Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Αποδεσμεύτηκαν 140 εκατομμύρια ευρώ για καθυστερήσεις πληρωμών δικαιούχων αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων

Ο Νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός εξέφρασε στις 14 Μαΐου, προς τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδη, την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι συνυπέγραψε με την κα Μπατζελή απόφαση με την οποία θα πληρωθούν αγρότες που μετέχουν στα ευρωπαϊκά Προγράμματα αλλά είχαν εκκρεμότητες. Συνολικά υπεγράφη απόφαση για πληρωμή 140 εκατ. ευρώ που αφορά δικαιούχους σε όλη τη χώρα για την συμμετοχή τους σε προγράμματα αγροπεριβαλλοντικών μέτρων.

Στο νομό Λάρισας, αναμένεται ότι περί τους 430 δικαιούχους αγρότες θα εισπράξουν ποσό 1,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή, 3000 ευρώ κατά μέσο όρο, ποσό που αποτελεί αρκετά σημαντική ενίσχυση στην παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Με τον τρόπο αυτό, τακτοποιείται ένα σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε στο Ν. Λάρισας, με τις καθυστερήσεις των πιο πάνω επιδοτήσεων και για το οποίο η Νομαρχία είχε κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, οι ενισχύσεις αφορούν πληρωμές παραγωγών για τα έτη 2007 και 2008. Οι πιο πάνω παραγωγοί ήταν σε εκκρεμότητα λόγω λαθών και παραλείψεων τις οποίες εντόπισε το σύστημα ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Νομαρχίας Λάρισας. Μετά από διασταυρώσεις και νέους ελέγχους από τη Νομαρχία και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι φάκελοι των δικαιούχων απεστάλησαν για τακτοποίηση εδώ και μήνες, αλλά το θέμα καθυστερούσε.

Τελικά, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών που υπεγράφη αυτές τις ημέρες δίνεται η δυνατότητα στον ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα.

Χρήματα έχουν λαμβάνειν αυτοί που είχαν εκκρεμότητες κυρίως από τα Προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας, Νιτρορύπνασης, Εκτατικοποίησης της Κτηνοτροφίας, Βιολογικής Κτηνοτροφίας,

Συνολικά 430 αγρότες που μετέχουν σε ευρωπαϊκά Προγράμματα θα εισπράξουν 140 εκατ, ευρώ.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο νομάρχης κ. Λουκάς Κατσαρός τόνισε: "Συνεργαζόμαστε στενά με τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών και πιστεύουμε ότι σύντομα θα τακτοποιηθούν και άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν στα ευρωπαϊκά γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: