Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ρήξη ΠΑΣΕΓΕΣ- Ελαιουργικής για την ανταποδοτική εισφορά

Σε ρήξη έρχονται οι κορυφαίες συνεταιριστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ και Ελαιουργική, με αφορμή τη διαφωνία για την καθιέρωση ή όχι ανταποδοτικής εισφοράς από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (με επιβάρυνση των παραγωγών) για την προβολή και την προώθηση στην αγορά του ελαιόλαδου.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ με πρόεδρο τον Τζανέτο Καραμίχα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελιάς και Ελαιόλαδου τάχθηκε υπέρ της λήψης του μέτρου. Αλλά η Ελαιουργική, με πρόεδρο το Νίκο Βαλή διαφωνεί κάθετα. Η «κόντρα» μάλιστα φαίνεται να είναι έντονη, αφού η διοίκηση της Ελαιουργικής με ανακοίνωση της υπογραμμίζει ότι ψευδώς η ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι οι αποφάσεις για την επιβολή της ανταποδοτικής εισφοράς ελήφθησαν ομόφωνα, τονίζοντας τη διαφωνία της με το θέμα. Πανωγραψίματα… νέας γενιάς!

Η Ελαιουργική μάλιστα υπογραμμίζει την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για το ελαιόλαδο που να εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος (δηλ. ότι πράγματι είναι ελληνικό) αλλά και την αποτροπή τυχόν πανωγραψιμάτων από κάποιους επιτήδειους που θα θελήσουν να επωφεληθούν από την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στο 11%.

Τα πανωγραψίματα στην παραγωγή και τη διακίνηση ελαιόλαδου είναι δυνατόν να γίνουν από εμπόρους και παραγωγούς. Οι έμποροι που θα παρανομήσουν θα καλύψουν το δήθεν ελληνικό ελαιόλαδο που θα εμφανίζεται στα χαρτιά αλλά δεν θα υπάρχει, από παράνομες εισαγωγές λαδιών. Και οι παραγωγοί που θα παρανομήσουν αποδεχόμενοι την αναγραφή επιπλέον ποσοτήτων ελαιόλαδου θα εισπράξουν παράνομα επιστροφή ΦΠΑ.

Πιο αναλυτικά, η Ελαιουργική αναφέρει στην τελευταία ανακοίνωση της: «Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου της 31 Μαρτίου 2010 όπου διατυπώνεται η αντίθεσή μας στην επιβολή εισφοράς και με αφορμή την απόφαση του Δ.Σ. της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελιάς και Ελαιόλαδου για το ίδιο θέμα, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην λήψη οποιουδήποτε αποσπασματικού μέτρου αφού δεν υπάρχει σωστό σύστημα ιχνηλασιμότητας που να εξασφαλίζει και από την πιθανή νέα μορφή πανωγραψίματος που πιθανόν προκύψει από τους επιτήδειους αφού η επιστροφή Φ.Π.Α. στους παραγωγούς είναι 11% και αποτελεί δέλεαρ σε συνδυασμό και με την ελληνοποίηση ξένου ελαιόλαδου.

Επιμένουμε και συνεχίζουμε, τονίζει η Ελαιουργική, να ζητούμε να καταστρωθεί ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ και την ΕΛΙΑ. Τέλος διευκρινίζουμε ότι η απόφαση του Δ.Σ. της Εθνικής Διεπαγγελματικής της 31ης Μαρτίου 2010 δεν ήταν όπως αναφέρεται στο Δελτίου του 5118 της ΠΑΣΕΓΕΣ ομόφωνη».

Οι θέσεις της Ελαιουργικής Ως γνωστό, θέση της Ελαιουργικής είναι ότι «με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συμμετοχή όλων των συναρμοδίων φορέων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ και ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, να καταστρωθεί Εθνική Στρατηγική για το Ελληνικό Ελαιόλαδο και την Ελιά, στην οποία θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο καθιέρωσης ανταποδοτικής εισφοράς, καθώς επίσης οι διαχειριστικές λεπτομέρειες, -είσπραξη διάθεση-.

Στην εθνική στρατηγική πρέπει να προβλέπονται ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία του ελληνικού ελαιόλαδου από την νοθεία, την ελληνοποίηση, τα πιστωτικά τιμολόγια και τον μεγάλο αριθμό σημάτων, πληγές οι οποίες προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα που σήμερα βλάπτουν το ελληνικό ελαιόλαδο. Σήμερα χωρίς σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής για το ελληνικό ελαιόλαδο και την ελιά θεωρείται αποσπασματικό μέτρο η καθιέρωση οποιασδήποτε εισφοράς. Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί δεν μπορούν να πληρώσουν οποιαδήποτε εισφορά».

Τι υποστηρίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ Όπως εξήγησε ο κ. Καραμίχας, ο πόρος που θα δημιουργηθεί θα είναι της τάξης του 1 με 1, 5 εκατ. ευρώ, θα δώσει την δυνατότητα άνετης πρόσβασης σε κοινοτικά κονδύλια και θα εξυπηρετήσει σχεδόν αποκλειστικά τον στόχο της προώθησης μέσω προγραμμάτων, κυρίως των εξαγωγών, των ελαιολάδων και των ελιών και ενδεχομένως σε πολύ μικρό βαθμό συμβουλευτικές παρεμβάσεις σε ζητήματα της εσωτερικής αγοράς. Πρόκειται για απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΟΕΕ η οποία βασίζεται τόσο στην εμπειρία άλλων χωρών, όπως της ανταγωνίστριας Ισπανίας όπου η αντίστοιχη Διεπαγγελματική Ελαιολάδου διαχειρίζεται αρκετά εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχης ελληνικής Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου.

Όσον αφορά την προέλευση του, σύμφωνα με την απόφαση όλων των μερών της Διεπαγγελματικής, θα προέρχεται κατά 50% από την πλευρά των παραγωγών και κατά το υπόλοιπο 50% από την πλευρά των εμπόρων, ενώ για την διαχείριση του πρόκειται να ψηφιστεί εσωτερικός κανονισμός ο οποίος θα δεσμεύει τις διοικήσεις της Διεπαγγελματικής καθώς και την Γενική της Συνέλευση, για τον στόχο που θα διατίθεται.

fokidanet.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: