Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ανάπτυξη σκέψεων της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών από τον Ταμία της κ. Παναγιώτη Γκιοργκίνη

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ Νέας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ για τα ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Λάρισα, 10 Απρ 2010, Κλειστό Γυμναστήριο Αλκαζάρ
Ανάπτυξη σκέψεων της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών
από τον Ταμία της κ. Παναγιώτη Γκιοργκίνη
Αγαπητοί σύνεδροι,
Ευχαριστώ τους οργανωτές και τον Γραμματέα Αγροτικού κ. Κωνσταντίνο Κόλλια για την πρόσκληση και ταυτοχρόνως πρόκληση να συμβάλλει και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, η ΠΕΝΑ σε κομματική συνδιάσκεψη.

Ως ΠΕΝΑ θα ήθελα κατ’ αρχήν να γνωριστούμε λέγοντας 5 σημεία:
1. Η ΠΕΝΑ είναι θεσμοθετημένη και αναγνωρισμένη με τον νόμο 3147/2003 (άρθρο 20) ως Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση-ΑΣΟ.
2. Η ΠΕΝΑ είναι η μόνη ΑΣΟ που εκπροσωπεί θεσμικά τους Νέους Αγρότες, δηλαδή όσους έχουν ηλικία 18 έως 40 ετών, ασχέτως προγραμμάτων.
3. Η ΠΕΝΑ είναι Πανελλήνια δομή με εκπροσώπους στις περιφέρειες και μέλη τις Ενώσεις Νέων Αγροτών Νομαρχιακού επιπέδου
4. Η ΠΕΝΑ είναι η μόνη συνδικαλιστική οργάνωση που δέχεται ότι τα μέλη της μπορούν να είναι μέλη και σε άλλη συνδικαλιστική οργάνωση, όπως ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΥ κλπ και έτσι
5. Η ΠΕΝΑ είναι με επιλογή της αυστηρά ακομμάτιστη, αλλά βαθειά πολιτική.

Διαβάζοντας τις 33 θεματικές της συνδιάσκεψης στο σημείο 9 εντόπισα το θέμα «Νέοι Αγρότες» αλλά πουθενά «το Μέλλον του Αγροτικού Κόσμου», της αγροτικής κοινωνίας, των αγροτών. Βέβαια το 4 & 22 «Η Ελληνίδα αγρότισσα», θα μπορούσαν να μην είναι προσανατολισμένα στο Μέλλον της γεωργίας, της κτηνοτροφίας κλπ, όπως σχεδόν όλα.
Διότι αγαπητοί σύνεδροι, εμάς τους νέους αγρότες, δεν μας ενδιαφέρει μόνο το μέλλον της γεωργίας- κτηνοτροφίας- αλιείας- δασοπονίας κλπ, αλλά πρωτίστως και κύρια το μέλλον των αγροτών, το μέλλον του αγροτικού κόσμου, το μέλλον της αγροτικής κοινωνίας.
Διότι, εμείς οι Νέοι Αγρότες, θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μέλλον σε αυτόν τον επαγγελματικό χώρο που ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ να δουλεύουμε και να ζούμε ταυτόχρονα μαζί με τις οικογένειές μας.
Θέλουμε ένα χώρο, ένα περιβάλλον, που θα διευθύνεται από ανθρώπους, από τους πολίτες, από την κοινωνία και όχι από τις διεθνείς ελεγχόμενες αγορές και από το χρήμα. Αυτές αποτύγχανε και το βλέπουμε και το ζούμε όλοι.
Διότι είμαστε οι μόνοι, που ο χώρος δουλειάς μας συμπίπτει με τον χώρο που ζούμε και εμείς και τα παιδιά μας.
Διότι για εμάς το περιβάλλον δεν είναι αντικείμενο μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ή ενός Φιλοπεριβαλλοντικού Συλλόγου, αλλά η ίδια μας η ζωή.
Διότι οι Κλιματικές Αλλαγές που συμβαίνουν από τον τρόπο ζωής των αστών πλήττουν κυρίως εμάς τους αγρότες.

Κάποτε ο αγρότης ήταν «εργάτης γης», «κολίγος». Σήμερα ο αγρότης είναι:
1. Προμηθευτής ποιοτικών πιστοποιημένων ασφαλών τροφίμων
2. Παραγωγός πρώτων υλών για την βιομηχανία
3. Παραγωγός ενέργειας (βιομάζα, βιοντήζελ, βιοαέριο, φωτοβολταϊκά, ΑΠΕ)
4. Κατακρατητής αέριων ρύπων, στο σύγχρονο εμπόριο ρύπων
5. Μεταποιητής των αγροτικών προϊόντων του για να φθάνουν στον καταναλωτή επώνυμα, με το όνομά του
6. Πρέπει να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες αγροτουρισμού, όπως φιλοξενία, γεύματα, ξεναγήσεις, δραστηριότητας και κυρίως είναι
7. ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, τόσο του φυσικού όσο και του πολιτιστικού και του κοινωνικού
8. Ενώ πρέπει να βρεθεί τρόπος στην εκχρηματισμένη κοινωνία που ζούμε να αποτιμηθεί η αξία, των δωρεάν δημόσιων αγαθών που προσφέρουμε.
Παρόλα αυτά η πολυνομία, η ασάφεια, η αλληλοκάλυψη και η ποικιλώνυμες ερμηνείες των νόμων μπαίνουν εμπόδιο και δεν εμφανίζεται σωστά η προσφορά και η συμβολή του αγροτικού τομέα.

Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε. Τα ξέρετε όλοι. Απλά τα φωτίζουμε από μια ακόμα πλευρά. Την πλευρά των Νέων που σέβονται τους μεγαλύτερους και τους κρατούντες και περιμένουν να τους σεβαστούν και εκείνοι, και να τους επιτρέψουν την συμμετοχή στον σχεδιασμό του μέλλοντος, του μέλλοντος της Ελλάδος. Του μέλλοντος των Νέων Αγροτών. Χωρίς αποκλεισμούς. Επιγραμματικά λοιπόν επιδίωξη μας είναι η αναγνώριση της συμβολής του αγροτικού πλούτου στην Εθνική Οικονομία. Όχι συντεχνιακά. Αλλά θέλουμε επιτέλους να ξεφύγουμε από την μιζέρια και την κακομοιριά που περιέβαλαν τα επαγγέλματα μας οι αστοί, και που σε ένα βαθμό χαρακτηρίζει ακόμα και σήμερα εμάς, οι οποίοι είμαστε «οι μόνοι γρήγοροι παραγωγοί πλούτου», όπως μας είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επίσκεψή μας στις 3 Μαρ 2010. Γι’ αυτό απαιτείται επαναπροσδιορισμός, με ευρεία κοινωνική συναίνεση, του ρόλου του αγροτικού τομέα και της ανταμοιβής του, ή απλά ας αποκτήσουμε επί τέλους σταθερή ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
1. Η προστασία της αγροτικής γης, Η διαχείριση νερών, Η εφαρμοσμένη έρευνα, η επιχειρηματικότητα & καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες είναι μερικά μόνο σημαντικά σημεία για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα που μόνο ως ορολογίες τις ακούμε.
2. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών πρέπει να αποκτήσει οργανική σύνδεση με τους αγρότες, που φροντίζουν το 92% του εδάφους και το 85% των διατιθέμενων υδάτων.
3. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς να περιλαμβάνει και τους Νέους Αγρότες
4. Το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού να σεβαστεί τις αξίες, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των αγροτών, ενώ πρέπει να δεχθεί, όπως σε όλη την Ευρώπη, ότι ο Αγροτουρισμός είναι τουριστικές υπηρεσίες ΜΟΝΟ από αγρότες.
5. Να δημιουργηθεί το μητρώο των αποκλειστικά επαγγελματιών αγροτών.
6. Να χαρακτηρίζεται αγροτικό, το εισόδημα που προέρχεται από την μεταποίηση, μεταφορά και εμπορία της δικιάς μας παραγωγής, χωρίς να πηγαίνουμε σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο ή σε έμπορα.
7. Να χαρακτηρίζεται αγροτικό το εισόδημα από παροχή υπηρεσιών από αγρότες, στον αγροτουρισμό, από τα φωτοβολταϊκά κλπ
8. Να συμμετέχουμε στην αναγέννηση αγροτικών σχολείων για τα παιδιά μας
Αγαπητοί Σύνεδροι,
Σήμερα είναι δύσκολο να είσαι αγρότης στην Ελλάδα.
Όπως είναι δύσκολο να είσαι νέος στη σύγχρονη Ελλάδα.
Και είναι ακόμα πιο δύσκολο, να είσαι Νέος Αγρότης
Αλλά το επιλέξαμε, και ή θα βρούμε τον δρόμο μαζί ή θα τον κάνουμε.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: