Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Στις 9 Ιουνίου ανανεώνεται η ΠΕΝΑ για την κρίσιμη τριετία 2010 - 2013

Στις 9 Ιουνίου ανανεώνεται η ΠΕΝΑ για την κρίσιμη τριετία 2010 - 2013

Με την ολοκλήρωση της πρώτης τριετούς θητείας έχει ορισθεί ότι όλες οι Ενώσεις Νέων Αγροτών οι οποίες το τελευταίο πεντάμηνο προέβησαν στον καθορισμό αντιπροσώπων, θα εκλέξουν στις 9 Ιουνίου 2010, όσους πιστεύεται ότι θα μπορέσουν επιτυχέστερα να συντονίσουν την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών την επόμενη κρίσιμη τριετία. Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, είπε: «Με την ολοκλήρωση της τριετίας το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ εξασφάλισε την απ’ ευθείας επαφή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με αντιπροσωπεία από όλες τις Ενώσεις Νέων Αγροτών, που είναι η βάση της ΠΕΝΑ, στις 27 Μαΐου 2010, το απόγευμα, στην αίθουσα συσκέψεων του ΥπΑΑΤ».

Ολόκληρο το σχετικό κείμενο αναφέρει τα εξής:
Κοιτώντας τον απολογισμό της τριετούς θητείας του σημερινού πρώτου πενταμελούς ΔΣ της ΠΕΝΑ, κατά το Διοικητικό Συμβούλιο της 19ης Μαΐου 2010, στο Ναύπλιο, η ΠΕΝΑ, ως συντονιστικό όργανο των κατά τόπους Ενώσεων Νέων Αγροτών, πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει, και σήμερα, παρά τις συνεχείς αντιδράσεις των εγκάθετων και των εξτρεμιστών, είναι μια αναγνωρίσιμη σοβαρή ελπιδοφόρα δομή στον αγροτικό κόσμο.
Το Δ.Σ. της ΠΕΝΑ συνήλθε στο Ναύπλιο, για να τονίσει την μεγάλη σημασία που δίνεται από όλους στην καταξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων, την αναγνώριση των αξιών και του τρόπου ζωής των αγροτών και την συμβολή του αγροτικού κόσμου στον πολιτισμό μας, στο διήμερο 27-28 Ιουνίου 2010, με την ολοκλήρωση της πρώτης τριετίας, Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας η οποία έχει την φροντίδα υλοποίησης του συνεδρίου «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός» ολοκλήρωσαν μια πρωτόγνωρη ανοικτή συμμετοχική διαδικασία για τον προσδιορισμό του χώρου που θα μπορούσε να φιλοξενήσει, να υποδεχθεί και να υποστηρίξει το εξειδικευμένο αυτό συνέδριο, το οποίο σε περιόδους έντονων ανακατατάξεων επιθυμεί, πέραν από τα οικονομικά και τα στενά θέματα αγροτικών εκμεταλλεύσεων, να δώσει μια νέα ελπίδα στην αγροτική κοινωνία και να ιχνηλατήσει μια πινελιά αισιοδοξίας με μια σύγχρονη επιστροφή στις πανανθρώπινες αξίες και το μέτρο όλων, τον άνθρωπο.
Η ΠΕΝΑ, μέσα στην θύελλα των χρηματιστηριακών παιχνιδιών, της βίαιης εισβολής της νομισματικής αποτίμησης των αξιών και των ανθρώπων, της συστηματικής απαξίωσης της οικονομικής και κοινωνικής αγροτικής συμβολής, αλλά και μιας περίεργης σύμπτωσης έκδοσης νομοθετημάτων και αποφάσεων στην περίοδο με την μεγαλύτερη ένταση αγροτικών εργασιών, προχωράει στην ενδυνάμωση και αναβάπτιση των συλλογικών της δομών, με όσους θέλουν και μπορούν να συνεισφέρουν στα πλαίσια συμφωνημένων κανόνων. Με την ολοκλήρωση της πρώτης τριετούς θητείας έχει ορισθεί ότι όλες οι Ενώσεις Νέων Αγροτών οι οποίες το τελευταίο πεντάμηνο προέβησαν στον καθορισμό αντιπροσώπων, θα εκλέξουν στις 9 Ιουνίου 2010, όσους πιστεύεται ότι θα μπορέσουν επιτυχέστερα να συντονίσουν την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών την επόμενη κρίσιμη τριετία.
Τα Πανελλήνια Συνέδρια Νέων Αγροτών σημείωσαν συνεχή αύξηση συμμετεχόντων, σημαντικότητας και σπουδαιότητας, την τελευταία τριετία, από την Δράμα (2007), στην Αθήνα (δύο συνέδρια το 2008) και με αποκορύφωση στην Αρχαία Ολυμπία (2009) με θέμα «Νέοι Αγρότες και Περιβάλλον, φυσικό, οικονομικό, κοινωνικό, τεχνολογικό, πολιτιστικό».
Η ΠΕΝΑ, η μόνη θεσμικά αναγνωρισμένη και μη χρηματοδοτούμενη Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση για τους Νέους (18-40 ετών) Αγρότες πέτυχε την συμμετοχή της σε δομές, σε διαδικασίες και σε επιτροπές (δυστυχώς έχοντας πάντα απέναντι χρηματοδοτούμενα φερέφωνα) και έτυχε της αναγνώρισης της από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της πατρίδος μας. Ο Κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε την ΠΕΝΑ τον Ιούλιο 2008 στην Γιορτή της Δημοκρατίας, εξεδήλωσε την υποστήριξή του στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών στις 2 Σεπ 2009 και έθεσε υπό τη αιγίδα του το Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός», 27-28/6/2010, Αργολίδα, κατά την συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΠΕΝΑ στις 3 Μαρ 2010, εκφράζοντας κατά τον ηχηρότερο τρόπο την ανάγκη στήριξης των Νέων Αγροτών, του ποιο ελπιδοφόρου και με μέλλον κομματιού της ελληνικής κοινωνίας.
Παρατηρώντας σήμερα την παρελθούσα τελευταία εντατική τριετία, όπου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΝΑ, με συντονιστικό κυρίως ρόλο, και καλύπτοντας εξ ιδίων όλες τις μετακινήσεις τους αλλά και τα λοιπά έξοδα, καθώς και τα κρίσιμα σημεία επισημαίνεται η ανάγκη εξυγίανσης του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και η επαναφορά του στους αγρότες. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΝΑ είναι επαγγελματίες αγρότες και εθελοντές συνδικαλιστές και όχι το αντίστροφο. Η διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων επιτεύχθηκε, με καινοτόμες προσεγγίσεις στο μέτρο του δυνατού, με την ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των μελών και την υποστήριξη εθελοντών.
Η μη στενή εξάρτηση της ΠΕΝΑ από μηχανισμούς της εξουσίας, ή γενικότερα η επιδίωξη πλήρους ανεξαρτησίας, έχει διαμορφώσει έναν ιδιότυπο αποκλεισμό από κέντρα λήψης αποφάσεων, αποκλεισμό από τα σημεία διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και αποκλεισμό από την πρόσβαση στους αναγκαίους πόρους (πληροφόρησης, συμμετοχής, στήριξης κλπ).
Η σοβαρή και ψύχραιμη αντιπαράθεση, στα πλαίσια της νομιμότητας και του κράτους δικαίου, ήταν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, σε μια χώρα όπου επικρατεί η υπερβολή, η εικόνα και τα media, με ταυτόχρονη περιφρόνηση αξιών και κανόνων. Ακόμα και η Δημόσια Διαβούλευση μπορεί να καταντήσει πολιτική δικαιολογία για επιβολή απόψεων, χωρίς την συμμετοχή των θεσμικών οργάνων, όπως η ΠΕΝΑ.
Παρόλα αυτά, οι οργανωμένοι στις Ενώσεις Νέων Αγροτών νέοι αγρότες, αγωνιούν για το επαγγελματικό τους μέλλον και επιδιώκουν με κάθε δυνατότητα και από το μετερίζι τους την διαμόρφωση μιας κάποιας σταθερής αγροτικής πολιτικής στην ελληνική πραγματικότητα.

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: