Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

H γεωργία στο μεταίχμιο, Σαμοθράκη, 5-23 Ιουλίου 2010

Φέτος το ΘΟΠ θα πραγματοποιηθεί στη μαγευτική Σαμοθράκη από 5-23 Ιουλίου (Θέρμα, αίθουσα παλαιού δημοτικού σχολείου) με θέμα «Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ»

Θερινό Oικολογικό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Σαμοθράκη, 5-23 Ιουλίου 2010

ΣΤΗΝ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ
«12Ο ΘΕΡΙΝΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»
Με θέμα «η γεωργία στο μεταίχμιο». Ένα ζήτημα που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με τη νέα αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τις γνωστές αδυναμίες του αγροτικού χώρου. Μια ολοκληρωμένη θεώρηση από τους ομηρικούς ως τους κλασσικούς χρόνους κι από κει στη σύγχρονη εποχή με τα νέα αδιέξοδα και προβλήματα αλλά και τις αναδυόμενες λύσεις. Ογδόντα ώρες μαθήματα υψηλού επιπέδου από εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και της επιστήμης. Το αντίστοιχο βιβλίο κυκλοφορεί τον Ιούνιο από τα Ελληνικά Γράμματα. Αποτελεί το 12ο μιας μοναδικής σειράς, επίτευγμα για τα εκδοτικά μας δεδομένα.*


Καλοκαιρινές διακοπές με περιεχόμενο; Μια ερώτηση με πολλές απαντήσεις. Το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ) δίνει εδώ και 12 χρόνια τη δική του απάντηση. Δημιούργησε το Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο (ΘΟΠ) και έκτοτε (από το 1998) προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα σε όσους θέλουν να συνδυάσουν τη σύγχρονη γνώση στην οικολογία και το περιβάλλον με την αναζήτηση νέων τόπων και νέων κοινωνικών συνευρέσεων. Μέχρι σήμερα, πάνω από 1300 άτομα έχουν συμμετάσχει στους κύκλους μαθημάτων και διαλέξεων, πράγμα που μαρτυρά όχι μόνο την απήχηση του θεσμού αυτού, αλλά και την ανάγκη μιας συνεχούς επιμόρφωσης καθώς η πραγματικότητα (ή τα εργαλεία για την ανάγνωσή της και την ερμηνεία της) αλλά και οι σχετικές επιστήμες, εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Φέτος το ΘΟΠ θα πραγματοποιηθεί στη μαγευτική Σαμοθράκη από 5-23 Ιουλίου (Θέρμα, αίθουσα παλαιού δημοτικού σχολείου) με θέμα «Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ». Είναι διαρκείας τριών εβδομάδων και περιλαμβάνει τετράωρα μαθήματα καθημερινά (http://www.facebook.com/l/aa651;10.00-14.00), απογευματινές διαλέξεις ανοικτές για το κοινό και επισκέψεις σε σημεία του νησιού με ειδικό ενδιαφέρον. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν μία, δύο ή και τρεις από τις ενότητες που προσφέρονται. Η διοργάνωση γίνεται υπό την εποπτεία του ΔΙΠΕ (Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών, http://www.facebook.com/l/aa651;www.dipe.gr) με την υποστήριξη του Δήμου Σαμοθράκης (http://www.facebook.com/l/aa651;www.samothraki.gr).
Υπεύθυνος προγράμματος είναι ο Δρ περιβαλλοντολόγος -πρόεδρος του ΔΙΠΕ, Ηλίας Ευθυμιόπουλος. Το προκαταρκτικό πρόγραμμα των μαθημάτων (ενδέχεται να υποστεί μικρές αλλαγές) περιλαμβάνει τα θέματα:

Γιάννης Λυριτζής, αρχαιολογία της γεωργίας – Βγένα Βαρθολομαίου, η εξέλιξη των γεωργικών εργαλείων - Κωνσταντίνος Θανασουλόπουλος, γεωργική πρακτική & ανάπτυξη στην Ελλάδα από τους προϊστορικούς ως τους κλασσικούς χρόνους - Λεωνίδας Λουλούδης, γεωργία, τρόφιμα, καταστάσεις, τάσεις - Έρση Ζακοπούλου, αγροτικοί πληθυσμοί και ταυτότητες στην Ελλάδα - Κωνσταντίνος Κοσμάς, ερημοποίηση της γης - Γιώργος Βλάχος, αστική επέκταση και το μέλλον της γεωργίας - Νικόλαος Δαλέζιος, κλιματική αλλαγή & γεωργία - Αντωνία Γαλανάκη, γεωργία και φύση - Θανάσης Κίζος, το ελληνικό αγροτικό τοπίο - Ηλίας Ευθυμιόπουλος, Μιχάλης Μοδινός, τo αγροδιατροφικό διακύβευμα - Σπύρος Καχριμάνης, η αποδιάρθρωση της ελληνικής γεωργίας μετά την ένταξη στην ΕΕ - Εύη Αραχωβίτη, ο αγροτουρισμός ως ευκαιρία ανασυγκρότησης της ελληνικής υπαίθρου - Γεώργιος Σκαράκης, αγρο-βιοτεχνολογία και βιωσιμότητα - Δημήτρης Μπιλάλης, η βιολογική γεωργία ως απάντηση στην κρίση - προβολή ταινίας, Ιωάννης Θεοχαρόπουλος: τα βιοκαύσιμα ως εναλλακτική λύση στην κρίση της γεωργίας.

Πληροφορίες: Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών
Χαρ. Τρικούπη 65, 106 81 Αθήνα, τηλ 210 8848055 -56, φαξ: 210-8846278
e-mail : thop@dipe.gr, website: www.dipe gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: