Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Απλούστευση στην αδειοδότηση των σταύλων

Διαβεβαιώσεις για την απλοποίηση της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων, την καταβολή της δεύτερης δόσης του πριμ πρώτης εγκατάστασης των νέων αγροτών (που είχαν υπαχθεί πριν από χρόνια στο πρόγραμμα) και την επαναφορά των αποζημιώσεων στους γεωπόνους δημοσίους υπαλλήλους, έδωσε ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης στο προεδρείο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου που τον επισκέφθηκε την Πέμπτη 13 Μαΐου. Η συνάντηση έγινε στο υπουργείο με τη συμμετοχή και ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων.
Αναλυτικά, τα θέματα στα οποία κατέληξαν όπως είπε ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ και αντινομάρχης κ. Ζαχαρίας Σπυριδάκης είναι:
-Θα απλοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων και άδειες θα δίνονται ακόμα και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
-Η μετεγκατάσταση των μονάδων θα επιδοτηθεί από το Δ ΚΠΣ (πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής)
-Δεν θα μειωθούν τα ποσά της εξισωτικής (ορεινά) αφού άλλαξε και πάλι το τρόπος μοριοδότησης
-Μέσα στον Ιούνιο θα καταβληθεί η δεύτερη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης σε όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών από προκηρύξεις του παρελθόντος
-Μέσα στον Ιούνιο θα «ανοίξει» ο νέος αναπτυξιακός νόμος από τον οποίο θα δοθούν πιστώσεις για τον εκσυγχρονισμό των σφαγείων για να μην υπάρξει πρόβλημα στους κωδικούς από την Ε.Ε.
-Θα επανέλθουν στα παλιά επίπεδα οι αποζημιώσεις των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων για να κάνουν ελέγχους στις καλλιέργειες και τις ζωικές εκμεταλλεύσεις
-Ο αγροτικός εξηλεκτρισμός θα υπαχθεί στο πρόγραμμα Αλ Μπαλτατζής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
-Η απόδοση του ποιοτικού παρακρατήματος στους κτηνοτρόφους θα γίνεται βάσει του αριθμού των ζώων. Συγκεκριμένα, 3 ευρώ ως ποιοτικό παρακράτημα, 2 ευρώ για όσα είναι ντόπιας φυλής και 4 ευρώ εάν το κοπάδι είναι μετακινούμενο. Οι αποδόσεις θα γίνονται βάσει των κτηνοτροφικών δηλώσεων και σε όσους κτηνοτρόφους διαθέτουν το γάλα σε εγκεκριμένα τυροκομεία.
-Θα εξεταστεί άμεσα το θέμα με την καταβολή των ποσών που δικαιούνται όσοι έχουν χτίσει τα σπίτια τους στην ύπαιθρο του νομού Ηρακλείου. Πρόκειται συνολικά για 223.000 δικαιούχους που έκτισαν σπίτια το διάστημα από τις αρχές του 2008 έως τους πρώτους μήνες του 2010 οι οποίοι έχουν καταβάλει το σύνολο του κόστους των αδειών και των ενσήμων στο ΙΚΑ, αλλά δεν έχουν εισπράξει μέχρι τώρα τις επιστροφές που δικαιούνται επειδή προτίμησαν να κατοικήσουν στην ύπαιθρο.
-Την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη Μεσαρά εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξειδικευμένος σε θέματα φυτοπροστασίας ο οποίος μαζί με τον επιστήμονα κ. Μανώλη Ροδιτάκη θα μιλήσουν στους παραγωγούς κηπευτικών για την αντιμετώπιση του εντόμου «τούτα αψολούτα» το οποίο έχει ρημάξει τις καλλιέργειες.
Ο εκπρόσωποι της ΟΑΣΝΗ συνάντησαν, τέλος, το γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ. Κανελλόπουλο με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας από χονδρεμπόρους κηπευτικών οι οποίοι με διάφορα «κόλπα», εισπράττουν ακόμα και το διπλάσιο χονδρεμπορικό κέρδος, το οποίο βέβαια δεν εμφανίζουν στην εφορία.
agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: