Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Εργοστάσιο ρεύματος από νεκρά ζώα και ζωικά απόβλητα

Εργοστάσιο ρεύματος από νεκρά ζώα και ζωικά απόβλητα.

Στη δημιουργία εργοστασίου που θα αξιοποιεί τα ζωικά απόβλητα του Νομού Θεσσαλονίκης, παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα, στρέφεται η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Προχθές το νομαρχιακό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών όρων και των όρων λειτουργίας των φορέων που θα αναλάβουν τη διαχείρισή του.
Οπως υπολογίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από την απάλειψη των ζωικών υπολειμμάτων, τη συγκέντρωση και αδρανοποίηση των νεκρών ζώων η ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να παραχθεί από τα απόβλητα στην περιοχή είναι 42MW.

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης υπάρχουν 2.020 βουστάσια, 44 χοιροστάσια, 8 σφαγεία και 38 τυροκομεία καθώς και πλήθος πτηνοτροφικών μονάδων, ενώ τα παραγόμενα απόβλητα μόνον από τις παραπάνω δράσεις των κτηνοτροφικών μονάδων ανέρχονται σε 2.173 τόνους ετησίως καθιστώντας την τήν πιο επιβαρυμένη της Ελλάδος. Υπολογίζεται, επίσης, ότι στον νομό υπάρχουν 131.184 βοοειδή. Με μέσο όρο θνησιμότητας 10% ετησίως υπάρχουν 13.184 νεκρά ζώα. Με μέσο όρο 400 κιλά/ζώο σημαίνει ότι για 5.273.972 κιλά κρέατος νεκρών ζώων δεν υπάρχει διαχείριση αυτών των αποβλήτων, τα οποία εναποτίθενται και θάβονται ανεξέλεγκτα με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημόσια υγεία.
Επίσης 12.000 τόνοι ετησίως υπολογίζονται τα απόβλητα των σφαγείων στον νομό μας και που αυτά δεν διαχειρίζονται σωστά και απορρίπτονται ανεξέλεγκτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: