Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι κανόνες για τα στοιχεία της ΚΑΠ

ImageΤην πιθανότητα να καταργηθούν οι κοινοτικοί κανόνες που υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να δημοσιεύουν τα στοιχεία των δικαιούχων της ΚΑΠ μελετά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εξετάζεται το κατά πόσο είναι νόμιμοι. Η γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Ελέανορ Σάρπστον, πρότεινε να κηρυχθεί ανίσχυρος ο κανονισμός 1290/2005 του Συμβουλίου, ο οποίος απαιτεί αυτόματη δημοσιοποίηση των ονομάτων, των δήμων κατοικίας και των ποσών που λαμβάνει κάθε δικαιούχος κονδυλίων του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ, και ο κανονισμός 259/2008 της Επιτροπής, που θεσπίζει τους κανόνες εφαρμογής του κανονισμού 1290/2005. Η υποχρέωση δημοσιοποίησης των ονομάτων των δικαιούχων κοινοτικών ενισχύσεων θεσπίστηκε το 2008 και περιλαμβάνει τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τον ταχυδρομικό κώδικα όσων εισπράττουν επιδοτήσεις από τον 1ο και τον 2ο πυλώνα της ΚΑΠ.

Η εισήγηση της κυρίας Σάρπστον αφορά την υπόθεση Γερμανών αγροτών που κατήγγειλαν ότι η δημοσίευση των προσωπικών τους στοιχείων παραβιάζει την ιδιωτική τους σφαίρα.

Η γενική εισαγγελέας θεωρεί ότι οι κανόνες είναι δυσανάλογοι και ότι δεν υπάρχει ρητή συγκατάθεση των αγροτών στη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους στις αιτήσεις για παροχή ενισχύσεων. Το ζητούμενο είναι η ισορροπία ανάμεσα στην διαφάνεια των ενισχύσεων και το σεβασμό των προσωπικών στοιχείων των αγροτών.

Εάν το ΔΕΕ δεχτεί την εισήγηση, η Κομισιόν θα αναγκαστεί να επανεξετάσει τους κανόνες

http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: