Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ «ΑΘΗΝΑ 9,84»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ «ΑΘΗΝΑ 9,84»

ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΪΚΟ & ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Κατερίνα Μπατζελή είναι μαζί μας, κα Υπουργέ γεια σας.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας πέφτει ο πρώτος κλήρος από ότι ακούσαμε από χτες. Ο πρώτος κλήρος δηλαδή στην ΑΓΡΟΓΗ που είναι στην αρμοδιότητά σας και που καταργείται και φεύγει και κόσμος με συμβάσεις αορίστου χρόνου, έτσι δεν είναι;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ναι, νομίζω ότι αυτό ήταν γνωστό, το είχαμε πει. Yπήρχαν συμβάσεις αορίστου χρόνου, συμβάσεις που είχαν υπογραφεί λίγο πριν γίνουν οι εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλες αυτές είναι προεκλογικές;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Οι 269 συμβασιούχοι.

Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει είναι να μειώσουμε τους οργανισμούς. Yπήρχαν οργανισμοί που είχαν συναρμοδιότητες, όχι πλεονάζον προσωπικό. Στα πλαίσια λοιπόν των συγχωνεύσεων των οργανισμών, όπως είχαμε πει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, θα συγχωνεύσουμε πολλούς οργανισμούς στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μεταξύ αυτών είναι η ΑΓΡΟΓΗ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αφού συγχωνεύονται, διαλύεται η ΑΓΡΟΓΗ και εφόσον δημιουργηθούν θέσεις στον Οργανισμό Πληρωμών που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο έργο της ΑΓΡΟΓΗ θα γίνουν οι
..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα μεταταγούν κάποιοι από εκεί, ναι. Κυρία Υπουργέ, ωστόσο βεβαίως είναι 100% θετικό βήμα οι συγχωνεύσεις, ακόμα και η κατάργηση οργανισμών άχρηστων.

Από την άλλη μεριά όμως πρέπει να δεχτούμε ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα από ότι θυμόμαστε που απολύονται άνθρωποι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, γιατί στη συνείδησή μας οι συμβάσεις αορίστου χρόνου είχαν χαρακτήρα μονιμότητας, έτσι δεν είναι; Και αυτό ίσως σημαίνει κάτι για το μέλλον.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Όχι δε σημαίνει τίποτα για το μέλλον. Αυτό που γίνεται τώρα δεν σημαίνει αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Απλά και μόνο, όταν καταργείς έναν οργανισμό, όπου πλέον δεν έχει το ρόλο και το σκοπό για τον οποίον έγινε η πρόσληψη, ασχέτως το πώς έγινε, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει ο οργανισμός και συνεπώς αντίστοιχα αντιμετωπίζονται και οι εργαζόμενοι.

Είναι Α.Ε. η ΑΓΡΟΓΗ, είναι ανώνυμη εταιρεία, οπότε θα ακολουθήσουμε όλες τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από το Εργατικό Δίκαιο..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαθαίνουμε ότι κάνατε μια εκδήλωση για τη μεσογειακή διατροφή και για την τυποποίηση που πρέπει να έχουν τα μεσογειακά προϊόντα.

Αυτό το οποίο ξέρουμε όλοι σε αυτή τη συγκυρία που διερχόμαστε είναι το γεγονός ότι εισάγουμε πολύ μεγάλο μέρος προϊόντων, τα οποία καταναλώνουμε από το εξωτερικό και τα ελληνοποιούμε, αυτοί που τα εισάγουν τα ελληνοποιούν, με συνέπεια να φτάνουν και στον καταναλωτή με πολύ μεγαλύτερη τιμή από όση θα έπρεπε.

Δεν ξέρω αν αυτό το σχέδιο το οποίο εσείς έχετε ετοιμάσει συνδέεται με αυτό το οποίο σας λέω τώρα, ωστόσο νομίζω ανήκει σαφώς στις αρμοδιότητές σας. Τι κάνουμε λοιπόν, τι κάνετε ούτως ώστε αντί να έχουμε πολύ μεγάλες εισαγωγές τέτοιων προϊόντων να εξάγουμε τα ελληνικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα μεσογειακά, τα μεσογειακής προελεύσεως;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα που πολύ σωστά θέσατε, δηλαδή τις αθρόες εισαγωγές, υπάρχει μία σειρά από μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν.

Πρώτον ότι ο Έλληνας παραγωγός θα πρέπει να πειστεί να παράγει διατροφικά προϊόντα ποιοτικά αναγνωρίσιμα και με χαμηλό κόστος. Κόστος που εμείς, εννοώ ως κράτος, ως Κυβέρνηση, ως δημόσιος τομέας, θα πρέπει να του το διασφαλίζουμε έχοντας σαφείς όρους αγοράς. Δηλαδή να μην υπάρχει το παραεμπόριο, να μην υπάρχει ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Το δεύτερο για τις εισαγωγές. Οι εισαγωγές γενικά δεν απαγορεύονται, να πούμε τον γενικό κανόνα, έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ασφαλώς, ασφαλώς.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν απαγορεύονται. Αυτό όμως που απαγορεύεται είναι να μην ελέγχονται οι εισαγωγές. Να μην ελέγχονται από πλευράς ποιότητας, αλλά και ποσότητας.

Εδώ λοιπόν είναι το μεγάλο ζήτημα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κακή συνείδηση κάποιων εισαγωγέων, ή όσων εισάγουν και τα περιθώρια που τους αφήνει το κράτος ώστε να το κάνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαφώς, γιατί μετά κερδοσκοπούν.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σε ότι αφορά το πρώτο τη συνείδηση, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, διότι δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι στα τελωνεία, προχωράμε σε ελέγχους στα τελωνεία. Είναι μάλιστα ένα πρόγραμμα το οποίο παρακολουθείται και ηλεκτρονικά.

Σε ότι αφορά το πώς χρησιμοποιούνται οι εισαγωγές, εγκρίθηκε χθες μία πολύ μεγάλη επένδυση διαμέσου της ψηφιακής σύγκλισης, την οποία καταθέσαμε εμείς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να στήσουμε την ιχνηλασιμότητα. Είναι ένα σύστημα όπου όταν εισάγεται ή όταν παράγεται ένα προϊόν ελέγχεται μέχρι το ράφι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελέγχεται ως προς τι κα Υπουργέ;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ελέγχεται η κυκλοφορία του. Αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες. Δεν είναι ότι εμείς καινοτομούμε με την ιχνηλασιμότητα, απλώς έχουμε καθυστερήσει στην ιχνηλασιμότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζήτημα είναι κα Υπουργέ πως θα πείσετε και τους Έλληνες παραγωγούς να στραφούν σε προϊόντα τα οποία χρειαζόμαστε, όπως έκαναν για παράδειγμα στο Νευροκόπι που κάνουν κλαδικές συμφωνίες για την απορρόφηση της πατάτας ή στη Φλώρινα με τα φασόλια τέλος πάντων με τα όσπριά τους και τα λοιπά και να εγκαταλείψουν την παραδοσιακή καλλιέργεια.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτό λοιπόν έγινε εχτές. Να το πω απλά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έγινε εχτές; Πείτε το λοιπόν.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πρέπει να πείσουμε τον παραγωγό ότι εμείς θα προωθούμε τα ποιοτικά προϊόντα τα παραδοσιακά, που φυσικά δεν είναι τα μοναδικά που μπορούμε να εξάγουμε ή να καταναλώνουμε. Αλλά εάν δεν υπάρχει το κίνητρο το καταναλωτικό και το παραγωγικό, ο παραγωγός δεν θα παράγει «δύσκολα» προϊόντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς αν δεν υπάρχει βεβαίως.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θα πάει στο εύκολο, στο χημικό, στο φυτοφάρμακο, στο μπόλιασμα, όλα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πάντως, το πώς θα πείσετε ή τι κίνητρα θα δώσετε, έρχεται να δέσει με την αιτία των αντιδράσεων των αγροτών. Θυμόμαστε ότι είσαστε η πρώτη Υπουργός η οποία αντιμετωπίσατε όταν αναλάβατε εξεγέρσεις, να το πούμε έτσι. Και δεν ξέρω τι έχει γίνει από τότε ως τώρα και αν αυτά που λέτε σήμερα δίνουν απάντηση για να μην αντιμετωπίσετε μεθαύριο τα ίδια.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Οι δομικές αλλαγές στην αγροτική οικονομία και γενικά στην οικονομία δε λύνονται με ραβδάκι νεράιδας ή μάγισσας, πάρτε το όπως θέλετε. Όσα εμείς προωθούμε τώρα κι είναι έτοιμα, δημιουργούν καινούριες δομές. Δηλαδή το ποιοι θα εφαρμόσουν την αγροτική πολιτική, διότι δεν υπήρχαν δομές.

Μητρώο αγροτών, μητρώο εμπόρων, καινούριο σύστημα για τους συνεταιρισμούς, καινούριος κανονισμός για το συνδικαλισμό, φυτοφάρμακα, διεπαγγελματικές οργανώσεις που θα διαχειρίζονται από κοινού τα συμβόλαια που θα υπογράφουν οι παραγωγοί με τους εμπόρους, και περιορισμός-καθορισμός ανώτατου κέρδους από το χωράφι μέχρι το ράφι.

Αυτά είναι ήδη έτοιμα και θεωρώ ότι δεν υπήρξε άλλη Κυβέρνηση που να έχει νομοσχέδια έτοιμα να ψηφιστούν μέσα σε επτά μήνες, κάτω από τις γνωστές συνθήκες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, έχετε εικόνα πως αντιμετωπίζονται όλα αυτά ή τι δείκτης συνεργασιμότητας υπάρχει με τους ίδιους τους αγρότες και τους φορείς τους;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τα συναρμόδια Υπουργεία;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: ‘Ενα νομοσχέδιο δεν περνάει άμα δε συνεργαστείς με τα συναρμόδια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι είναι.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτό είναι δεδομένο και πριν ακόμα το καταθέσουμε υπάρχουν γνωμοδοτήσεις και σύμφωνη γνώμη, αυτό είναι ουκ άνευ.

Όσο για τους αγρότες, το 80% θέλουν πολύ μεγάλες παρεμβάσεις και είμαστε μαζί τους και ένα 20% θέλει να εμείνουν στις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Εμείς σηματοδοτούμε ότι το τρόφιμο είναι η αιχμή του δόρατος. Ο συνδυασμός διατροφικής ασφάλειας και ενεργειακής ασφάλειας, στην οποία πλέον συμμετέχουν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ίδιοι οι αγρότες, μπορεί να τους βάλει στο επίκεντρο της οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ να κλείσουμε με μια ερώτηση για το ασφαλιστικό. Διαβάζω εδώ σήμερα στις εφημερίδες μία δήλωση, την οποία έκανε εχθές στο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ ο Υπουργός ο κ. Παπακωνσταντίνου που λέει: «Αφού το προσδόκιμο των γυναικών είναι μεγαλύτερο των ανδρών, δεν νοείται να είναι μικρότερα τα όρια συνταξιοδότησής τους». Σας βρίσκει σύμφωνη αυτή η προσέγγιση;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Νομίζω ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου το ξέρει το ζήτημα με τον κ. Λοβέρδο, δεν μπορώ να πω κάτι, αυτά βγαίνουν από στοιχεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά τώρα να έρχεται ως επιχείρημα το προσδόκιμο ακούγεται κάπως, έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις γυναίκες-μητέρες;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγεται κάπως.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Κοιτάξτε, αυτά νομίζω ότι βγαίνουν και από στοιχεία οικονομικά-στατιστικά, δεν είναι εύκολη ιστορία, το γνωρίζω. Αυτό όμως που θέλω να πω ως γυναίκα είναι το ότι ζούμε περισσότερο από τους άντρες δε βλάπτει ούτε τους άντρες, ούτε κανέναν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό, σωστό! Αυτό να το πείτε στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εμείς είμαστε καλά που μένουμε τελευταίες. Ερχόμαστε πρώτες και φεύγουμε τελευταίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μην πληρώνετε πάντως το αντίτιμο της μακροζωίας σας, έτσι;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Όχι, είναι μεγάλο ζήτημα, δεν το σχολιάζω, καταλαβαίνετε με ποια έννοια το λέω, προς Θεού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, καταλαβαίνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνουμε απολύτως.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πάντως όλες αυτές οι προτάσεις για το ασφαλιστικό βγαίνουν με στοιχεία και τα στοιχεία αυτά δεν είναι μόνο εθνικού επιπέδου, αλλά και ευρωπαϊκού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Να είστε καλά, γεια σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε, την καλημέρα μας γεια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: