Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Συμφωνία για ειδικό καθεστώς στα οπωροκηπευτικά

Να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους στα οπωροκηπευτικά σε καιρούς κρίσης δεσμεύτηκαν οι επτά μεγαλύτεροι λιανοπωλητές της Γαλλίας. Η συμφωνία που υπογράφηκε ενώπιον αντιπροσώπων των αγροτών, της βιομηχανίας αλλά και του Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί, προβλέπει ότι σε περιόδους κρίσης, ο λιανέμπορος θα δεσμεύεται να μην υπερβαίνει το μέσο ποσοστό ακαθάριστου κέρδους το οποίο λάμβανε κατά τις τρεις τελευταίες εμπορικές χρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι λιανέμποροι θα πρέπει είτε να μειώσουν την τιμή λιανικής πώλησης, είτε να αυξήσουν την τιμή αγοράς από τους παραγωγούς», δήλωσε ο Νικολα Σαρκοζι μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε και τον ορισμό της συγκυριακής κρίσης: «Όταν οι τιμές παραγωγού είναι σημαντικά χαμηλότερες από το μέσο όρο των τιμών παραγωγού τα τελευταία πέντε έτη, αφαιρώντας την καλύτερη και τη χειρότερη χρονιά».
Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει ένα σύστημα «διαπραγματευόμενης ρύθμισης» των τιμών, το οποίο θα εφαρμόζεται όταν οι τιμές ορισμένων οπωροκηπευτικών σημειώνουν μεγάλη πτώση της τάξης του 10 με 20%, ανάλογα με την κατηγορία προϊόντος. Τότε οι λιανέμποροι δεσμεύονται να μειώνουν το ακαθάριστο κέρδος «αμελλητί», μέσα σε 48 ώρες.
Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, οι έμποροι οπωροκηπευτικών με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ που δεν θα υπογράψουν τη συμφωνία, θα υπόκεινται σε συμπληρωματική φορολόγηση 12% πάνω από το φόρο που καταβάλλουν βάσει του εμβαδού των καταστημάτων τους.

Συμφωνία για αναγραφή προέλευσης
Για να ενισχύσει την κατανάλωση τροφίμων «made in France», ο Σαρκοζί δήλωσε ότι πέτυχε τη συμφωνία των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα εφοδιασμού (αγροτών, μεταποιητών και εμπόρων) ώστε «να αναφέρεται η γαλλική προέλευση στα προϊόντα των οποίων τα συστατικά είναι γαλλικής προέλευσης σε ποσοστό πάνω από 50%». Προφανώς ο Γάλλος πρόεδρος έχοντας υπόψη τους κοινοτικούς περιορισμούς στην υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης προτίμησε να προσεταιριστεί εμπόρους και βιομηχανία για να επιτύχει την προαιρετική τους συμφωνία.

Συγκρατημένοι οι αγρότες
Σκεπτικοί είναι οι αγρότες απέναντι στην αποτελεσματικότητα του νέου μέτρου. «Είμαι σαν τον άπιστο Θωμά. Δεν θα ικανοποιηθώ παρά μόνο όταν δω πραγματικά στις επόμενες χρονιές ότι η δέσμευση θα τηρηθεί», δήλωσε ο Μπρουνο Ντιπόν, πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας οπωροπαραγωγών. Από την πλευρά του ο Ζαν-Μισέλ Λεμεταγιέ, πρόεδρος της FNSEA, του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της χώρας, δήλωσε ότι η συμφωνία θα ωφελήσει μάλλον τους καταναλωτές παρά τους αγρότες.
«Αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε αποφασιστικά βήματα για την εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών, θα πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο στην κατεύθυνση της συμβολαιοποίησης», δήλωσε.
agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: