Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

«Καλλικράτης» Πυκνώνουν οι αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα

Κύμα αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα έχει σηκώσει ο χωροταξικός σχεδιασμός των νέων δήμων που φέρνει ο «Καλλικράτης». Κατεβασμένα ρολά σε δήμους, πορείες και απεργίες πείνας είναι μόνο μερικές από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των τοπικών κοινωνιών κατά του νέου σχεδίου.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι Καρλοβάσου της Σάμου, σκάφη αναψυχής, αλιευτικά και άλλα μικρότερα σκάφη έκλεισαν για περίπου μισή ώρα την είσοδο του λιμανιού, εμποδίζοντας τον απόπλου του πλοίου «Νήσος Μύκονος», που εκτελεί το δρομολογίο της γραμμής Σάμος-Πειραιάς.

Ήταν η πρώτη συμβολική διαμαρτυρία στο νησί για το νέο σχέδιο «Καλλικράτης», που προβλέπει ένα δήμο σε κάθε νησί, οπότε καταργεί τον Δήμο Καρλοβάσου.

Κάτοικοι και φορείς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με ειρηνική πορεία το μεσημέρι, που θα ξεκινήσει από την πλατεία του δήμου.

Η κατάληψη κράτησε μέχρι τις 7.30 το πρωί, ενώ αυτή την ώρα το πλοίο έχει αναχωρήσει με προορισμό τον Πειραιά.

Κρήτη

Το χορό των κινητοποιήσεων κατά του Καλλικράτη άνοιξε η Κρήτη, όπου τοπικοί φορείς και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών, Γ.Ραγκούση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το «αναποτελεσματικό και ρουσφετολογικό», όπως αναφέρει «Το Έθνος».

Διεκδικούν την περαιτέρω μείωση των δήμων στο νησί από 25 σε 18 για να αποκτήσουν πιο λειτουργικό και βιώσιμο χαρακτήρα τα νέα σχήματα, όπως υποστηρίζουν. Οι αντιδράσεις εκτείνονται σε όλη την Κρήτη, αλλά επικεντρώνονται στο νομό Ηρακλείου.

Βόρεια Ελλάδα

Ισχυρές εστίες αντίστασης στον Καλλικράτη έχουν διαμορφωθεί και στη Βόρεια Ελλάδα, με τον νομό Κοζάνης να πρωτοστατεί. Στη Σιάτιστα η δημοτική Αρχή κατέβασε ρολά και μαζί με τους δημότες απέκλεισαν για δύο ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα την Εγνατία Οδό, διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν επελέγη ως έδρα του νέου Δήμου Βοΐου.

Στην Αιανή Κοζάνης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να παραιτηθεί σύσσωμο σε περίπτωση που ο ιστορικός δήμος ενωθεί με την Κοζάνη.

Ανεξάρτητη επιθυμεί να παραμείνει η Κοινότητα Νυμφαίου Φλώρινας για ιστορικούς λόγους, ενώ στην Καστοριά τοπικοί παράγοντες αντιδρούν στην πρόταση για δημιουργία τεσσάρων αντί δύο δήμων.

Στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται η κατάληψη στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), στη Μαυροράχη, από κατοίκους και φορείς του Δήμου Λαχανά, που διαμαρτύρονται για το σχέδιο «Καλλικράτης».

Αντιδράσεις υπάρχουν επίσης στη Λέσβο, στα Ιωάννινα και στη Λάρισα.

Αττική

Στην Αττική ο Δήμος Ρέντη εναντιώνεται στη συνένωσή του με τη Νίκαια και πραγματοποιεί δημοψήφισμα στις 9 Μαΐου.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Ελληνικού, Κ.Κορτζίδης, ξεκίνησε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνένωση του δήμου του με την Αργυρούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: