Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ισχυρή ΚΑΠ μετά το 2013 για σταθερή και βιώσιμη παραγωγή τροφίμων ζητούν οι Copa - Cogeca

Έμφαση στην εξασφάλιση σταθερής και βιώσιμης παραγωγής τροφίμων, απέναντι στους αυξανόμενους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνουν οι επικεφαλής των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca σε κείμενο θέσεων που υιοθέτησαν για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013.
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, στις 4 Μαΐου, μετά από τησυνάντηση τωνεπικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων της Ε.Ε., ο πρόεδρος της Copa, κ. Padraig Walshe, είπε: «Οι ευρωπαίοι πολίτες δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και στη σταθερότητα των προμηθειών τροφίμων που παράγονται με βιώσιμο τρόπο». Η γεωργία είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές: περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται σε αγροκτήματα. Μέσα από το έργο τους, τη διαχείριση πάνω από τα τρία τέταρτα του εδάφους της ΕΕ, των γεωργικών και δασικών εκμεταλλεύσεων διασφαλίζεται ένα ποικίλο και ελκυστικό τοπίο που δεν ωφελεί μόνο τους ευρωπαίους πολίτες της αλλά και την τουριστική βιομηχανία. Αυτά τα τεράστια δημόσια οφέλη δεν αμείβονται από την αγορά, εξασφαλίζονται μόνο με την ΚΑΠ. Ωστόσο, ο συνολικός προϋπολογισμός για την ΚΑΠ αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των συνολικών δημόσιων δαπανών. Ο κ. Walsheτόνισε προειδοποιώντας: «Οι κακές συνθήκες της αγοράς και η αύξηση του κόστους παραγωγής προκάλεσαν σοβαρή επιδείνωση στα εισοδημάτων των γεωργών κατά την τελευταία δεκαετία. Το μέσο αγροτικό εισόδημα είναι μόνο στο 50% των αποδοχών σε άλλους τομείς, και τα δύο τρίτα αυτού προέρχονται από τις άμεσες ενισχύσεις. Συν τοις άλλοις, οι αγρότες αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση των ακραίων κλιματικών αλλαγών και την αύξηση της την αστάθειας της αγοράς». Προκειμένου οι γεωργοί να συνεχίσουν να παρέχουν αυτές τις ευρείες κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την εργασιακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγςή στα επόμενα χρόνια, μια ισχυρή ΚΑΠ θα είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ.
Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να διατηρηθούν οι άμεσες ενισχύσεις και οι προσαρμογές στην ΚΑΠ μετά το 2013 θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της σταθερότητας της αγοράς για τους καταναλωτές και την ενίσχυση του οικονομικού ρόλου της παραγωγής των αγροτών. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειαζόμαστε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσει η μεταβλητότητα της αγοράς και μέτρα για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. Αυτό πρέπει να υποστηρίζεται από μια ανανεωμένη πολιτική που θα παρέχει στους παραγωγούς και στους συνεταιρισμούς μεγαλύτερη πρόσβαση στα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ιδίως εξαιτίας της λυψειδρίας.
Επιπλέον, με επιπλέον κίνητρα θα καταστεί δυνατή η παροχή περισσότερων αγροτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της προστασίας των φυσικών ενδιαιτημάτων, της διατήρησης της βιοποικιλότητας, της πρόληψης των πλημμυρών, της βελτίωσης των υπόγειων υδάτων με αύξηση της αποθήκευσης τους και την πρόληψη των πυρκαγιών.
Ο κ. Walshe τόνισε επίσης ότι οι προσαρμογές της ΚΑΠ μετά το 2013 θα πρέπει να ενισχύσουν τον κοινό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής. «Χρειαζόμαστε την οικονομική αλληλεγγύη, η οποία βασίζεται σε επαρκή προϋπολογισμό με δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση όλων των γεωργών, λαμβανομένων υπόψη των διαφορών στις συνθήκες. Σίγουρα δεν θέλουμε να δούμε περαιτέρω επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, ούτε σε αύξηση της συγχρηματοδότησης που θα οδηγούσε σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και θα υπονομεύσει την ενιαία αγορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: