Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Αρχές Μαΐου η κατάθεση του Αλ. Μπαλτατζής στην ΕΕ

ImageΣτις αρχές Μαΐου θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αναθεωρημένο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ενημέρωσε την Βουλή η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, όπως έγραψε και η εφημερίδα Agrenda στο φύλλο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 23 Απριλίου. Η υπουργός ανακοίνωσε ότι «ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός και όλες οι απαιτούμενες προσαρμογές πραγματοποιούνται στην αναθεώρηση του προγράμματος».

Απαντώντας σε σχετική επερώτηση 16 Βουλευτών της ΝΔ, η υπουργός υπεραμύνθηκε της επιλογής του αναπροσανατολισμού του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι για την αναγκαιότητα αυτή υπήρξε πλήρης συναίνεση με όλες τις οικονομικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους. «Το πρόγραμμα αποτελεί αναπτυξιακό πυλώνα στην ύπαιθρο και την αγροτική ανάπτυξη. Πολύ περισσότερο τώρα με την καινούργια πρόταση για τον Καλλικράτη θα τεθούν και πάλι στα πλαίσια των νέων δήμων οι υποδομές που θα γίνουν και θα επανεξετασθούν στα πλαίσια και του Αλέξανδρου Μπαλτατζή», τόνισε.

Η κ. Μπατζελή αναφερόμενη εξάλλου στο πρόγραμμα Νέοι Αγρότες είπε πως αποφάσισε την ένταξη του συνόλου των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια, καθώς δεν ήταν δυνατό να υπάρχουν αγρότες δύο ταχυτήτων. Ανέφερε ότι με βάση την επανεξέταση των προγραμμάτων, που έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το 35% πρέπει να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις «γιατί ήταν ψεύτικες οι δηλώσεις που κάνανε».

«Από την εξυγίανση του προγράμματος τα χρήματα αυτά θα μείνουν στον κωδικό Νέοι Αγρότες και θα αναδιανεμηθούν στους νέους αγρότες είτε έχουν υπογράψει είτε όχι. Από την εξυγίανση του συστήματος και από την ανάπτυξη και τη σύνδεσή τους από τα Σχέδια Βελτίωσης θα τους εντάξουμε στην πραγματική λογική κι όχι στην πελατειακή αντίληψη» είπε συγκεκριμένα η υπουργός.

Ότι άφησε αναπάντητα τα περισσότερα ερώτημα που έθεσαν οι επερωτώντες βουλευτές, καταλόγισε στην υπουργό ο γραμματέας Αγροτικού της ΝΔ, Κώστας Κόλλιας, ο οποίος ρώτησε πότε θα προκηρυχθεί το πρώτο μέτρο του προγράμματος και συμπλήρωσε ότι παρότι εισερχόμαστε στην αντιπυρική περίοδο, καμία δημοπρασία για την προστασία δασών δεν βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε εδώ το σχετικό κείμενο από το 232ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda με τίτλο:


Δεν «ξεκολλάει» ο Αλ. Μπαλτατζής πριν το καλοκαίρι

Στις αρχές του Μαΐου θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες το ειδικό πρόγραμμα δράσεων του Π.Α.Α. «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 που αφορά αποκλειστικά τους πρώην και νυν καπνοπαραγωγούς και τις αντίστοιχες περιοχές. Στη συνέχεια θα υποβληθεί ολόκληρο το αναθεωρημένο Πρόγραμμα στις Βρυξέλλες, με αρκετά μεγάλες αλλαγές στην κατανομή των κονδυλίων, αφού έχουν «κληθεί» να συνδράμουν στην υλοποίηση των μεγαλύτερων επενδύσεων αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης, άλλα επιχειρησιακά προγράμματα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.

Μία πρώτη συνολική εικόνα έδωσε το περασμένο Σάββατο 17 Απριλίου σε ομιλία του ως προσκεκλημένος της γενικής συνέλευσης της ΕΚΑΓΕΜ, ο ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, Ευάγγελος Διβάρης: «Έως την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου κατατίθεται η πρώτη πρόταση που θα αφορά στα μέτρα για τον καπνό και θα ακολουθήσει η πρόταση για την πιο ολοκληρωμένη αναθεώρησή του, που θα έχει έντονο αναδιανεμητικό χαρακτήρα ως προς τα δημοσιονομικά του», είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, ο ίδιος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Η συνάντησή μας γίνεται σε μία εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, στο πλαίσιο της οποίας οι μεταφορές κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, του ΠΑΑ και του ΕΠΑΛ αποτελούν όχι μόνο αναγκαία συμβολή στον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, αλλά και πολύτιμο μέσο ενίσχυσης της ζήτησης και τόνωσης των αγορών μέσω των ενισχυόμενων επενδύσεων.

Με βάση τη χρηματοδοτική τους βαρύτητα ξεχωρίζουν Μέτρα που αφορούν την Εγκατάσταση Νέων Γεωργών, τις Επενδύσεις στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης), τις Γεωργο-περιβαλλοντικές ενισχύσεις, τις ενισχύσεις για μειονεκτικές ορεινές περιοχές και τις υποδομές.

Σήμερα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης, με πληρωμές περίπου στο 15% της Δημόσιας Δαπάνης του ΠΑΑ (στοιχεία 30/3/2010), που το μεγαλύτερο μέρος αφορά πληρωμές υποχρεώσεων του Γ’ ΚΠΣ. Εκείνο που ανησυχεί είναι ο χαμηλός ρυθμός συμβασιοποίησης των έργων.

Το υψηλότατο ποσοστό 28% των κονδυλίων του ΠΑΑ 2007-2013 αποτελεί «ουρές» του Γ’ ΚΠΣ. Σε ορισμένα μάλιστα προγράμματα, όπως π.χ. τα γεωργο-περιβαλλοντικά (βιολογικά, νιτρορύπανση κλπ) και την πρώτη δάσωση αγροτικής γης, οι «ουρές» είναι το 80% των πιστώσεων του ΠΑΑ 2007-2013, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε νέο (σ.σ. με τα υπάρχοντα κονδύλια).

Εξετάζεται η δυνατότητα μεταφοράς δράσεων του ΠΑΑ στο ΕΣΠΑ για να απελευθερωθούν πόροι, όπως μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα και αγροτικές οδοποιίες. Το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης θα συνεχιστεί μόνο για τους ήδη ενταγμένους και μόνο για καπνοπαραγωγούς, ενώ θα εξοικονομηθούν πόροι από τις δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης και από αδρανή δασικά μέτρα. Επίσης προωθούνται Σχέδια Βελτίωσης στις καπνοπαραγωγικές περιοχές, συνολικά 150 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με ΑΠΕ. Τέλος, προχωρά το νέο οργανόγραμμα των υπηρεσιών, και λόγω Καλλικράτη».

Πορεία προγράμματος

Κάνοντας έναν απολογισμό και έναν προγραμματισμό για τους επόμενους μήνες, ο κ. Διβάρης ανέφερε τα εξής:

«Οι πραγματοποιηθείσες πληρωμές του τελευταίου πενταμήνου υπερβαίνουν στο διπλάσιο τον μέσο όρο των κατ’ έτος πληρωμών του ΠΑΑ.

Προσεχώς θα καταβληθούν οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του Γ’ ΚΠΣ, η ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος για τα μικρά σχέδια βελτίωσης ώστε να προκηρυχθεί η σχετική δράση, καθώς και η υπογραφή της ΚΥΑ για τα Σχέδια Βελτίωσης. Στα Προγράμματα LEADER πρόκειται να υπογραφούν άμεσα οι συμβάσεις με τις 41 Ομάδες Τοπικής Δράσης που θα τα υλοποιήσουν ώστε να προχωρήσουν τα έργα».

Κριτική για τα Σχέδια Βελτίωσης

Από την πλευρά του, ο ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Παναγιώτης Γκιοργκίνης, ο οποίος συμμετείχε στη γενική συνέλευση της ΕΚΑΓΕΜ, άσκησε σκληρή κριτική με αφορμή την καθυστέρηση που παρατηρείται στα σχέδια βελτίωσης. «Η ΠΕΝΑ θεωρεί ότι η δημόσια διοίκηση στην πράξη είναι ανίκανη που την καθιστά ίσως επικίνδυνα καταστροφική. Διότι πώς να χαρακτηρίσεις ότι 40 μήνες μετά την εφαρμογή της προγραμματικής περιόδου 2007 - 2013 ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα σχέδια βελτίωσης; Και μάλιστα εξαιτίας των παλαιών σχεδίων βελτίωσης πολλοί νέοι αγρότες μπήκαν στον Τειρεσία, στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους ζωής, συμπαρασύροντας ίσως και μερικούς συνεργάτες μας, όπως εσείς οι κατασκευαστές», είπε απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση.

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: