Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Δεσμεύσεις Μπατζελή για αιτήματα κτηνοτρόφων

Ευχαριστημένοι από τη συνάντησή τους με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, παρουσιάζονται οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, αφού φαίνεται πως η υπουργός δεσμεύτηκε για ικανοποίηση των βασικότερων αιτημάτων τους.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η προώθηση ρύθμισης στο υπουργείο οικονομικών για τη ρύθμιση χρεών των κτηνοτρόφων, η προαναγγελία της προκήρυξης για τα σχέδια βελτίωσης, η βελτίωση των διατάξεων στο νομοσχέδιο του ΕΛΓΑ για την ασφάλιση και η εξασφάλιση χρηματοδότησης για το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ.
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ την Τετάρτη 2 Ιουνίου, παρουσία του προέδρου του ΣΕΚ, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, η υπουργός δεσμεύτηκε για τα εξής ζητήματα:
- Έχει προωθηθεί η διάταξη για τη ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών στο υπουργείο Οικονομικών και έχουν βελτιωθεί οι διατάξεις για τον ΕΛΓΑ στην κατεύθυνση της μη επιπλέον επιβάρυνσης των κτηνοτρόφων.
- Από τον Σεπτέμβριο θα ισχύσει μικτό σύστημα επιστροφής του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου ώστε ο κτηνοτρόφος να επιλέγει ο ίδιος ότι τον συμφέρει
- Όσον αφορά τη δημιουργία «αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ» θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Αγροτικού Αναπτυξιακού Ταμείου της ΕΕ με ποσό 150 εκατ. ευρώ η δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα επιχορηγεί (40-60%) μέρος του επιτοκίου των αγροτών - κτηνοτρόφων οι οποίοι πραγματοποιούν επενδύσεις.
- Σε λίγο χρόνο θα είναι έτοιμη η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης με επιλέξιμες δαπάνες με όριο 500.000 ευρώ.
- Όσον αφορά την διαδικτυακή σύνδεση των σφαγείων της χώρας με όλους τους δημόσιους φορείς και οργανισμούς η υπουργός απεδέχθη την ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΕΚ, η οποία έχει ως τελικό στόχο την ιχνηλασιμότητα και ταυτοποίηση των τελικών προϊόντων κρέατος και δεσμεύτηκε να χρηματοδοτηθεί η πρόταση από την «Ψηφιακή Σύγκλιση».
- Είναι προς δημοσίευση οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τα συμπληρωματικά μέτρα στήριξης των αιγοπροβατοτρόφων και βοοτρόφων σε εκτέλεση του άρθρου 68 του Κανονισμού 73/2009 του Συμβουλίου και τον κανονισμό 1120/2009 της Επιτροπής.
- Έχει συσταθεί η Ο.Ε. για τη γενετική βελτίωση των φυλών αγροτικών ζώων και ότι περιμένει από τις αγροτικές οργανώσεις «Σχέδιο Συμβολαίου» το οποίο θα βοηθήσει στον έλεγχο των τιμών αγοράς των κτηνοτροφικών προϊόντων από τους μεταποιητές και εμπόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: