.gr η αντιδήμαρχος του δήμου Ιητών.

Πραγματοποιώντας μια επένδυση που συνολικά ανήλθε στα 650 χιλ. ευρώ, το δημοτικό τυροκομείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 και μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να σημειώνει πωλήσεις 650 χιλ. ευρώ από τους περίπου 70 τόνους τυριών που εμπορεύεται ετησίως.

«Απασχολούμε περίπου το 80% των τοπικών παραγωγών και πουλάμε τα προϊόντα που παράγουμε στις Κυκλάδες, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Μέχρι στιγμής διατίθενται κυρίως σε καταστήματα με παραδοσιακά είδη» τονίζει η γεωπόνος του Δήμου Ιητών, κ. Σπυριδούλα Πρωιμάκη.

Άνοιγμα στην Ευρώπη

Παρά το ότι το εγχείρημα ξεκίνησε με τη πρωτοβουλία του πρώην Δημάρχου και νυν γενικού γραμματέα Τουριστικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Γιώργου Πουσσαίου, η νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου φαίνεται να έχει την ίδια όρεξη για το τυροκομείο αλλά και ευρύτερα την τοπική επιχειρηματικότητα.

«Αυτή την περίοδο συζητάμε με τον κ. Γιώργο Βολικάκη, το νέο μας δήμαρχο, την προοπτική λανσαρίσματος νέων προϊόντων όπως γιαούρτι και μακροπρόθεσμα γάλα» τονίζει στο Capital.gr o κ. Κοντονικολής, γεωπόνος και διοικητικό υπεύθυνος του τυροκομείου.

Παράλληλα, εξετάζεται η συνεργασία με μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ ενώ δεν είναι λιγότερες οι πιθανότητες σύντομα να κυκλοφορήσουν τα προϊόντα του δημοτικού τυροκομείου στη Γερμανία και την Ιταλία. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με επιχειρήσεις στις συγκεκριμένες χώρες πριν την βράβευση. Ωστόσο, αναμφισβήτητα η Ευρωπαϊκή αναγνώριση της προσπάθειας μας άνοιξε περισσότερες πόρτες» σημειώνει η κ. Πρωιμάκη.

«Οι προοπτικές που έχει η επιχείρηση είναι μεγάλες. Κοιτώντας σε βάθος πενταετίας, βλέπουμε σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Ο κόσμος έχει την τάση να στρέφεται στα παραδοσιακά προϊόντα» σημειώνει ο κ. Κοντονικολής, προσθέτοντας ότι «οι καταναλωτές δεν έχουν πρόβλημα να διαθέσουν λίγα χρήματα παραπάνω για να αγοράσουν κάτι πολύ πιο ποιοτικό».

Και όσο η συγκεκριμένη επιχείρηση φαίνεται να προχωράει καλά, να αποσπάει βραβεία και να συμμετέχει σε διάφορες εκθέσης ανά τον κόσμο όπως η επικείμενη Slow Food (το αντίθετο του Fast Food) στην γειτονική Ιταλία, ο δήμος Ιητών συνεχίζει να αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και την περιουσία του ώστε να βελτιώσει την επιχειρηματικότητα του νησιού.

Από το 2006 λειτουργεί αλιευτικό καταφύγιο υπό την επίβλεψη των ντόπιων ψαράδων ενώ από το Νοέμβριο του 2010 θα τεθεί σε λειτουργία και το ελαιοτριβείο το οποίο κατασκευάζεται με πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, πλώρη για το 2011 έχει βάλει ο δήμος για τη δημιουργία σφαγείου, ενώ μακροπρόθεσμα εξετάζει και τη δημιουργία μονάδας μεταποίησης και συσκευασίας παραδοσιακών προϊόντων

Δεν υπάρχουν σχόλια: