Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Τορούτζια-Νικολαϊδη 38334 Βόλος

Τηλέφωνο: 24210 66525

Fax : 24210 69545

Πληροφορίες: Msc.Παππά Ιωάννα

Εφαρμόζετε τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για καλής ποιότητας & ασφαλή προϊόντα
Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων : - βλάπτει την υγεία των καταναλωτών - επιβαρύνει το περιβάλλον - αυξάνει το κόστος παραγωγής Η τυποποίηση είναι υποχρέωση



ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ 2/14.5.2010
Ε Χ Θ Ρ Ο Ι
ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ - ΑΝΑΡΣΙΑ (Ροδακινιά, Βερικοκιά)

Διαπιστώσεις: Η πτήση των ακμαίων έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται σε μεγάλους πληθυσμούς σε όλες τις περιοχές.
Οι προνύμφες που θα εκκολαφθούν προσβάλλουν αρχικά την νεαρή βλάστηση και στην συνέχεια τους καρπούς.
Συστάσεις: Συστήνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο που να καταπολεμεί και τα δύο έντομα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.
ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ
Διαπιστώσεις: Η πτήση των ακμαίων έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται σε μεγάλους πληθυσμούς στην περιοχή Αρτέμιδος του νομού Μαγνησίας. Οι προνύμφες που θα εκκολαφθούν προσβάλλουν τους καρπούς.
Συστάσεις: Συστήνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.
ΡΑΓΟΛΕΤΙΔΑ (Κερασιά)
Διαπιστώσεις: Η πτήση των ακμαίων έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται σε μεγάλους πληθυσμούς στην περιοχή Αρτέμιδος του νομού Μαγνησίας.
Οι προνύμφες που θα εκκολαφθούν προσβάλλουν τους καρπούς στο στάδιο έναρξης αλλαγής του χρώματος.
Συστάσεις: Συστήνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής
ΑΦΙΔΕΣ (ΜΕΛΙΓΚΡΕΣ) (Ροδακινιά, Δαμασκηνιά, Κερασιά)
Σε οπωρώνες που διαπιστώνεται προσβολή να γίνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
ΩΙΔΙΟ (Ροδακινιά- Βερικοκιά)
Διαπιστώσεις: Από δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν σε οπωρώνες διαπιστώθηκε ότι η ασθένεια εξαπλώνεται σε όλες τις περιοχές. Οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξή της .
Η περίοδος της ευαισθησίας των καλλιεργειών από το παθογόνο φθάνει μέχρι τη σκλήρυνση του πυρήνα και την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των βλαστών. Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα νεαρά δένδρα, τις όψιμες και τις ευαίσθητες ποικιλίες.
Συστάσεις: Για την προστασία των καρπών και της τρυφερής βλάστησης από την ασθένεια, συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο. Εφόσον επικρατεί ξηρός καιρός με μεγάλη ηλιοφάνεια, οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται, ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος, μέχρι το τέλος της περιόδου ευαισθησίας.
ΣΥΣΤΑΣΗ: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλεύονται και τους κατά τόπους Γεωργικούς Συνεταιρισμούς που ενδεχομένως να παρακολουθούν την περιοχή με δίκτυο φερομονικών παγίδων.
Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.
Για την έκδοση του παρόντος Δελτίου Γεωργικών Προειδοποιήσεων χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία συλλήψεων εντόμων από το δίκτυο παγίδων που ελέγχουν και συντηρούν ο Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Τυρνάβου και Περιχώρων, το Εργαστήριο Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ο Α.Σ. Φαλάνης τους οποίους ευχαριστούμε για την συνεργασία.
Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr.

Ο Προϊστάμενος Δ/νσης α.α.

Σπύρος Βλειώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: