Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Κλειδί οι ομάδες παραγωγών για τα οπωροκηπευτικά

ImageΤην ενίσχυση των ομάδων παραγωγών οπωροκηπευτικών, και ιδίως των συνεταιρισμών και μετά το 2013 ζήτησε η Copa - Cogeca σε έγγραφό της όπου εκφράζει την θέση της για το θέμα.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, Πέκα Πέσονεν, τόνισε: «Ο ευρωπαϊκός κλάδος των οπωροκηπευτικών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς συμβάλλει σε μια υγιεινή διατροφή για τα 500 εκατομμύρια των Ευρωπαίων καταναλωτών και διατηρεί την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές της Ε.Ε, ενώ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 17% της συνολικής αξίας των αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε. Πέρυσι οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών επλήγησαν ιδιαίτερα, με την αξία των λαχανικών να έχει πέσει κατά μέσο όρο 10,8% και των φρούτων 13,6% σε σχέση με το 2003.

Η κρίση στον κλάδο δεν μπορεί να εξηγηθεί από τις διακυμάνσεις της προσφοράς και της ζήτησης. Η Copa-Cogeca ζητεί να βελτιωθούν σημαντικά τα μέτρα διαχείρισης και πρόληψης για όλους τους παραγωγούς μετά το 2013, προκειμένου να διασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός με τρόφιμα σε λογικές τιμές για τους καταναλωτές.»

Ειδική αναφορά έκανε ο κύριος Πέσονεν στη θέση των παραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα: «Η διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων πρέπει να ενισχυθεί ώστε να μπορούν να αποκτούν ένα μεγαλύτερο και δικαιότερο τμήμα του εισοδήματός τους από την αγορά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη συγκέντρωση της προσφοράς μέσα από ομάδες παραγωγών και ιδίως συνεταιρισμών. Η στήριξη για τις ομάδες παραγωγών μέσα από τον πρώτο πυλώνα της ΚΑΠ πρέπει να συνεχιστεί μετά το 2013. Η Copa-Cogeca αντιτίθεται στη μεταφορά πόρων για τις οργανώσεις παραγωγών στο δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ. Επιπλέον, οι ομάδες παραγωγών οπωροκηπευτικών οι οποίες είναι μέλη ενώσεων ομάδων παραγωγών πρέπει να μπορούν να υπερβαίνουν το όριο του 4,6% εάν το επιθυμούν. Πρέπει επίσης να ενταθούν οι ενέργειες προώθησης των ευρωπαϊκών οπωροκηπευτικών και οι εισαγωγές στην ΕΕ να τηρούν τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας, ασφάλειας και περιβαλλοντικών προτύπων».

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: