Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Κατερίνα Μπατζελή:«Δεξαμενή τροφίμων η Ελλάδα»

Με όραμα την ανάδειξη της χώρας σε μια λιμνοδεξαμενή τροφίμων προχωρά και προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το πρόγραμμα συγχώνευσης των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Μέσω των συνενώσεων, της ανάπτυξης σοβαρού management αλλά και επιχειρησιακού σχεδίου θα έρθει η ανασυγκρότηση και η επιτυχία για το συνεταιριστικό κίνημα, διεμήνυσε η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, μιλώντας στη διημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ στην Πορταριά του Πηλίου.

Την προσπάθεια εξυγίανσης του συνεταιριστικού κινήματος χαιρέτησε η Υπουργός από το βήμα, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις νέες οικονομικές και κοινωνικές δομές και πραγματικότητα, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το στόχο που έχει τεθεί, αυτόν της ανάπτυξης της περιφέρειας αλλά και όλης της Ελλάδας.

«Είναι ευχής έργο που σε μια εποχή που χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις τις ζητάτε εσείς οι ίδιοι. Η ανάγκη για ουσιαστική ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος είναι αδήριτη μπροστά μας, ωστόσο πρέπει να το θέλουν οι ίδιοι οι αγρότες, τα μέλη των συνεταιρισμών. Ο ρόλος του κράτους μπορεί να είναι συστηματικός, αλλά θα είναι διακριτικός, θα στηρίζει, θα συμβουλεύει και θα ελέγχει», επεσήμανε η υπουργός.

Στο νέο μοντέλο οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να προσδοκούν ίση μεταχείριση από την κεντρική διακυβέρνηση, αλλά και οι ίδιοι να μην επιτρέπουν την έντονη παρέμβαση θεσμικών παραγόντων. Μάλιστα πρόταση της κ. Μπατζελή ήταν ο ρόλος του κράτους να περιορίζεται σε τρία βασικά σημεία και αυτά είναι η εφαρμογή του νομικού πλαισίου, η στήριξη απέναντι στα καρτέλ, καθώς και η αποσαφήνιση της φορολογίας εισοδήματος.

Απαραίτητη η καινοτομία
Την παρουσίαση νέων καινοτόμων δράσεων ζήτησε η υπουργός από τους παραβρισκόμενους. «Θα πρέπει να περάσουμε στη νέα γενιά συνεταιρισμών» σημείωσε η υπουργός, καθώς πλέον στόχος θα είναι οι νέοι συνεταιρισμοί να εξυπηρετούν, να διασφαλίζουν τα οφέλη και να προστατεύουν τα μέλη τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση στόχος είναι η κατάργηση – διάλυση των συνεταιρισμών και μελών - φαντασμάτων και παράλληλα η σύσταση και λειτουργία ενός διαπραγματευτικού συνεταιρισμού, ο οποίος ουσιαστικά θα είναι υπεύθυνος για όλες τις εμπορικές συναλλαγές.

«Πρέπει να σπάσετε την σιωπή της αγοράς. Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί», σημείωσε η κ. Μπατζελή και πρόσθεσε πως σε αυτό το πλαίσιο αναγκαία είναι και η ύπαρξη σωστού management και κατάρτισης επιχειρησιακού σχεδίου, καθώς οι νέοι συνεταιρισμοί δεν πρέπει να κουβαλήσουν την παθογένεια της προηγούμενης κατάστασης.

Λιμνοδεξαμενή τροφίμων
Μόνο εάν μετατραπεί σε μια λιμνοδεξαμενή τροφίμων η Ελλάδα θα μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα το νέο μοντέλο. Αυτό διεμήνυσε η κ. Μπατζελή χθες, εξηγώντας πως η χώρας μας πρέπει να εκμεταλλευτεί την παραγωγή της, ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές και να έχουμε αυτοδιαχείριση, χωρίς να ξεφεύγει αυτό από το στόχο ανάπτυξης των εξαγωγών. Ουσιαστικά στόχος είναι οι παραγωγοί και οι νέες Ενώσεις να παράγουν πραγματικά, να εμπορεύονται, να διαμορφώνουν ή να συδιαμορφώνουν την τιμή των διατροφικών και γεωργικών προϊόντων στην αγορά.

Συμφωνούν στα σημεία
Σύμπνοια πάντως διαπιστώθηκε στα περισσότερα σημεία μεταξύ της πρότασης του υπουργείου και της μελέτης της ΠΑΣΕΓΕΣ. Στα μέσα Ιουνίου θα τεθούν οι προτάσεις του υπουργείου σε διαβούλευση, ενώ έχει αρχίσει ήδη η προετοιμασία σε επίπεδο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η βασική διαφορά ωστόσο είναι πως η ΠΑΣΕΓΕΣ προτείνει τη μετατροπή των Ενώσεων σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, κάτι που χθες η κ. Μπατζελή παραδέχτηκε πως δεν θεωρεί ως την καλύτερη λύση.

«Προφανώς σε ένα διάλογο για μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση θα υπάρχουν και διαφωνίες και συμφωνίες. Το ζήτημα είναι ότι όλοι κάθονται να συζητήσουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Πάνω από όλα όμως θα πρέπει να δούμε κι εμείς ως κράτος το πώς θα διευκολύνουμε τις συγχωνεύσεις και τη μεγέθυνση των συνεταιριστικών οργανώσεων, διατηρώντας πάντα τις ισορροπίες της πολιτικής ανταγωνισμού και των αθέμιτων πρακτικών», επεσήμανε η υπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας τόνισε ότι δεν διέκρινε σημαντικές διαφοροποιήσεις στην πρόταση της υπουργού από την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αντίθετα «υπάρχει πολύ μεγάλη συναντίληψη για το τι πρέπει να γίνει. Εξάλλου δεν έχουμε κι άλλη επιλογή από το να καταγράψουμε πραγματικές δυνάμεις μέσα στους συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα λειτουργήσουν συλλογικά κι επιχειρηματικά. Αυτό νομίζω ότι είναι ο κοινός τόπος όχι μόνο για την ηγεσία του υπουργείου και της ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά για κάθε λογικό άνθρωπο. Πρέπει λοιπόν να ξεμπλέξουμε με τους ανενεργούς συνεταίρους, με τους συνεταιρισμούς σφραγίδες και να πάμε σε συνεταιρισμούς που θα έχουν ενεργά μέλη που θα δουλεύουν».

Τέλος σε ό,τι αφορά την κλαδική οργάνωση, τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένα κοστούμι για όλα τα προϊόντα και όλες της περιοχές.

Συντάκτης: Αλίκη Φωτιάδου
taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: