Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Τοποθέτηση του Συλλόγου Γεωπόνων Εκπαιδευτικών Ελλάδας σε εκδήλωση στις 03/06/2010 του Γεωπονικού Συλλόγου ν.Λάρισας

Τοποθέτηση του Συλλόγου Γεωπόνων Εκπαιδευτικών Ελλάδας σε εκδήλωση στις 03/06/2010 του Γεωπονικού Συλλόγου ν.Λάρισας,σχετικά με τα επαγγελματικά προβλήματα των Γεωπόνων και τους βασικούς άξονες αντιμετώπισής τους μέσα από την Εκπαίδευση και Κατάρτιση,
Προς: Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Λάρισας

O Σύλλογος Γεωπόνων Εκπ/κών Ελλάδας χαιρετίζει τη συγκέντρωση των συναδέλφων γεωπόνων που οργανώνει ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν.Λάρισας.
Οι Γεωπόνοι Εκπ/κοί απασχολούνται στη Δευτεροβάθμια Εκπ/ση, Γυμνάσια και Λύκεια -Γενικά και Επαγγελματικά- και αριθμούνται σε 800 περίπου μόνιμους Δημοσίους Υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΔΒΜΘ) και άλλους 40-50 περίπου που ετησίως απασχολούνται από το ΥΠΔΒΜΘ ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι.
Η θέση μας όμως στην εκπαίδευση κρίνεται -ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- επισφαλής, καθόσον ο αριθμός των διοριζόμενων έχει μειωθεί δραματικά, σχεδόν μηδενιστεί. Η τελευταία προκήρυξη περιελάμβανε 6 μόνον εκπ/κούς κλάδου ΠΕ14.04 και 05 (δηλαδή Γεωπόνους και Δασολόγους)
.
Επί πλέον, τα τελευταία χρόνια η Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί πεδίο επικίνδυνων πειραματισμών, όταν με την κυοφορούμενη νέα μεταρρύθμιση τα τελευταία 12 χρόνια έχουμε συνολικά 3 μεταρρυθμίσεις σε αυτήν. Το μέλλον της Επαγ. Εκπ/σης φαίνεται αβέβαιο αφού η διάσταση των προβλημάτων της έχει χαρακτήρα ποσοτικό, ποιοτικό και ταξικό. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή επιστημονική μελέτη και αξιολόγηση του συστήματος, ώστε να αναδειχθούν τα αδύνατα σημεία του και με βάση αυτά να προχωρήσουν οι αναγκαίες προσαρμογές και βελτιώσεις.
Ο Σύλλογός μας θεωρεί ότι τα θέματα ή τα προβλήματα της εκπαίδευσης ή και της κατάρτισης που προκύπτουν για τους γεωπόνους σχετίζονται:
• με τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα παραγωγής
• με τις ανάγκες του γενικότερου αγροτικού τομέα συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανιών τροφίμων
• με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του αγροτικού, περιαστικού και αστικού χώρου
• και τελικά βέβαια, με τα επαγγελματικά ζητήματα σχετικά με την παροχή των υπηρεσιών που γίνεται από τους ίδιους αλλά και από άλλους γεωτεχνικούς μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
Ειδικότερα στον Τριτογενή Τομέα θα πρέπει οι Γεωπόνοι να ενσκήψουμε ιδιαίτερα. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 η παροχή υπηρεσιών και γνώσεων γινόταν μέσω των Γεωργικών Εφαρμογών του Υπουργείου Γεωργίας. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα οι Γεωργικές Εφαρμογές έχασαν το ρόλο τους. Μετά την κατάργηση το 2000 των Οργανισμών Βάμβακος, Καπνού και Ελαιολάδου, ότι υπήρχε ως συστηματική μεταφορά γνώσης και πληροφοριών από πλευράς Υπουργείου Γεωργίας στον Αγρότη, καταργήθηκε. Η αλλαγή καθεστώτος των ΚΕΓΕ και η δημιουργία του ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα δεν μπόρεσε να καλύψει σε κανένα βαθμό αυτές τις ανάγκες. Έγιναν και γίνονται προσπάθειες, αλλά σαν μια «αόρατη» δύναμη να κρατά τον φορέα αυτό καθηλωμένο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Το θέμα χρήζει ξεχωριστής εισήγησης. Τα ΤΟ.Κ.Α.Α., χωρίς να προχωρήσουμε σε όποια ανάλυση των λόγων, απέτυχαν και διαλύθηκαν. Αποτελέσματα αυτών είναι:
• Η πρόσβαση και η καλή πίστη των Γεωπόνων στο κομμάτι της κοινωνίας που άμεσα σχετίζονται, τους αγρότες, να χάσει την ζωντάνια, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά της. Η αντικατάσταση αυτής της λειτουργίας από τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων, που αυξήθηκαν ποσοτικά και ποιοτικά, δεν μπορεί αλλά ούτε και είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες για επιμόρφωση και ουσιαστική ενημέρωση, έστω των άμεσα ενδιαφερομένων.
• Η κοινωνία εφόσον δεν μπορεί να πληροφορηθεί τις ανάγκες που μπορούμε να καλύψουμε στο άμεσα επαγγελματικό μας αντικείμενο, την γεωργία, αλλά και την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά μας άρχισε να χάνει την εκτίμηση που είχε στο γεωπόνο. Τελικά έχουμε ουσιαστικά φθάσει στην σχεδόν πλήρη απαξίωση των ικανοτήτων μας από την κοινωνία ή στην αδιαφορία της και την πλήρη άγνοια της γι αυτές. (π.χ. Ποιος γνωρίζει -εκτός από εμάς- ποιος επιστημονικός κλάδος είναι υπεύθυνος για την πρόοδο και αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωικής παραγωγής; Οι περισσότεροι θα δηλώσουν άγνοια και αρκετοί θα απαντήσουν οι Κτηνίατροι!)
• Πολύ περισσότερο η κοινωνία δεν μπορεί να αντιληφθεί τις γνώσεις και τις ικανότητές αλλά και την επιστημονική και επαγγελματική εμπλοκή μας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του περιβάλλοντος και όσων συνδέονται με αυτά (κλιματική αλλαγή, μεταλλαγμένα, ρύπανση υδροφόρου ορίζοντα, πράσινο, μεγάλα έργα, κλπ).
Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την υποβάθμιση του ρόλου του Γεωπόνου στην κοινωνία χρειάζεται να αναπτύξουμε το ρόλο του στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση. Αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος δρόμος για την άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη προβολή του κλάδου μας. Έτσι θα ξαναποκτήσουμε την καλή μας πίστη και εμπιστοσύνη όχι μόνο από τους αγρότες αλλά και από το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας. Έτσι θα αντιληφθούν οι πολίτες της χώρας μας τους κλάδους μας και θα αποδεχθούν τις επαγγελματικές ικανότητες που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στο πλαίσιο του Γεωπονικού Επαγγέλματος.
Βασικοί άξονες σήμερα για την επίτευξη αυτού του στόχου:
1. Η δημιουργία στα πλαίσια των Γεωπονικών Σπουδών κατάλληλων δομών όπου ο Γεωπόνος θα αποκτά τα εφόδια (πνευματικά, πρακτικά και ψυχικά) για την εμπλοκή του στα αντικείμενα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Ο Γεωπόνος μ’ αυτά τα προσόντα θα είναι ο ηγέτης για την παραγωγική και επαγγελματική πρόοδο των κατοίκων των αγροτικών περιοχών. Σχετικά με το θέμα αυτό υπάρχουν κατατεθειμένες σειρά προτάσεων του Συλλόγου μας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η τελευταία πριν δύο μήνες. Τέτοιες προτάσεις έχουν κατατεθεί από μας από το 2004 στο ΥΠΕΠΘ αλλά και σε επιτροπή του Υπ. Γεωργίας το 2005 (για τα προβλήματα της ζωικής παραγωγής) όπου συμμετείχαμε ως μέλη.
2. Η στήριξη του υπάρχοντος δυναμικού των Γεωπόνων-Εκπαιδευτικών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από τις δομές και τους επιμέρους συνδικαλιστικούς και άλλους παράγοντες του Γεωπονικού Κόσμου (ΓΕΩΤΕΕ, ΠΟΣΓ, ΠΟΓΕΔΥ, κλπ). Ειδικότερα ο ρόλος του ΓΕΩΤΕΕ και η συμμετοχή του σε μια σειρά θεσμικά όργανα της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης (π.χ. ΑΣΕΠ, επιτροπή εξετάσεων ΟΑΕΔ, Δ.Σ. ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα, κλπ) είναι κομβικός. Προϋποθέσεις για την ουσιαστική συμβολή του είναι:
• Πρώτον η συμμετοχή στις επιτροπές και τα συμβούλια ατόμων σχετικών στα αντικείμενα που μπορούν να τα υποστηρίξουν και να παράγουν θέσεις.
• Δεύτερον (το σημαντικότερο) η δημιουργία σχετικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που θα συζητά και θα παράγει θέσεις για το Επιμελητήριο. Πάλι, εδώ και οκτώ χρόνια, ο Σύλλογός μας έχει κάνει σχετικές προτάσεις προς τις εκάστοτε διοικήσεις και προέδρους του Επιμελητηρίου χωρίς όμως πρακτικά αποτέλεσμα. Η πιο πρόσφατη προσπάθειά μας, με συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις, πριν από ένα και πλέον χρόνο, έχει προσκρούσει σε μικροπαραταξιακά και συντεχνιακά προβλήματα για τα οποία δεν θέλουμε να επεκταθούμε.
3. Η στήριξη και ανάπτυξη των δομών του ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα μπορεί να αποτελέσει το αρχικό «βλαστοκύτταρο» για την ανάπτυξη της κατάρτισης στον αγροτικό τομέα της χώρα μας. Θα μπορούσε προοπτικά να μετεξελιχθεί και σε έναν ενιαίο φορέα εκπαίδευσης και κατάρτισης στο πρότυπο της Ιταλίας, αλλά την παρούσα στιγμή είναι πολύ δύσκολο ένα τέτοιο εγχείρημα.
Σημασία έχει να στηριχθεί ο Οργανισμός για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τον πολυσύνθετο ρόλο του. Συγκεκριμένα:
• Να απελευθερωθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και να αρχίσουν άμεσα τα προγράμματα κατάρτισης.
• Να κρατήσει την αυτονομία του. Η σύνδεσή του με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και άλλους άσχετους με την εκπαίδευση και κατάρτιση φορείς θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα που φοβόμαστε ότι θα υποβαθμίσουν ως θα ακυρώσουν τη δράση του.
• Να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ η αναβάθμιση - ανανέωση των υπολοίπων πέραν των περίπου 20 δομών του που έχουν πανελλαδικά ανασκευαστεί. Σκοπός πρέπει να είναι η δημιουργία τουλάχιστον μιας δομής ανά νομό της χώρας.
• Να προχωρήσει το ηλεκτρονικό δίκτυο των 18 νέων βιβλιοθηκών του -που έχουν πανελλαδικά κατασκευαστεί από το Γ΄ ΚΠΣ- και να γίνουν αυτές λειτουργικές. Αντίστοιχα να προχωρήσει το ηλεκτρονικό δίκτυο όλων των δομών του Οργανισμού.
Μέσα από αυτές τις αρχικές δράσεις θα αρχίσει να δραστηριοποιείται ο τομέας εκπαίδευση και κατάρτιση στη γεωργία και το περιβάλλον και θα αρχίσει η άνθιση για το σύνολο του Γεωπονικού κλάδου. Οι κοινωνίες σήμερα μέσα από την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ αντιλαμβάνονται, οριοθετούν και αναζητούν τη λύση για τις ανάγκες τους. Περαιτέρω εκτιμούν την σημασία αλλά και την αξία αυτών που μπορούν να γίνουν οι φορείς για την ικανοποίησή τους. Τα ΜΜΕ στη χώρα μας δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο που επιθυμούμε και πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίος για τους κατοίκους της. Ο μόνος ουσιαστικός και υπαρκτός δρόμος για την ανέλιξη του κλάδου μας είναι αυτός της εκπαίδευσης και κατάρτισης. Έτσι θα γίνει ουσιαστική η αξιοποίηση των προσόντων των Γεωπόνων από την κοινωνία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό δεν είναι μόνο προς όφελος των γεωπόνων -και αυτό βέβαια ισχύει- αλλά κύρια η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη των γνώσεων και δεξιοτήτων μας. Αυτό είναι συνεχώς εμφανές γύρω μας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εξηγούμε στη συνέχεια και τονίζουμε γιατί η παρουσία των Γεωπόνων Εκπαιδευτικών συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία των σκοπών της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης αλλά και της Επαγ. Εκπ/σης ειδικότερα. Γιατί τελικά ο Γεωπόνος σε όποιο χώρο εκπαίδευσης βρεθεί, αποτελεί μια ξεχωριστά πολύτιμη, στην πράξη, μονάδα.
Ο συνεχής πνευματικός αλλά και πρακτικός βάσανος του φοιτητή Γεωπονίας στα επιστημονικά αντικείμενα του κλάδου και στην ανίχνευση των αλληλοσυσχετίσεών τους σε συγκεκριμένο αντικείμενο, τον οδηγεί στην αποκόμιση της ιδιότητάς του ως «Γεωπόνου». Αυτή η συνεχής διαδικασία διαμορφώνει και την ικανότητά του να βρίσκει θεωρητικές και κυρίως πρακτικές λύσεις στα πολυποίκιλα και διαφορετικά προβλήματα που καθημερινά θα του παρουσιάζονται στην εκτέλεση του όποιου έργου ή εργασίας συνδέεται με τα αντικείμενά του. Όχι μόνο λοιπόν από το χαρακτήρα των αντικειμένων της επιστήμης του, αλλά και από τον τρόπο που δομεί εντός του τις θεωρητικές του γνώσεις και τις δεξιότητές του, ο Γεωπόνος είναι σε θέση να αντιληφθεί και να ανταποκριθεί ως δάσκαλος σε ποικίλα και διαφορετικά προγράμματα σπουδών. Έχοντας δε εξοικειωθεί πειραματικά με τη δυνατότητα απομόνωσης παραγόντων για τη διερεύνηση των σύνθετων, με τεχνικές και βιολογικές προεκτάσεις, προβλημάτων της επιστήμης του, έχει όλα τα εφόδια να καλύψει με επάρκεια τις πολύπλευρες και διαφορετικές ανάγκες των μαθημάτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της όποιας κατάρτισης, στα γνωστικά του αντικείμενα.

Με εκτίμηση για τις πρωτοβουλίες σας
Για το Δ.Σ.

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΣΑΤΗΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΣΜΑΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διδυμοτείχου 14, 104 44 Αθήνα
Τηλ/Fax: 210-6003230, 210-5138873
κιν.: 6945840032, 6977749143
E-mail: info@sygeke.gr
TsatirisB@aua.gr
akosmat@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: