Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Αλλάζουν όλα στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών του ΕΛΓΑ και ταυτόχρονα καινούριες διαδικασίες για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων προβλέπονται στο τελικό σχέδιο νομού για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Τις γενικές αρχές του νομοσχεδίου παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Μαΐου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεόδωρος Σαρρής.
Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
- Υποχρεωτική ασφάλιση που θα βασίζεται στην εισφορά 4% επί της αξίας της ασφαλιζόμενης αγροτικής παραγωγής.
- Γενική εισφορά από 2%-5% η οποία θα υπολογίζεται στο εισόδημα που δηλώνει στην εφορία ο αγρότης για το τμήμα του ποσού πάνω από το αφορολόγητο εισόδημα.
- Επίσης, εισάγονται πρόσθετη και προαιρετική ασφάλιση, για όσους παραγωγούς επιθυμούν πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη για ζημιά στο προϊόν τους και για πλήγμα από ασθένεια αντίστοιχα.
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά δικαιούχο ή ανά ομοειδή καλλιέργεια στις 70.000 ευρώ.
- Το ύψος της απαλλαγής ορίζεται στο 20% της ασφαλιζόμενης αξίας. Για τις καλύψεις που υπάγονται στις κρατικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ), ορίζεται στο 30%.
- Διαχωρίζονται πλήρως οι κρατικές ενισχύσεις ΠΣΕΑ από τις ασφαλιστικές καλύψεις του ΕΛΓΑ. Οι κρατικές ενισχύσεις ΠΣΕΑ επανέρχονται στην αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ.
- Ιδρύεται Ταμείο Αλληλοβοήθειας για την κτηνοτροφική παραγωγή που μπορεί να επεκταθεί και στη γεωργική παραγωγή.
Στη συνέντευξη Τύπου παρατέθηκαν λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο για το Μητρώο Αγροτών που βρίσκεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Η υπουργός υπολογίζει πως με τη «χαλάρωση» των κριτηρίων ένταξης, υπολογίζεται μία διεύρυνση ένταξης στο Μητρώο της τάξης των 25.000 αγροτών.
Βρείτε εδώ την Αιτιολογική έκθεση για το σύστημα ασφάλισης των αγροτων στον ΕΛΓΑ
agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: