Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Κατάργηση οργανισμών: «Τακτοποίηση» του δημοσίου ή «ταφόπλακα» της αγροτικής έρευνας;

«Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά», λέει ο θυμόσοφος λαός και στην συγκεκριμένη περίπτωση η λαϊκή ρήση, φαίνεται ότι εκφράζει αυτό που επιφυλάσσει το μέλλον για την αγροτική έρευνα στην Ελλάδα. Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών (μεταξύ αυτών και γεωργικών ερευνητικών κέντρων) έχουν τεθεί επί τάπητος και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τις επόμενες μέρες το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οργανισμοί που ασχολούνται με την αγροτική έρευνα δεν είναι η πρώτη φορά που απειλούνται με «λουκέτο» αφού και στο παρελθόν, Δήμοι έχουν προσπαθήσει και καταφέρει σε κάποιες περιπτώσεις να καρπωθούν εκτάσεις ερευνητικών κέντρων στερώντας την επιστημονική στήριξη από την ελληνική γεωργία. Ξεκινώντας από το θέμα της συγχώνευσης και κατάργησης δημόσιων φορέων θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, συνολικά έχουν αξιολογηθεί περισσότεροι από 200 δημόσιοι φορείς και τέθηκαν συγκεκριμένοι χρονικοί στόχοι για την οριστική συγχώνευση ή κατάργησή τους. Ίσως κανείς δεν διαφωνεί με το γενικότερο «συμμάζεμα» του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αν δεν γίνει σωστή αξιολόγηση του πραγματικού έργου που παράγουν κάποιοι οργανισμοί, ίσως αυτή η απόπειρα για καλύτερο συντονισμό του δημοσίου (ελαττώνοντας τα περιττά έξοδα), μετατραπεί σε «μπούμερανγκ» για το ίδιο το κράτος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προοπτικής, είναι η κατάργηση του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου αλλά και του Σταθμού Ελέγχου Σπόρων Αθηνών (ΣΕΣ), στο Μαρούσι. Δύο υπηρεσίες, που υπάγονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά τα πράγματα, είναι μοναδικοί στο έργο τους στην Ελλάδα. Ένα έργο, που σύμφωνα με τους γεωπόνους κρίνεται αναγκαίο αφού εκτός τις αγροτικής έρευνας που πραγματοποιούν προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στους παραγωγούς όλης της χώρας. Ειδικότερα, ο ΣΕΣ είναι υπεύθυνος για τον εργαστηριακό έλεγχο των σπόρων σποράς φυτών μεγάλης καλλιέργειας και κηπευτικών (βλαστικότητα, μηχανική καθαρότητα, κ.λ.π.), ενώ ο Δενδροκομικός Σταθμός Πόρου αποτελεί τη βάση της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών στην πατρίδα μας, διότι μεταξύ άλλων είναι η μοναδική υπηρεσία που παράγει και διαθέτει πιστοποιημένο πολλαπλασιατικό υλικό εσπεριδοειδών στις φυτωριακές επιχειρήσεις.



Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου στο νέο φύλλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας που κυκλοφορεί σήμερα - τεύχος 30...




agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: