Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Θεσσαλία, θερμοκηπιακή δύναμη εν τη γενέσει

ImageΤην καταλληλότητα της περιοχής της Θεσσαλίας για τη συγκέντρωση θερμοκηπιακών καλλιεργειών, κατά τα πρότυπα της Ιεράπετρας και τις γενικότερες προοπτικές ανάπτυξης σύγχρονων τεχνικών στα θεσσαλικά θερμοκήπια, τόσο για μείωση των δαπανών ενέργειας και άρα μείωση του κόστους, όσο και για τη μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, ανέλυσαν με τις εισηγήσεις του οι επιστήμονες γεωπόνοι που μίλησαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε στον Αλμυρό Βόλου, στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Αλμυρού (πρώην ΚΕΓΕ), το απόγευμα της Παρασκευής 28ης Μαΐου.

Η ημερίδα «Σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές σε μεσογειακά θερμοκήπια – προοπτικές ανάπτυξης στη Θεσσαλία» διοργανώθηκε από τον Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας, το ΚΕΤΕΑΘ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών), τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (ΓΓΑ Αλμυρού) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, σε συνεργασία με την Αγρομηχανική Βόλου-Αλμυρού ΑΕ, τον Κατσαρό Βασίλειο και τα ανθοκήπια Αφοί Λάμπη.

Στην ομιλία του, ο κ. Ντίνος Κίττας ανέπτυξε τα θέμα «Θερμοκήπια φιλικά στο περιβάλλον – σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές», βασισμένο σε έρευνα που πραγματοποίησε με τους κ.κ. Κατσούλα Νικόλαο (Λέκτορα ΠΘ) και Μπαρτζάνα Θωμά (Ερευνητή ΚΕΤΕΑΘ). Ο κ. Κίττας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ευρύτερη περιφέρεια Αλμυρού μπορεί να αποτελέσει χώρο ιδανικό για την συγκέντρωση θερμοκηπιακών καλλιεργειών καθότι από μελέτες που έγιναν από το εργαστήριο γεωργικών κατασκευών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΚΕΤΕΑΘ αποδεικνύεται επιστημονικά η ιδανικότητα της περιοχής αντίστοιχη με την περιοχή της Ιεράπετρας στην οποία έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος θερμοκηπίων στη χώρα.

Ο κ. Δημήτριος Σάββας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρέθεσε κάποια αναλυτικά στοιχεία για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις με θερμοκηπιακές καλλιέργειες στη χώρα μας οι οποίες ξεπερνούν τις 50.000 στρ.. Στο πλαίσιο της ομιλίας του «Καλλιέργεια λαχανοκομικών σε θερμοκήπια στο έδαφος ή σε υδροπονικά συστήματα», αναφέρθηκε επίσης με λεπτομέρειες στη διαδικασία παραγωγής λίπανσης και την υδροπονία.

Τέλος, ο κ. Δημήτριος Χαραντώνης, ιδιώτης-γεωπόνος ανέπτυξε το θέμα «Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών σε θερμοκήπια». Ο γεωπόνος έκανε μια συνολική αναφορά σε έντομα που υπάρχουν στη φύση και είναι φυσικοί εχθροί των εντόμων που είναι επιβλαβή για τις καλλιέργειες, με ιδιαίτερη μνεία στο νέο εχθρό για τη χώρα μας, Tuta Absoluta.

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: