Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΠΕΝΑ: Μητρώο Αγροτών-Ορισμός Επαγγελματία Αγρότη

Μητρώο Αγροτών-Ορισμός Επαγγελματία Αγρότη

Στις 7 Ιουνίου 2010 ακούσθηκε ότι γίνεται συνεδρίαση της Ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, στην Αθήνα (Α. Φρατζή 9) με θέμα «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων-Ορισμός του Επαγγελματία Αγρότη» που στάλθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Δυστυχώς δεν προσκλήθηκε να συμμετέχει, ούτε έστω ενημερώθηκε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, για ένα τόσο σοβαρό θέμα το οποίο επηρεάζει καίρια το μέλλον του αγροτικού κόσμου και όσους έχουν μέλλον στον αγροτικό τομέα.
Είναι αδιανόητο για εμάς να κατασκευάζεται ένας νόμος που μόνο στόχο φαίνεται ότι έχει να λύσει θέματα μόνο διαχειριστικά χωρίς να μπαίνει στην ουσία σε θέματα που βασανίζουν τους επαγγελματίες αγρότες εδώ και δεκαετίες και που αυτά είναι υπεύθυνα κατά μεγάλο ποσοστό για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα.
Δεν είμαστε σύμφωνοι να στήνεται το Μητρώο Αγροτών με βάση το εισόδημα και έναν «δήθεν» χρόνο απασχόλησης. Το Μητρώο Αγροτών θα πρέπει να στηρίζεται στο αντικείμενο της εργασίας του επαγγελματία αγρότη και στα προσόντα του επαγγελματία αγρότη.
Το εισόδημα είναι τελείως ασταθής βάση, διότι το αγροτικό εισόδημα εξαρτάται από την αποτίμηση της αξίας χρηματιστηριακών κυρίως αγροτικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα ο όγκος παραγωγής εξαρτάται από αστάθμητους καιρικούς και άλλους φυσικούς παράγοντες.
Ταυτόχρονα η «τεκμαρτή» αποτίμηση της παραγωγής και του χρόνου απασχόλησης εξαρτάται από ένα επηρεαζόμενο πολιτικά πελατειακό σύστημα, ενώ το αντίστοιχο φορολογικό σύστημα είναι γεμάτο στρεβλώσεις, και είναι υπό διερεύνηση, όπως εισηγηθήκαμε στο ΥπΑΑΤ (27/5/2010).
Σε κανένα άλλο επάγγελμα το εισόδημα δεν αποτελεί το μοναδικό ή αποκλειστικό κριτήριο, όπως θα μπορούσαμε να δούμε για τους μηχανικούς, τους γεωτεχνικούς, τους ξενοδόχους κλπ. Μάλιστα στο ΤΕΕ, στο ΓΕΩΤΕΕ, στο ΞΕΕ εγγράφονται μόνο οι 100% γεωτεχνικοί (πχ στο ΓΕΩΤΕΕ) και δεν δέχονται ούτε τους, σχετικούς ή «ποσοστιαία», Τεχνολόγους Γεωπόνους.
Η ΠΕΝΑ προτείνει ότι πρώτα πρέπει να καθορισθούν τα αντικείμενα του επαγγέλματος του αγρότη, όπως είναι: (με την σειρά σημαντικότητα) ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, παραγωγός τροφίμων, κάτοικος της υπαίθρου (στο ίδιο φυσικό-κοινωνικό περιβάλλον), αξιοποιητής (μεταποίηση ή/& εμπορία) της αγροτικής του παραγωγής, παραγωγός ενέργειας (βιντήζελ, βιομάζα, βιοαέριο, Φ/Β, ΑΠΕ κλπ), παροχέας ΑΓΡΟτουριστικών υπηρεσιών (φιλοξενία, διατροφή, απασχολήσεις κλπ), παραγωγός πρώτων υλών για την βιομηχανία, κατακρατητής ρύπων (εμπόριο CO2).
Ακολούθως πρέπει να ορισθούν τα προσόντα και η επαγγελματική κατάρτιση όσων θέλουν να ασκούν αγροτικά επαγγέλματα, τα οποία διαχειρίζονται το 92% της επιφανείας μας, το 85% των νερών μας και επεξεργάζονται την τροφή όλων μας. Το φυσικό μας περιβάλλον και η υγεία των συμπολιτών μας δεν μπορεί να αφήνονται μόνο στον έλεγχο των εισοδημάτων, χωρίς καμιά επαγγελματική κατάρτιση.
Και στην συνέχεια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ΄όψη οι κοινωνικές παράμετροι του επαγγελματία αγρότη. Διότι αγρότης δεν είναι απλά παραγωγός. Όποιος παράγει δεν είναι αγρότης. Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ζει ο ίδιος και η οικογένειά του στο ίδιο περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, τεχνολογικό, πολιτιστικό κλπ), που συμπίπτει με το περιβάλλον της εργασίας του, και το οποίο πρέπει να είναι βιώσιμο και αειφόρο, για να συνεχίζει να ζει εκεί.
Δεν μπορεί τα χρήματα που βγάζει ένας αγρότης από τον αγροτικό τομέα και η ασφάλιση (ΟΓΑ) να είναι τα μόνα κριτήρια και να μην λαμβάνονται υπ΄όψη η εκπαίδευση, η εκμετάλλευση, η τεχνολογία (προδιαγραφές) κτλ.
Οι αξίες, τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και ο τρόπος ζωής, τα οποία διαμόρφωσε και με τα οποία επιβίωσε η αγροτική κοινωνία στο διάβα των αιώνων και συντήρησαν ταυτόχρονα και το οικοσύστημα μέσα στο οποίο επιβίωσε (δάση, κτηνοτροφία, αμειψισπορά, συγκαλλιέργειες κλπ) αισθανόμαστε ότι υφίστανται μια αφόρητη πίεση απαξίωσης, με ταυτόχρονη προβολή μοντέλων και τρόπων ζωής βασισμένων στο χρήμα μόνο, που προσπαθούν να αποβάλλουν την αγροτική κοινωνία.
Το Μητρώο των Αγροτών θα πρέπει να περιλαμβάνει τους 100% Αγρότες, όπως το Μητρώο των Γεωτεχνικών περιλαμβάνει τους 100% Γεωτεχνικούς, και το Μητρώο των Ξενοδόχων τους 100% ξενοδόχους.
Και βέβαια, επιτέλους, πρέπει να αναγνωρίζονται ως αγροτικά εισοδήματα, (για να φθάνουμε στο 100% του επαγγελματία αγρότη) χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουμε στο ΤΕΒΕ ή αλλού, η μεταποίηση των αγροτικών μας προϊόντων, η εμπορία των αγροτικών μας προϊόντων, ο αγροτουρισμός (διαμονή, διατροφή, καφενείο, ξεναγήσεις, απασχολήσεις, μαθήματα μαγειρικής, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ), η παραγωγή ενέργειας (βιομάζα, Φωτοβολταϊκά κλπ), η είσπραξη από την εμπορία ρύπων, η αξία των τροφίμων, η αξία των βιομηχανικών πρώτων υλών ΚΑΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ καθώς και για τα υπόλοιπα δημόσια αγαθά που μέχρι σήμερα δεν συνυπολογίζονταν στις παρεχόμενες από τους αγρότες δωρεάν υπηρεσίες προς όλους τους αστούς συνανθρώπους μας.
Για το κάθε πρόγραμμα, το εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα, η πολιτεία θα σταθμίζει και θα περιλαμβάνει όσους εκτιμά ότι πρέπει να περιλάβει, περιστασιακά για τις ανάγκες του συγκεκριμένου προγράμματος, διαχωρίζοντας τις εισπρακτικές ανάγκες, από την αξιοπιστία ενός Μητρώου Αγροτών, το οποίο πρέπει να είναι εργαλείο ανάπτυξης και διαμόρφωσης επιτέλους μιας Αγροτικής Πολιτικής, που λείπει.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια: