Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Γεωπονικός Σύλλογος Νομού Λάρισας:Υποβάθμιση των Γεωπόνων στο νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ

Υποβάθμιση των Γεωπόνων στο νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ

Μια ακόμα «υποβάθμιση του επιστημονικού κλάδου» θα φέρει ο νόμος που αφορά το Σύστημα Προστασίας και Ασφάλισης της Αγροτικής Δραστηριότητας, υποστηρίζει σε επιστολή του ο Γεωπονικός Σύλλογος Νομού Λάρισας. Όπως τονίζουν οι Γεωπόνοι στο νομοσχέδιο προβλέπεται ο περιορισμός της δυνατότητας πρόσληψης έκτακτου με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή σύμβαση έργου στον ΕΛΓΑ. Στο εξής η εκτίμηση και η εξατομίκευση των ζημιών, που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, σε περίπτωση που το μόνιμο προσωπικό του ΕΛΓΑ δεν επαρκεί, θα μπορεί να πραγματοποιείται από πραγματογνώμονες γεωπόνους, οι οποίοι θα είναι πιστοποιημένοι για το σκοπό αυτό από το ΓΕΩΤΕΕ.

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρουν τα εξής:
«Δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα υποβάθμισης του επιστημονικού κλάδου μέσω της ψήφισης ενός νομοσχεδίου, που αφορά το Σύστημα Προστασίας και Ασφάλισης της Αγροτικής Δραστηριότητας. Σύμφωνα με το άρθρο 13 του προσχεδίου νόμου, που τίθεται προς ψήφιση, προβλέπεται ο περιορισμός της δυνατότητας πρόσληψης έκτακτου με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή σύμβαση έργου στον ΕΛΓΑ. Στο εξής η εκτίμηση και η εξατομίκευση των ζημιών, που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, σε περίπτωση που το μόνιμο προσωπικό του ΕΛΓΑ δεν επαρκεί, θα μπορεί να πραγματοποιείται από πραγματογνώμονες γεωπόνους, οι οποίοι θα είναι πιστοποιημένοι για το σκοπό αυτό από το ΓΕΩΤΕΕ.
Θεωρούμε ότι οι συνάδελφοι Γεωπόνοι είναι επαρκώς καταρτισμένοι σε Γεωπονικές Σχολές πενταετούς φοίτησης, γνωρίζουν άριστα τις μεθόδους εκτιμητικής των καλλιεργειών και η εν λόγω πιστοποίηση από το ΓΕΩΤΕΕ κατά τη γνώμη μας κρίνεται περιττή και απαράδεκτη.
Στο προεδρικό διάταγμα 344/2000, όπου αναφέρονται τα επαγγελματικά δικαιώματα του γεωτεχνικού (παρ. καταστ. άρθρο 8, κεφάλαιο β- επαγγελματικές δραστηριότητες γεωπόνων) αναφέρεται ρητά και σαφέστατα πως η διενέργεια κάθε εργασίας, που γίνεται για την ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής αποτελεί δραστηριότητα γεωπόνου και απαιτεί την υπογραφή του. Συνεπώς η πιστοποίηση, η οποία ζητείται από το προσχέδιο νόμου για την αγροτική ασφάλιση, καλύπτεται άριστα από το πτυχίο πανεπιστημιακής-επιστημονικής εκπαίδευσης πενταετούς φοίτησης σχολής μας.
Πιστεύουμε και προτείνουμε πως η πρόσληψη γεωπόνων στον ΕΛΓΑ πρέπει να συνεχίσει να γίνεται μέσω ΑΣΕΠ με ξεκάθαρη σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, με κατάργηση του επίμαχου 24μηνου 164/2004 χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις σεμιναρίων πιστοποίησης, που θα επιτείνουν το υπάρχον πρόβλημα της ανεργίας, που μαστίζει τον κλάδο μας. Η αξιόπιστη εκτίμηση διασφαλίζεται από γεωπόνους εκτιμητές μόνιμους ή συμβασιούχους με μορφή εργασίας, ενώ η οποιαδήποτε άλλη μορφή ανάθεσης έργου για τη διενέργεια των εκτιμήσεων εγκυμονεί κινδύνους.
Επίσης καλούμε το ΓΕΩΤΕΕ να μη δεχθεί αυτή την πρόταση του προσχεδίου νόμου για την διοργάνωση σεμιναρίων πιστοποίησης και τη δημιουργία πίνακα κατάταξης εκτιμητών εμπειρογνωμόνων και να απαιτήσει ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας ,που προασπίζεται τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων, πως οι εκτιμήσεις στην αγροτική παραγωγή θα πραγματοποιούνται από γεωπόνους-γεωτεχνικούς αποκλειστικά και μόνο ,και για τη διαπίστευση των εκτιμητών θα επαρκεί το πτυχίο Γεωπονικής Σχολής».

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος
ΣΟΦΟΛΟΓΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Γεν. Γραμματέας
ΜΠΕΚΥΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: