Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΠΕΝΑ: Το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και να μπορέσει να μοιράσει τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για μια ακόμη φορά η πολιτεία δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι το κράτος πρέπει να παρουσιάζει ΣΥΝΕΧΕΙΑ (διότι σίγουρα δεν παρουσιάζει συνέπεια), και οι Υπουργικές Αποφάσεις των Ελλήνων Υπουργών να είναι υπεύθυνες πολιτικά, και να μην κρύβονται πίσω από λέξεις όπως «τα λεφτά υπάρχουν» ή «τα λεφτά δεν...... υπήρχαν» τονίζουν οι Νέοι Αγρότες στο δελτίο τύπου μετά την συνάντηση που είχαν με την Υπουργό.

Για μια ακόμα φορά επισημαίνεται δεν αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη για το ότι η δημόσια διοίκηση δεν μπόρεσε να τηρήσει ούτε όσα η ίδια είχε προδιαγράψει, ότι δηλαδή θα έπρεπε να απαντήσει σε κάθε αίτηση μέσα σε τέσσερις μήνες. Δέκα έξη μήνες μετά την Πρόσκληση της 27-1-2009, για τους Νέους γεωργούς, ακόμα οι Νέες και οι Νέοι βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση.

Για μια ακόμη φορά οι 2.500 Νέοι που έχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις (με οροφή το 40.000€) δεν ξέρουν τι να τις κάνουν. Αυτοί οι 2.500 έχουν ακούσει ότι θα αντικατασταθούν αυτές που έχουν με νέες (με οροφή το 20.000€). Κάποιο άλλοι (6.000 Νέοι) έχουν ακούσει ότι θα τους σταλούν συμβάσεις (με οροφή το 20.000€).

Για μια ακόμη φορά ακούστηκε ότι όλοι θα εισπράξουν την πρώτη προκαταβολή (40% της σύμβασης) μέσα στο … … 2010.

Για μια ακόμη φορά δεν έγινε κατανοητό γιατί ούτε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να μοιράσει η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση εγκαίρως. Το πρόγραμμα Νέων Γεωργών χρηματοδοτείται κατά 71% από την ΕΕ και κατά 29% από την Ελλάδα.

Για την στήριξη των αξιών και του τρόπου ζωής των Αγροτών καθώς και την καταξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων η ΠΕΝΑ οργανώνει συνέδριο στις 27-28 Ιουν 2010, στην Νέα Κίο Αργολίδας, υπό την αιγίδα του κυρίου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι Νέοι Αγρότες, ως κομμάτι του συνολικού αγροτικού κόσμου, έχουν το κάπως ιδιαίτερο αξιακό σύστημα, τον τρόπο ζωής και την ανεξαρτησία των ανθρώπων που παράγουν πραγματικότητα, μέσα στα χωράφια, τους στάβλους, τις θάλασσες, τα δάση και τις αγροικίες τους (αγροτουρισμός). Η προσπάθεια ανταλλαγής σκέψεων χωρίς ταύτιση του ιδεολογικού-αξιακού υπόβαθρου στα αγροτικά θέματα μεταξύ αγροτών και τεχνοκρατών, έχει τόσες ομοιότητες όση και η πραγματική ζωή μια πόλης με το παιχνίδι Μονόπολη. Μοιάζει με παράθεση κανόνων, μηχανισμών και διαδικασιών, χωρίς ψυχή, απέναντι στην πραγματική ζωή.

Ελπίζουμε ότι δεν ακούστηκε για τελευταία φορά η περιπέτεια και το όνομα του νέου αγρότη-κτηνοτρόφου Π . Γ, 26 ετών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας, που αυτοκτόνησε 10 μέρες μετά την ανακοίνωση ότι οι συμβάσεις θα αντικατασταθούν με νέες με το μισό πριμ πρώτης εγκατάστασης. Αυτοκτόνησε επειδή δεν άντεχε την πίεση από τις επιταγές που είχε εκδώσει με βάση την οροφή των 40.000€ του πριμ, και οι οποίες μετά την νέα «ρύθμιση» κατέστησαν ακάλυπτες.

Και βέβαια κατέστησαν ακάλυπτες και από τον απαράδεκτο εμπαιγμό και την απερίγραπτη καθυστέρηση εκταμίευσης, που ακόμα και σήμερα δεν άρχισε να γίνεται. Δεν τον ρώτησε κανένας, στο ξεκίνημα του, πώς τα έβγαζε πέρα. Όλοι οι φιλότιμοι δημόσιοι λειτουργοί, ίσως με τα εργασιακά τους προβλήματά, τους κανόνες και τις διαδικασίες τους, από τα γραφεία που τους εξασφάλισε και ο Παναγιώτης, συζητούν και μισθοδοτούνται κανονικά. Αλλά δεν καταγράφεται παραγωγικό αποτέλεσμα. Ο πλούτος παράγεται στα χωράφια.

Και μια βδομάδα μετά την αυτοκτονία του που δεν πρόλαβε να γίνει Νέος Αγρότης κατά την ΚΥΑ, ο πατέρας του, κτηνοτρόφος και αυτός, έπαθε εγκεφαλικό από την ανείπωτη θλίψη. Τον πήγαν στο νοσοκομείο όπου απεβίωσε μετά ένα μήνα (πριν λίγες μέρες).

Το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών ίσως τηρεί επακριβώς τους κανόνες τις διαδικασίες και τις ΚΥΑ των εκάστοτε Υπουργών, οι Νέοι Αγρότες όμως πρέπει να σκεφτούν, να αξιολογήσουν και να ενημερωθούν για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν και μετά να υπογράψουν …
agroschannel.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: