Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ακομμάτιστα, αλλά πολιτικά.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ακομμάτιστα, αλλά πολιτικά.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ απευθύνεται στον πολιτικό κόσμο ενημερώνοντας για τον θεσμικό της ρόλο, καθόσον η ΠΕΝΑ είναι η μόνη ΑΣΟ που εκπροσωπεί θεσμικά τους Νέους Αγρότες (18 έως 40 ετών), είναι η μόνη συνδικαλιστική οργάνωση που δέχεται ότι τα μέλη της μπορούν να είναι μέλη και σε οποιαδήποτε άλλη αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση και είναι, με επιλογή της, αυστηρά ακομμάτιστη, αλλά βαθειά πολιτική.
Στις 10/4/20101, ο Ταμίας της ΠΕΝΑ κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης (Ν. Σκοπός Σερρών), εκ μέρους της ΠΕΝΑ, μετέφερε μερικές σκέψεις ων Νέων Αγροτών στην Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στην Λάρισα, παρουσία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Α. Σαμαρά και στελεχών της Ν.Δ.
Η ΠΕΝΑ ενδιαφέρεται κυρίως για το μέλλον του αγροτικού κόσμου (των αγροτών, των ανθρώπων) και όχι μόνο για το μέλλον της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής προϊόντων, διότι οι Νέοι Αγρότες θέλουν και μπορούν να έχουμε μέλλον στον αγροτικό επαγγελματικό χώρο που ΕΠΕΛΕΞΑΝ να δουλεύουν και να ζουν μαζί με τις οικογένειές τους. Για τους Νέους Αγρότες το περιβάλλον δεν είναι αντικείμενο μόνο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή Συλλόγων Φίλων Περιβάλλοντος, αλλά η ίδια τους η ζωή και υφίστανται τα αποτελέσματα των Κλιματικών Αλλαγών, που οφείλονται και στον τρόπο ζωής των αστών αλλά πλήττουν κυρίως τους αγρότες.
Κάποτε ο αγρότης ήταν «εργάτης γης», «κολίγος». Σήμερα ο αγρότης είναι: Προμηθευτής ποιοτικών πιστοποιημένων ασφαλών τροφίμων, Παραγωγός πρώτων υλών για την βιομηχανία, Παραγωγός ενέργειας (βιομάζα, βιοντήζελ, βιοαέριο, φωτοβολταϊκά, ΑΠΕ), Κατακρατητής αέριων ρύπων, στο σύγχρονο εμπόριο ρύπων, Μεταποιητής των αγροτικών προϊόντων του για να φθάνουν στον καταναλωτή επώνυμα, με το όνομά του, Πρέπει να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες αγροτουρισμού (φιλοξενία, γεύματα, ξεναγήσεις, δραστηριότητες) και κυρίως είναι ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, τόσο του φυσικού όσο και του πολιτιστικού και του κοινωνικού ενώ πρέπει να βρεθεί τρόπος στην εκχρηματισμένη κοινωνία που ζούμε να αποτιμηθεί η αξία των δωρεάν δημόσιων αγαθών που προσφέρουν. Παρόλα αυτά η πολυνομία, η ασάφεια, η αλληλοκάλυψη και η ποικιλώνυμες ερμηνείες των νόμων μπαίνουν εμπόδιο και δεν εμφανίζεται σωστά η προσφορά και η συμβολή του αγροτικού τομέα.
Επιγραμματικά η ΠΕΝΑ επιδιώκει την αναγνώριση της συμβολής του αγροτικού πλούτου στην Εθνική Οικονομία. Οι Νέοι Αγρότες είναι «οι μόνοι γρήγοροι παραγωγοί πλούτου», όπως είπε ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 3 Μαρ 2010 στο προεδρείο της ΠΕΝΑ. Απαιτείται επαναπροσδιορισμός, με ευρεία κοινωνική συναίνεση, του ρόλου του αγροτικού τομέα και της ανταμοιβής του, ή απλά ας γίνει επί τέλους μια σταθερή διακομματική ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Και επισημαίνονται: Η προστασία της αγροτικής γης, Η διαχείριση νερών, Η εφαρμοσμένη έρευνα, η επιχειρηματικότητα & καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες είναι μερικά μόνο σημαντικά σημεία για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα που μόνο ως ορολογίες τις ακούμε.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών πρέπει να αποκτήσει οργανική σύνδεση με τους αγρότες, που φροντίζουν το 92% της γης & το 85% των νερών. Η Γεν. Γραμμ. Νέας Γενιάς πρέπει να περιλαμβάνει και τους Νέους Αγρότες. Το Υπ. Πολιτισμού & Τουρισμού να σεβαστεί τις αξίες, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των αγροτών, ενώ πρέπει να δεχθεί, όπως σε όλη την Ευρώπη, ότι ο Αγροτουρισμός είναι τουριστικές υπηρεσίες ΜΟΝΟ από αγρότες.
Να δημιουργηθεί το μητρώο των αποκλειστικά επαγγελματιών αγροτών. Να χαρακτηρίζεται αγροτικό, το εισόδημα που προέρχεται από την μεταποίηση, μεταφορά και εμπορία της δικιάς τους παραγωγής, χωρίς να πηγαίνουμε σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο ή σε έμπορα. Είναι αγροτικό το εισόδημα από παροχή υπηρεσιών από αγρότες (αγροτουρισμός, φωτοβολταϊκά κλπ)
Να αναγεννηθούν τα αγροτικά σχολεία για τα παιδιά των αγροτών, με συμμετοχή των αγροτών.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια: