Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Το δολάριο ανοίγει τον δρόμο για τις εξαγωγές ροδάκινου

Ανακούφιση είναι το πρώτο συναίσθημα των ροδακινοπαραγωγών, σε σχέση με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη χρονιά. Μια σειρά από θετικές συγκυρίες προβλέπεται ότι θα βοηθήσουν το συμπύρηνο ροδάκινο να «κλειδώσει» τιμή παραγωγού στα 18 λεπτά/κιλό και να διαπραγματευτούν για επιπλέον 1-2 λεπτά οι παραγωγοί με τους μεταποιητές, μέχρι την έναρξη της συγκομιδής.
Το πρώτο και κυριότερο είναι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ευνοεί σημαντικά τις εξαγωγές κομπόστας. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν μειωμένα αποθέματα από την περσινή χρονιά και το τρίτο ότι η παραγωγή στις ανταγωνίστριες χώρες εκτιμάται πως θα είναι μειωμένη κατά 20%.
Τα παραπάνω συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Τρίτη το πρωί, παρουσία του υφυπουργού, Μ. Καρχιμάκη, του γενικού γραμματέα, Κ. Κανελλόπουλου, του προέδρου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κ. Αποστόλου, του πρόεδρου της Venus Growers, Θ. Καραΐνδρου και πολλών άλλων εκπροσώπων παραγωγών και μεταποιητών.
Η πρόκληση που έχει μπροστά της τώρα η ελληνική βιομηχανία κομπόστας είναι να πείσει τις διεθνείς αγορές ότι αξίζει να πουλήσει το προϊόν της σε καλύτερη τιμή, διότι οι αγοραστές θυμούνται ακόμα το περσινό φιάσκο Κιλτίδη με τα κοντέινερ κομπόστας που πήγαν στη ρωσική αγορά σε υπερβολικά χαμηλές τιμές.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση καλείται από τους μεταποιητές φέτος, όχι να βάλει το χέρι στην τσέπη, αλλά να διευκολύνει την έκδοση πράσινων καρτών για φορτηγά από χώρες όπως η Μολδαβία, που εξυπηρετούν την αγορά της Μόσχας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται και πιο ομαλή η ροή της μεταφοράς προς την ανατολική Ευρώπη και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κομπόστας δεν θα εξαρτάται από το τιμολόγιο των Ελλήνων αυτοκινητιστών, τουλάχιστον μέχρι να απελευθερωθεί πλήρως το επάγγελμα του οδηγού φορτηγών.
agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: