Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Το πρώτο οικολογικό βιοδιασπώμενο κινητό τηλέφωνο, το οποίο, μόλις φυτευτεί στο χώμα, μετατρέπεται σε …λουλούδι, είναι πλέον γεγονός!

"Το πρώτο οικολογικό βιοδιασπώμενο κινητό τηλέφωνο, το οποίο, μόλις φυτευτεί στο χώμα, μετατρέπεται σε …λουλούδι, είναι πλέον γεγονός!
Όχι, δεν αναφερόμαστε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά στη νέα επαναστατική εφεύρεση Βρετανών ερευνητών του Πανεπιστημίου του Warwick, στην κεντρική Αγγλία.Πρόκειται για μια συσκευή "100% οικολογική", όπως... υποστηρίζουν οι επιστήμονες, με …ενσωματωμένο σπόρο.


Το κινητό φτιάχνεται από βιοδιασπώμενα πολυμερή, που μετατρέπονται σε σκόνη, αν "φυτευτούν" στο έδαφος.Οι επιστήμονες τοποθέτησαν σπόρους λουλουδιών (ηλιοτρόπια) στη συσκευή οι οποίοι φύτρωσαν μετά το "φύτεμα" του κινητού στο έδαφος.Έσπευσαν μάλιστα να καθησυχάσουν τους ανήσυχους υποψήφιους χρήστες βεβαιώνοντας ότι οι σπόροι δεν φυτρώνουν πριν την ώρα τους! Οι σπόροι τοποθετούνται σε ένα διαφανές παραθυράκι και αρχίζουν να φυτρώνουν αφού το κάλυμμα του κινητού έχει φυτευτεί και έχει μετατραπεί σε σκόνη.Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η συγκεκριμένη συσκευή θα δώσει λύση στο θέμα της ανακύκλωσης των κινητών, που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια από την εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.


"Τα κινητά ανήκουν στα ηλεκτρονικά είδη, που ανανεώνονται με τον πλέον γρήγορο ρυθμό. Η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και των προτιμήσεων προτρέπει τους καταναλωτές να αλλάζουν τα τηλέφωνά τους και να μη χρησιμοποιούν πια τα παλιά μοντέλα", εξηγούν οι Βρετανοί εφευρέτες.


Οι ερευνητές αναζητούν πλέον εμπορικές εφαρμογές της εν λόγω συσκευής. "Η τεχνολογία λειτουργεί, όπως αποδείξαμε. Οποιοσδήποτε κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων, που νομίζει ότι η συγκεκριμένη εφεύρεση έχει εμπορικό μέλλον, μπορεί να τη χρησιμοποιήσει", διευκρίνισε εκπρόσωπος του βρετανικού Πανεπιστημίου.


Η πανεπιστημιακή ομάδα συνεργάστηκε με τη βρετανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας PVAXX Research και τον αμερικανικό όμιλο κατασκευής κινητών τηλεφώνων Motorola.Ο κος Kerry Kirwan μέλος της πανεπιστημιακής ομάδας πιστεύει ότι δίνεται η ευκαιρία στις βιομηχανίες κινητών να παράγουν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Πιστεύει επίσης ότι και οι φίλοι των λουλουδιών θα έχουν στο μέλλον κίνητρο για να αγοράσουν αυτά τα τηλέφωνα.


"Τοποθετήσαμε σπόρους από ηλιοτρόπια στα πρωτότυπα καλύμματα κινητών που κατασκευάσαμε. Εργαζόμαστε τώρα μαζί με γεωπόνους ερευνητές για να διαπιστώσουμε ποιών άλλων λουλουδιών οι σπόροι μπορούν να μας δώσουν καλύτερα αποτελέσματα. Ίσως καταφέρουμε να τοποθετήσουμε σπόρους από παπαρούνες ή τριαντάφυλλα την επόμενη φορά"Βέβαια το βασικό πρόβλημα παραμένει, γιατί τα πιο ρυπογόνα στοιχεία του κινητού είναι οι μπαταρίες που με την απόρριψή τους μολύνουν το περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που γίνονται προσπάθειες συλλογής τους και ανακύκλωσης."


clopyandpaste.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: