Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Σε αγώνα δρόμου η ΕΑΣ Βόλου για το αδιάθετο σιτάρι

ImageΣαράντα μόλις μέρες πριν τον θερισμό και ενώ τα νέα σιτάρια θα πρέπει να αποθηκευτούν, οι αποθήκες της ΕΑΣ Βόλου και των παραγωγών είναι ακόμα γεμάτες με απούλητες περυσινές ποσότητες. Σε απόγνωση παραμένουν οι σιτοπαραγωγοί της Μαγνησίας και η διοίκηση της Ένωσης Βόλου, καθώς δεν βρίσκεται ούτε ένας ενδιαφερόμενος να το αγοράσει από τους αποθηκευμένους 9.000 τόνους σιταριού στην ΕΑΣ και άλλους 5.000 στις αποθήκες των παραγωγών.

Σε έναν δύσκολο αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος προκειμένου να βρει άμεσα αγοραστές. Μέχρι στιγμής η ΕΑΣ Βόλου έχει προκηρύξει τέσσερις διαγωνισμούς που έχουν αποβεί άκαρποι, ενώ οι μέχρι τώρα επαφές του κ. Πρίντζου με παράγοντες της αγοράς στον τομέα των σιτηρών δεν έχουν αποδώσει καρπούς. «Η τιμή του πλέον είναι εξευτελιστική.

Μιλάμε για 13 λεπτά το κιλό κι αν αφαιρέσεις και τα έξοδα ο παραγωγός θα πάρει 11 λεπτά. Γι’ αυτό και δεν το πουλούσαμε μέχρι τώρα. Αλλά πλέον και σε αυτή την τιμή αν έβρισκα αγοραστές θα το δίναμε γιατί σε σαράντα περίπου μέρες θ’ αρχίσει ο θερισμός και θα πρέπει να αποθηκεύσουμε το νέο σιτάρι και δεν έχουμε χώρο».

Να σημειωθεί ότι στις αποθήκες της Ένωσης βρίσκονται επιπλέον αποθηκευμένοι από το 2008 και 5.000 τόνοι κριθάρι και καλαμπόκι.

«Πού θα βρεθούν οι αποθηκευτικοί χώροι για τόσους τόνους στη Μαγνησία και πόσο θα κοστίσει η ενοικίασή τους. Αυτό σημαίνει ότι θ’ ανέβουν τελικά τα έξοδα για τη διατήρηση του προϊόντος μέχρι να πετύχουμε μια καλύτερη τιμή» τόνισε ο κ. Πρίντζος.

Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από ορισμένες ΕΑΣ, τα αδιάθετα αποθέματα που κατέχουν οι ΕΑΣ υπερβαίνουν τους 165.000 τόνους σκληρού σίτου και τους 95.000 τόνους αραβοσίτου. «Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό το πράγμα, να μην υπάρχει δηλαδή το παραμικρό ενδιαφέρον για αγορά των σιταριών από πλευράς των εμπόρων και να στοιβάζονται για μεγάλο διάστημα τόσοι πολλοί τόνοι στις αποθήκες μας» δήλωσε ο κ. Πρίντζος. «Ο αγροτικός κόσμος, προσθέτει, βρίσκεται σε απελπισία καθώς τα έξοδα τρέχουν και έσοδα για τον παραγωγό δεν υπάρχουν».

www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: