Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Μπήκαν οι βάσεις για Καλλικράτη στις ΕΑΣ Μαγνησίας

Θετικά ανταποκρίθηκαν οι πρόεδροι των ΕΑΣ Βόλου, Πηλίου και Αλμυρού, στο στοίχημα που αποτελεί η συνένωση των τριών συνεταιρισμών σε έναν ενιαίο φορέα μέσω του οποίου θα ισχυροποιηθεί η φωνή και παρουσία των αγροτών στις νέες εξελίξεις, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Νομάρχη Απ. Παπατόλια, του αρμοδίου αντινομάρχη Δημ. Μεργιαλή και των προέδρων των ΕΑΣ Βόλου, Πηλίου και Αλμυρού, κ.κ. Πρίντζου, Σπανού και Λάππα.
Ωστόσο, σοβαρό εμπόδιο εμφανίζεται όσον αφορά τα οικονομικά, δεδομένου του ότι οι δύο από τις τρεις ΕΑΣ εμφανίζουν ελλειμματικά ταμεία.
Την ώρα που η ΕΑΣ Βόλου εμφανίζεται εύρωστη και να μη χρωστά ούτε ένα ευρώ, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της Νικήτα Πρίντζο, οι άλλες δύο φέρονται να έχουν χρέη πλέον του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Επιτροπή αποτελούμενη από μέλη των τριών αγροτικών συνεταιρισμών, θα αναλάβουν να καταγράψουν τα περιουσιακά στοιχεία κάθε ΕΑΣ και να απεικονίσουν σε αριθμούς την κατάσταση των ταμείων.
«Οι δύσκολοι καιροί επιβάλλουν τις συνενώσεις», παραδέχθηκε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτας Πρίντζος, αρχή στην οποία συμφώνησαν και οι ομόλογοί του, του Πηλίου και του Αλμυρού.
«Οι παραδοσιακές συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν κλείσει πλέον τον κύκλο της ζωής τους. Από το μοντέλο των συνεταιρισμών- σφραγίδες πρέπει πλέον να περάσουμε σε σύγχρονες συνεταιριστικές οργανώσεις οι οποίες θα διακρίνονται από επιχειρηματική ευελιξία από ισχυρή δυνατότητα διαπραγμάτευσης στον τομέα της προσφοράς των αγροτικών προϊόντων αλλά και της ζήτησης των αγροτικών εφοδίων. Συνεταιρισμοί που θα διακρίνονται από ισοτιμία, από τη δυνατότητα αυτοδέσμευσης των μελών τους, τη δυνατότητα να προωθήσουν αποτελεσματικά τα δίκαια των αγροτών», τόνισε από την πλευρά του ο Νομάρχης Μαγνησίας, Απ. Παπατόλιας.

Σε αναζήτηση στέγης
Παράλληλα, οι ΕΑΣ θα βρεθούν σε αναζήτηση νέας στέγης για τη φιλοξενία του νέου φορέα. Η πρώτη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτα Πρίντζο, ήταν να στεγαστεί ο νέος φορέας, στο οικόπεδο της πρώην Περιφερειακής Αγοράς, στη Νεάπολη.
Στη συγκεκριμένη έκταση, μπορεί να αναπτυχθεί το εξαγωγικό εμπόριο και παράλληλα να λειτουργήσουν λαϊκές αγορές βιολογικών και άλλων προϊόντων σε μόνιμη βάση, δικαιολογώντας άλλωστε και τη δημιουργία της εταιρείας «Ιάσων».
Την πρόταση δεσμεύτηκε να προωθήσει η Νομαρχία Μαγνησίας, όπως επίσης και να εκπονήσει για λογαριασμό των ΕΑΣ μέσω της ΚΕΚΑΝΕΜ, τη μελέτη βιωσιμότητας.
agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: