Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Κασαπίδης: Κενά τα προεκλογικά λόγια του ΥΠΑΑΤ

Image«Πέρασαν μόνο 9 μήνες για να αποδειχτεί και στην πράξη ότι τα μεγάλα λόγια τα προεκλογικά ήταν κενά, χωρίς όραμα για την Ελλάδα, είπαν ψέματα στους Έλληνες και τους γεωργούς. Καλούμε την κυβέρνηση να διαβάσει τις προτάσεις που θέτουμε και να έρθουν προς συζήτηση για το καλό της ελληνικής γεωργίας και υπαίθρου».

Αυτά ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας 28 Ιουνίου, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΟΔΕ Λάρισας, μετά από περιοδεία στο νομό.

Στη συνέντευξή του ο κ. Γ. Κασαπίδης επεσήμανε τα εξής:

Μητρώο αγροτών: Το πρώτο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή μετά από 9 μήνες αδράνειας και απραξίας. Θα μπορούσε να εξορθολογήσει το μητρώο αγροτών με μια απλή πράξη, αλλά δεδομένης της απραξίας 9 μηνών και έλλειψης περιεχομένου προσπαθεί να βαφτίσει μια απλή διοικητική πράξη, ως νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση «πρωτοτυπεί» χαρακτηρίζοντας αγρότη, όποιον έχει γεωργικό εισόδημα άνω του 35%. Διαφωνούμε ως ΝΔ: Αποδυναμώνει τους επαγγελματίες αγρότες και δεν τους δίνει προοπτική. Όταν ο αγρότης είναι «αδύναμος» και το οικογενειακό εισόδημα συμπληρώνεται από το αγροτικό, δεν έχουν το σθένος να διεκδικήσουν, όπως οι επαγγελματίες αγρότες, με γεωργικό εισόδημα άνω του 50%. Εμείς αντιπροτείνουμε να προχωρήσει σε καταγραφή των αποκλειστικά γεωργών, με εισόδημα άνω των 50% από τη γεωργία. Η πολιτεία θα ξέρει κάθε στιγμή στο μέλλον ποιοι εξαρτώνται από τη γεωργία και πρέπει να ενισχυθούν.

Για να εφαρμόσουμε αγροτική πολιτική στην πράξη και να αυξήσουμε τις παραγωγές χρειάζεται ένα άλλο επίλεκτο σώμα παραγωγών, το οποίο δεν θα διακρίνεται αν είναι γεωργός ή όχι με βάση το εισόδημα, αλλά θα εξοπλίζεται με ένα άλλο ισχυρό όπλο που είναι η γνώση και θα κατοχυρώνει τον επαγγελματία και το επάγγελμα του αγρότη. Ο αγρότης θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένος με βάση την πολύπλευρη γνώση, που θα την παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Παιδείας.

Επίσης, μας ανησυχεί ότι ένα ποσό περίπου 30.000.000 ευρώ για το μητρώο των αγροτών, να δοθεί είτε στο δημόσιο είτε σε ιδιωτικούς φορείς. Οι υπηρεσίες του δημοσίου να δουλέψουν να τα βάλουν σε μια σειρά και μια τάξη να μη σπαταληθούν πολύτιμοι πόροι.

Δηλώνουμε οτι θα παρακολουθήσουμε στενά το θέμα, για το πού θα διατεθούν τα χρήματα.

Μια άλλη «πρωτοτυπία», έξω από τα συνηθισμένα, του παρόντος Ν.Σ. ότι χαρακτηρίζει γεωργό, όποιον απλά εγκαθιστά φωτοβολταϊκά συστήματα στα χωράφια του. Δεν χρειάζεται καμιά άλλη προϋπόθεση, αρκεί να παράγει 100 Κιλοβάτ ηλεκτρική ενέργεια. Εμείς λέμε να ήταν από πριν γεωργοί και το εισόδημά τους να χαρακτηρίζεται εξωγεωργικό.

Τιμές σιτηρών: Ακούγεται για 10 λεπτά το κιλό και πέρυσι που ήταν 20 η σημερινή κυβέρνηση μας εγκαλούσε. Τώρα τι λέει και τι μέτρα παίρνει; Σε πολλά μέρη της χώρας δεν έγινε επιστροφή ΦΠΑ σε δικαιούχους αγρότες. Τέχνασμα για να παρουσιάσει εικόνα βελτίωσης της οικονομίας. Επιβαρύνεται η δύσκολη θέση των αγροτών, έχουμε φαινόμενα κατασχέσεων. Την ίδια στιγμή αδιαφορεί παντελώς για την κτηνοτροφία. Γίνονται αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος σε διπλάσιες ποσότητες από πριν.

Παράλληλα, παρατηρείται πλήρης αδράνεια και στασιμότητα για την καταβολή των ενισχύσεων των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων π.χ. νιτρορύπανση που αφορά στη Θεσσαλία και χρεωστάει χρήματα από πέρυσι. Δεν καταβλήθηκαν αποζημιώσεις για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Όλο αυτό το διάστημα παρατηρείται συστηματική προσπάθεια ακύρωσης και αποδόμησης όποιου καλού έκανε η Ν. Δημοκρατία. Έσβησε τα όνειρα των νέων αγροτών μειώνοντας στο ήμισυ το πριμ της εγκατάστασης. Οι νέοι αγρότες πάνε το υπουργείο στα δικαστήρια για να πάρουν τα χρήματά τους.

Με το Ν. Σ. για τον ΕΛΓΑ θα αποτελειώσει ό,τι καλό έγινε κι από προηγούμενες κυβερνήσεις, επιβαρύνοντας με πρόσθετες δαπάνες τους γεωργούς και με πολύ λιγότερες αποζημιώσεις σε περίπτωση ζημιών. Το πρόγραμμα Αλεξ. Μπαλτατζής «πάγωσε», τα κονδύλια δεν απορροφούνται. χαρακτηρίζουν επαγγελματίες αγρότες άσχετους ανθρώπους και αποδυναμώνεται η προοπτική της χώρας στο γεωργικό τομέα.

Στο συνέδριο της ΝΔ αναπτύχθηκαν δώδεκα θέσεις για τη δημιουργία χωροταξικού σχεδίου για τη χώρα, όπως ποτέ δεν έγινε μέχρι σήμερα, όπως: Βελτίωση του χωροταξικού σχεδιασμού για τη γεωργία, βελτίωση του πλαισίου των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μητρώο αγροτών, εξυγίανση συνεταιριστικού κινήματος, αναδόμηση και ανασυγκρότηση του Υπουργείου Γεωργίας κ.λπ. Ο «Καλλικράτης» ουσιαστικά ανεφάρμοστος για τον πρωτογενή τομέα. Κόβει την οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας του υπουργείου Γεωργίας με την ύπαιθρο.

Πέρασαν μόνο 9 μήνες για να αποδειχτεί και στην πράξη ότι τα μεγάλα λόγια τα προεκλογικά ήταν κενά, χωρίς όραμα για την Ελλάδα, είπαν ψέματα στους Έλληνες και τους γεωργούς. Καλούμε την κυβέρνηση να διαβάσει τις προτάσεις που θέτουμε και να έρθουν προς συζήτηση για το καλό της ελληνικής γεωργίας και υπαίθρου.

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε για τις προσλήψεις που έγιναν προεκλογικά στην «ΑΓΡΟΓΗ» υποστήριξε ότι η διαδικασία πρόσληψης έγινε με την κείμενη νομοθεσία, με πιο διαφάνεια από το 1998, που τότε έγινε με απλή απόφαση του Δ.Σ. Δεν υπάρχει κάτι αναξιοκρατικό. Ως προς τις προσλήψεις συγγενών, κουμπάρων κ.λπ. είπε ότι δεν το κρίνει, αλλά αν δεν έγιναν αξιοκρατικά, αυτό μένει να αποδειχτεί ότι έγιναν με άλλη μεθόδευση.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του Αχελώου και τις ενέργειες της Ν.Δ. σημείωσε ότι το κόμμα κατέθεσε δύο ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο, και περιμένει τις ενέργειες της κυβέρνησης, που είναι στις καλένδες. Αναμένεται η οριστική απόφαση του ΣτΕ. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι χαμένος χρόνος και απαξιώνονται πολύτιμοι πόροι και προκαλούνται φθορές σε ημιτελές έργο.

Ο κ. Γ. Κασαπίδης επισκέφθηκε την Αγιά και συναντήθηκε με παραγωγούς και εκπροσώπους ψυγείων, μίλησε με τον πρόεδρο των βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας.

Το απόγευμα, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Αθαν. Κοντοθανάση και Ι. Ράγγο, επισκέφθηκε το τυροκομείο της ΕΑΣ Λάρισας «Τέμπη», χοιροτροφική μονάδα στους Αγίους Αναργύρους, γεωργικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της επαρχίας Φαρσάλων και μίλησε με παραγωγούς στο Νέο Μοναστήρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: