Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Και να πουλούσαμε την ΑΤΕ δεν θα την αγόραζε κανείς ,Δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση εργαζομένου από τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που θα συγχωνευθούν

ImageΔιευκρινίσεις για το νομοσχέδιο της ανασυγκρότησης του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος, που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης μετά την «επιστροφή» του από το υπουργικό συμβούλιο, για το νομοσχέδιο περί οργάνωσης των συνεταιρισμών, που βρίσκεται στα σκαριά, για τις συγχωνεύσεις των οργανισμών του υπουργείου και φυσικά την οικονομική και διαχειριστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΑΤΕbank έδωσε με συνέντευξή της στον ΒήμαFM η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Γιώργο Παπαχρήστο.

Μεταξύ άλλων η κ. Μπατζελή τόνισε:

• «Υπάρχει πολιτική συμφωνία στην κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών, διότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί πολιτικά κανένας να δεχθεί τη σημερινή εικόνα τεμαχισμού του αγροτικού κινήματος που καθιστά αδύνατη τη συνεννόηση με τους αγρότες»

• «Η δημόσια διαβούλευση για το Μητρώο Αγροτών, που είναι σε εξέλιξη, αφορά όλους του πολίτες και όχι μόνο τους αγρότες καθώς σχετίζεται με την οργάνωση ενός διευρυμένου επαγγελματικού οικονομικού χώρου»

«Δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση εργαζομένου από τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα συγχωνευθούν»

• «Είναι απόφαση της Διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας για το πώς θα διαχειριστεί τους 909 εργαζόμενους που προσλήφθηκαν στην ΑΤΕ επί κυβερνήσεων της ΝΔ μέσω ΑΣΕΠ»

Οι πελατειακές προσλήψεις είχαν «δεθεί» πάρα πολύ καλά από τη Νέα Δημοκρατία. Τα stage ήταν μία πάρα πολύ απλή υπόθεση. Οι υπόλοιπες υποθέσεις ήταν πολύ καλά οργανωμένες

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Συνέντευξη Κ. Μπατζελή στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99.5, με τους Βασίλη Χιώτη και Γιώργο Παπαχρήστο

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τώρα την κα Κατερίνα Μπατζελή, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Καλημέρα σας.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καλημέρα σας κ. Παπαχρήστο, κ. Χιώτη.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Θα ξεκινήσεις εσύ ή εγώ;

Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Εμείς μπορούμε να μετάσχουμε σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση για το μητρώο αγροτών ή αφορά μόνο αγρότες αυτό.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Όχι, η διαβούλευση αφορά όλο τον κόσμο, δεν έχει σημασία αν είναι αγρότης ή όχι. Προφανώς μπορείτε να συμμετάσχετε, όπως και στη διαβούλευση για την ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών και του συνδικαλιστικού κινήματος. Πιστεύουμε ότι είναι θεσμικές παρεμβάσεις, μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την οργάνωση ενός διευρυμένου επαγγελματικού οικονομικού χώρου και απ’ την άλλη πλευρά βάσει των συνεταιρισμών είναι ο τρόπος οργάνωσης της οικονομικής τους δραστηριότητας και της εμπορικής τους δραστηριότητας ταυτόχρονα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κυρία Υπουργέ, μια που είπατε για τους συνεταιρισμούς, τι ακριβώς συνέβη στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας; Πήγατε εκεί ένα νομοσχέδιο. Κάποιοι συνάδελφοί σας νομίζω, αν είμαι καλά πληροφορημένος…

Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Βενιζέλος.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Έθεσαν κάποιες επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα των διατάξεων. Κρατήσατε το νομοσχέδιο το οποίο το οποίο δεν ξέρουμε τώρα πότε θα κατατεθεί πάλι στη Βουλή, αν έχουν ξεπεραστεί αυτά τα προβλήματα.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καταρχήν θα ήθελα να σας πω ότι το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε παράλληλα με το Μητρώο Αγροτών, αφορούσε το συνδικαλιστικό κίνημα, δηλαδή την αντίστοιχη ΓΣΕΕ για να το πω απλά, και όχι τους συνεταιρισμούς, δηλαδή την οικονομική οργάνωση των παραγωγών. Σε ότι αφορά το συνδικαλιστικό, υπάρχει μία βασική αρχή που ήταν και είναι γνωστή σε όλους μας, πριν και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου και είναι μέσα στα πλαίσια της γνώσης που έχει ο κάθε πολίτης.

Όταν πας να προσδιορίσεις το συνδικαλισμό σε έναν επαγγελματικό χώρο, βάζεις ορισμένους όρους. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ή ορισμένοι απ’ αυτούς είναι και περιοριστικοί. Αυτό με βάση τη γενικότερη αρχή του συνεταιρισμού-συνδικαλισμού αποτελεί ένα «εμπόδιο», μία οριοθέτηση.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί πολιτικά κανένας να δεχθεί τη σημερινή εικόνα πολυτεμαχισμού του αγροτικού κινήματος που καθιστά αδύνατη τη συνεννόηση με τους αγρότες στα αιτήματά και τις διεκδικήσεις τους.

Το τι διεκδικούν, ως δημοσιογράφοι και ως κοινωνία, το είδατε και με τις κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου. Αν αυτός ο μαζικός χώρος, ο οποίος είναι λίγο πιο αποδιοργανωμένος από άλλους επαγγελματικούς χώρους δεν οργανωθεί, νομίζουμε ότι δεν θα μπορεί να είναι ένας σαφής κοινωνικός εταίρος στο διάλογο για την οικονομική και κοινωνικής ανάπτυξη της περιφέρειας και γενικότερα της εθνικής οικονομίας.

Αυτό το οποίο θέλουμε πολιτικά να πετύχουμε και είναι πολιτική επιλογή, είναι να δώσουμε τα εργαλεία για να οργανωθούν κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, διότι η περιφέρεια είναι αυτή που μας ενδιαφέρει. Εκείνοι θα αποφασίζουν μόνοι τους, χωρίς εμείς να παρεμβαίνουμε,.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δεν κατάλαβα τώρα, θα το ξαναφέρετε το νομοσχέδιο;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Βεβαίως θα επανέλθει, διότι η πολιτική συμφωνία υπάρχει. Θα γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν και κατόπιν διαβούλευσης για το πώς εκλέγεται κάποιος από το πρωτοβάθμιο όργανο στο επίπεδο του Δήμου π.χ. στην περιφέρεια, αν είναι μόνο ένας Σύλλογος ή είναι δύο ή τρεις. Είναι το θέμα της ελαστικοποίησης του συστήματος και βεβαίως θα επανέλθει.

Δεν το απέρριψε κάποιος. Απλά και μόνο έγινε μία συζήτηση επί της αρχής. Και εδώ θέλω να σας πω το εξής: η νομοθεσία που ισχύει σήμερα, ο νόμος 1361 περί συνδικαλιστικού κινήματος, επί κ. Σημίτη, όταν πήγε στη Βουλή η συγκρότηση και η οριοθέτηση, το τι σημαίνει συνδικαλισμός στον αγροτικό τομέα, το πρώτο νομοσχέδιο αποσύρθηκε.

Αναλόγως έντονη είναι η συζήτηση και τα επιχειρήματα περί συνταγματικότητας που επαναλαμβάνονται και τώρα. Είναι θέματα αρχών. Και όμως, ο νόμος τότε πέρασε και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Θεωρούμε όμως ότι μετά από 25 χρόνια έχει κλείσει τον κύκλο του και πρέπει να πάμε σε καινούργια σχήματα που συνδέονται και με την αποκέντρωση του ίδιου του κράτους.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Χθες είχατε μια συζήτηση στη Βουλή με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ήταν παρών και ο Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας απ’ ότι έμαθα, ο οποίος αν είμαστε επίσης καλά πληροφορημένοι, είπε ότι πωλείται η Αγροτική, απλώς αγοραστή δε βρίσκουμε.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σχήμα λόγου ήταν υποθέτω αυτό και μάλιστα ο κ. Πανταλάκης είπε ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί πέραν της εξυγίανσης, υπάρχουν δύο φάσεις.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Τι σχήμα λόγου;

Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Καθαρά το είπε.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δεν είναι και εύκολο σχήμα λόγου να λες πωλείται η Αγροτική, την πουλάμε όσο-όσο δηλαδή.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω γιατί και παρούσα ήμουν και ούτε σε κυβερνητικό επίπεδο, ούτε καν σε επίπεδο συζήτησης με τον κ. Πανταλάκη, δεν έχει πει ποτέ τίποτα τέτοιο. Απλά περιέγραψε την οικονομική και διαχειριστική φυσιογνωμία της ΑΤΕ, όπου και να θέλαμε να την πουλήσουμε, δεν θα την αγόραζε κανένας.

Όσο για το θέμα της στρατηγικής ανάπτυξης της ΑΤΕ, αυτό που ειπώθηκε και αυτό που θεωρώ ότι θα γίνει και σε συμφωνία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΑΤΕ, να καθαρίσει ο φάκελός της γιατί έχει και πολλά μείον και έχει φορτωθεί πάρα πολλά μείον για τη διαχείριση του οικονομικού συστήματος.

Αρκεί μόνο να σας πω ότι σύμφωνα με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, έπρεπε σώνει και καλά να προσληφθούν χίλιοι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ. Για λόγους που μπορείτε να αντιληφθείτε. Οι χίλιες νέες προσλήψεις εργαζομένων δημιουργούν μία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στη λειτουργία της ΑΤΕ, πράγμα το οποίο δε θα συνέβαινε στην Αlpha Bank ή στην Πειραιώς.

Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Με συγχωρείτε κα Υπουργέ, επειδή έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση και επειδή ο κόσμος λέει συνεχώς, τι γίνεται; Κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών διάφορα σκάνδαλα. Κανένας δεν έχει πάει φυλακή. Τώρα εσείς λέτε, το είπε ο κ. Πανταλάκης, το λέτε και εσείς, χίλιοι επιπλέον εργαζόμενοι.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: 909.

Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: 909 στην Αγροτική με κόστος δεν ξέρω και εγώ πόσα εκατομμύρια. Τα οποία είναι σε βάρος και της Τράπεζας και των μετόχων της κλπ. Συγνώμη, αυτές τις αποφάσεις δεν τις πήρε κάποιος; Ο κ. Μηλιάκος ο οποίος ήταν ο Διοικητής της Τράπεζας στα 5,5 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, κουμπάρος ων του κ. Καραμανλή, δεν έχει ευθύνη γι’ αυτό το πράγμα; Δεν πρέπει να γίνει μια έρευνα; Γιατί τα αφήνετε έτσι, δεν κατάλαβα.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν αφήνουμε τίποτα έτσι. Πρέπει να ξέρετε όμως ότι και το θέμα της ΑΤΕ είναι ξεχωριστό από τη διαδικασία της δημόσιας διοίκησης. Υπάρχει ένας εσωτερικός έλεγχος, είναι τραπεζικό σύστημα. Ανήκει στο τραπεζικό σύστημα. Και επιπλέον η ΑΤΕ και οι ασφαλιστικές εταιρείες της ΑΤΕ υπόκεινται σε έλεγχο του τραπεζικού συστήματος με βάση ορισμένες Κοινοτικές και Εθνικές νομοθεσίες.

Το ζήτημα είναι ότι έγινε μία προκήρυξη για προσλήψεις όπως είπαμε προσωπικού η οποία δεν χρειαζόταν να γίνει. Όμως, βάσει της νομοθεσίας και βάσει της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Πανταλάκης και απ’ ότι γνωρίζουμε, πρέπει να προσληφθούν. Εκεί θα πρέπει να γίνει η μεγάλη αλλαγή, η μεγάλη τομή.

Όπως και σε επίπεδο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, φέρνω ένα παράδειγμα, άνθρωποι οι οποίοι είχαν προσληφθεί χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση σύστασης μιας υπηρεσίας ή ενός οργανισμού, αυτοί διακόπτουν τη λειτουργία τους και σύμφωνα με τις διαδικασίες και σεβόμενοι πάντα και το εργατικό δίκαιο, το οποίο δεν μπορούμε να το υπερβούμε, θα φύγουν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες, δεν είναι εύκολες. Και εδώ θα πρέπει, κ. Παπαχρήστο, να σας πω ότι οι πελατειακές προσλήψεις είχαν «δεθεί» πάρα πολύ καλά από τη Νέα Δημοκρατία. Τα Stage ήταν μία πάρα πολύ απλή υπόθεση. Οι υπόλοιπες υποθέσεις ήταν πολύ καλά οργανωμένες.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πρέπει να κάνουμε μια διακοπή για διαφημίσεις κα Υπουργέ. Θα μείνετε μαζί μας για δύο λεπτά και να επιστρέψουμε στη συζήτηση;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ευχαρίστως κ. Χιώτη.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Έχουμε πάντα στην τηλεφωνική γραμμή την κα Κατερίνα Μπατζελή, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της κυβέρνησης.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Έχουμε δύο απορίες από ακροατές. Είναι επαναλαμβανόμενες, γι’ αυτό. Πρώτα-πρώτα δημιουργήσατε έναν μικροπανικό με αυτούς τους χίλιους επιπλέον εργαζόμενους της Αγροτικής. Μας ρωτούν πολλοί, αυτοί οι εργαζόμενοι μπορεί να μεταταχθούν ή να υποστούν κάποια υπηρεσιακή μεταβολή ή απλώς διαπιστώνετε ότι είναι πλεονάζον προσωπικό;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ασχολείται με τους εργαζόμενους της ΑΤΕ. Είναι απόφαση του κ. Πανταλάκη, της διοίκησης της ΑΤΕ, για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τους νέους οι οποίοι έχουν προσληφθεί διαμέσω της διαδικασίας ΑΣΕΠ. Οπότε η οποιαδήποτε ερώτηση είναι προς την ΑΤΕ, όχι προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Για τους υπόλοιπους, είναι η δεύτερη ερώτηση, επειδή διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι κάποιοι οργανισμοί του Υπουργείου σας θα συγχωνευθούν, μας ερωτούν και είναι και δική μας η απορία, αυτοί οι εργαζόμενοι που απασχολούνται είτε στην ΑΓΡΟΓΗ, είτε στον ΕΦΕΤ που θα συγχωνευθεί απ’ ότι διαβάζω με την Υπηρεσία του Γάλακτος, τι θα γίνει;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Και με τον ΟΠΕΓΕΠ. Στα πλαίσια ενός σοβαρού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αποφασίσει να ενοποιήσει καταρχήν τις διοικήσεις αλλά και τους οργανισμούς μετέπειτα που αφορούν π.χ. τα τρόφιμα. Έχουμε 3-4 οργανισμούς που ασχολούνται με τα τρόφιμα.

Πρέπει να τους ενοποιήσουμε ανεξαρτήτως Προγράμματος Σταθερότητας. Οι οργανισμοί αυτοί είναι ΝΠΙΔ και ΔΔ, και απασχολούν εργαζομένους με σταθερές συμβάσεις. Να το πω απλά: δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση. Η εξοικονόμηση θα γίνει στα λειτουργικά τους έξοδα και στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόζουν, θα ελέγχουν και θα διαχειρίζονται τις πολιτικές. Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να απολυθούν καθώς έχουν προσληφθεί ως μόνιμο προσωπικό.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αλλά όταν λέτε θα υπάρξει μια αξιολόγηση στα λειτουργικά τους έξοδα, αυτό εγώ το ακούω ότι μπορεί να τους μειωθούν οι αποδοχές.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θα σας πω τι εννοώ λειτουργικά έξοδα. Όταν ελέγχεται η ίδια επιχείρηση τροφίμων, τόσο από τον ΕΦΕΤ, όσο π.χ. και από τον Οργανισμό Γάλακτος, αν πρόκειται για γαλακτοβιομηχανία, τότε τα λειτουργικά έξοδα μπορεί να φτάσουν ετησίως και τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Τα έξοδα αυτά αφορούν πχ τη διασταύρωση των ελέγχων, τις υπερωρίες ή τα επιδόματά του προσωπικού. Αυτή λοιπόν είναι μια καταρχήν εξοικονόμηση.

Διότι προσωπικό χρειαζόμαστε. Π.χ. ο τομέας των τροφίμων χρειάζεται εξειδικευμένο και επαρκέστατο προσωπικό έτσι ώστε ανά την Ελλάδα να ελέγχει το εισαγόμενο προϊόν από τα σύνορα, βλέπε ελληνοποιήσεις, μέχρι το σημείο πώλησης του. Όχι σε επίπεδο τιμής, είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργείου, αλλά σε επίπεδο διασφάλισης της δημόσιας υγείας σε κάθε σούπερ μάρκετ ή μικρό μαγαζάκι στην κάθε γειτονιά.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κυρία Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την επικοινωνία.

Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα σας.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ευχαριστώ. Να είστε καλά. Καλή σας μέρα.

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: