Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Τομεάρχες και LEBAYCID "δυσκολεύουν" τη δακοκτονία

ImageΣημαντικά προβλήματα αναμένεται να προκύψουν φέτος στη δακοκτονία λόγω της μείωσης του προσωπικού των τομεαρχών κατά 30% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, με εντολή της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Παρασκευή 16 Απριλίου.


Οι αρμόδιοι του υπουργείου ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί φέτος το περίφημο εντομοκτόνο LEBAYCID. Το γεωργικό φάρμακο που θα χρησιμοποιηθεί ευρέως θα είναι το «Φαστάκ» το οποίο κρίνεται ιδιαιτέρως αποτελεσματικό, χωρίς υπολείμματα στο περιβάλλον και τον ελαιόκαρπο. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή από τους εργάτες δακοκτονίας διότι αυτό το φάρμακο αν και κρίνεται σχετικά ακίνδυνο, είναι ιδιαιτέρως ερεθιστικό.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπρόσωποι Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και υπηρεσιών της Κρήτης. Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης και ο αντινομάρχης Ηρακλείου και πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Ζαχαρίας Σπυριδάκης.

Η μείωση κατά 30% των προσλήψεων επιστημονικού προσωπικού αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, αλλά οι αρμόδιοι του υπουργείου απάντησαν ότι αυτές είναι οι εντολές από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Υπάρχουν, όπως είπαν, φάρμακα για 1,5 ψεκασμό και προσέθεσαν ότι ο κρατικός μηχανισμός θα είναι έτοιμος το συντομότερο δυνατόν. Οι εκπρόσωποι της Κρήτης ζήτησαν να έχουν τοποθετηθεί οι τομεάρχες μέχρι τις 20 Μαΐου, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι μετρήσεις των πληθυσμών του εντόμου, για να γίνει στην ώρα του ο πρώτος ψεκασμός. Ως γνωστό φέτος οι πληθυσμοί του δάκου αναμένεται να είναι υψηλοί και η χρονιά είναι πρώιμη ως προς την άνθηση και γενικότερα την εξέλιξη της παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο και μεθαύριο, 20-21 Απριλίου θα κατατεθούν οι προσφορές των ενδιαφερόμενων εργοληπτών δακοκτονίας και μέχρι τα μέσα του Μαΐου όλα αναμένεται να είναι έτοιμα, αρκεί να προσληφθούν άμεσα και εξειδικευμένοι τομεάρχες.

«Όχι» στο χρωματισμό του ψεκαστικού υγρού

Σχολιάζοντας την πρόταση για χρωματισμό του ψεκαστικού υγρού ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος της δακοκτονίας, οι αρμόδιοι του Υπουργείου είπαν ότι σε πειράματα που έχουν γίνει στο παρελθόν διαπιστώθηκε πώς το χρώμα επιδρά στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Σύμφωνα με τους ίδιους, για να γίνει χρωματισμός, χρειάζεται να προηγηθεί γραπτή έγκριση των εταιρειών που διακινούν τα φυτοφάρμακα. Κατά συνέπεια τουλάχιστον φέτος αποκλείεται αυτή η λύση.

Σχολίασαν μάλιστα ότι πιθανόν ο έλεγχος χρειάζεται να επικεντρωθεί στη χρήση GPS επί της πορείας των τρακτέρ, πρόταση όμως η οποία αμφισβητήθηκε για την αποτελεσματικότητα της, αφού ο έλεγχος θα περιορίζεται στην πορεία των γεωργικών μηχανημάτων και όχι στη ρήψη ή όχι ψεκαστικού υγρού.

Συζητήθηκε ακόμα μία νέα μέθοδος δακοκτονίας η οποία δοκιμάζεται, όπως ειπώθηκε, για πρώτη φορά στη Κρήτη με τη χρήση νέας μορφής παγίδων. Το Υπουργείο γνώριζε τη νέα μέθοδο που είναι πιθανό να εφαρμοστεί πρώτη φορά στο χωριό Συκολόγος και περιμένει τα αποτελέσματα της.

Μετά από τις εξελίξεις αυτές, θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, όπως είπε ο κ. Σπυριδάκης, προκειμένου να ενημερωθεί, να καταλήξει σε συμπεράσματα και προτάσεις.

Ερώτηση στη βουλή

Το θέμα της χρήσης απαγορευμένων γεωργικών φαρμάκων για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, όπως έγινε πέρυσι, θέτουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Ηρώ Διώτη.

Απευθυνόμενοι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές ρωτούν:

1. Προτίθεται να μην επαναλάβει την προσωρινή και κατά παρέκκλιση έγκριση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων που βάζουν σε κίνδυνο και την υγεία των πολιτών αλλά και την εμπορική τύχη και πορεία των αγροτικών προϊόντων μας;

2. Είναι αλήθεια ότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο ήταν ληγμένο όταν χρησιμοποιήθηκε το 2009;

Επίσης, οι βουλευτές ζητούν να τους κατατεθεί το σχετικό με τη δακοκτονία πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, καθώς και το έγγραφο με το οποίο ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατ’ εξαίρεση έγκριση του LEBAYCID για τα έτη 2008-2009.

www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: